Yeni yılın gözdesi, Bitcoin (BTC) madencilik ETF’leri oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çalkantılı bir yılın ardından Bitcoin (BTC) madencilik borsa yatırım fonları (ETF) 2023 yılının ilk ayında performans listelerinde birinci sıraya yükseldi. 

Yeni bir yıla girmemizle birlikte kripto para piyasası da Bitcoin ve diğer altcoin’ler ile birlikte yeniden canlandı. Bazı altcoin’ler ise ocak ayının en yüksek seviyelerine yükseldiler. Spot piyasanın yanı sıra, ETF pazarında da BTC hakimiyetini devam ettiriyor. Valkyrie’nin Bitcoin Madencileri ETF’si (WGMI) ise hisse senedi ETF piyasasında liderliğini korumaya devam ediyor. WGMI, son bir yıl içerisinde yüzde 40 değer kazandı. 

Bitcoin madencilik ETF’leri yalnızca geleneksel piyasaya liderlik etmekle kalmıyor, aynı zamanda hisse senedi ETF’lerine de yön veriyor. Bloomberg’ün kıdemli ETF analisti Eric Balchunas, Valkyrie Bitcoin madencilik ETF’sinin diğer önemli isimlerin yanı sıra Agro Blockchain, Bitfarm ve Intel de dahil olmak üzere sadece 20 firmaya ciddi yatırımlar yaptığının altını çizdi. 

Oyunuzu şimdi kullanın!

Bilindiği üzere WGMI ETF’si ilk, Şubat 2022 tarihinde Nasdaq’ta listelenmeye başladı. Ancak, direkt olarak BTC’ye yatırım yapmadı. WGMI ETF’sinin net varlıklarının yüzde 80’i, gelirlerinin yüzde 50’sini BTC madenciliğinden elde ediyor. Buna ek olarak Valkyrie, net varlılarının önemli bir bölümü olan yüzde 20’sini Bitcoin bulunduran şirketlere yatırıyor. 

Hisse senedi ETF piyasa performansı. Kaynak: Bloomberg

Öte yandan ABD’de onaylanan ilk Bitcoin ETF’si, CME’de işlem gören vadeli işlem sözleşmeleri aracılığıyla Bitcoin fiyatlarını izleyen ProShares Bitcoin Strategy ETF idi. İlk onay tarihi ise Ekim 2021’di. ProShares Bitcoin Strategy ETF, ilk gününde 1 milyar dolarlık işlem hacmine ulaşarak çok fazla erken piyasa ivmesi kazandı. Bu durum ise 2022 yılında pek çok kişinin ilk spot piyasa tabanlı ETF’yi onaylamaya ikna edeceğine inanmasına neden oldu. Ancak, uzun süredir devam etmekte olan kripto kışı, rüzgârın yönünü kripto ETF’lerini çevirdi. 

Kripto ETF’leri en kötü performansı Avustralya’da sergiledi 

Kripto para destekli ETF’ler, 2022 yılında en kötü performanslarını Avustralya’da sergiledi. İki kripto para ETF’si BetaShares Crypto Innovators ETF’si (CRYP) ve Cosmos Global Digital Miners Access ETF’si (DIGA), Avustralya’nın en getiri sağlayamayan ETF’leri oldular.  

CRYP ve DIGA ETF’leri, 2022 yılında sırasıyla yüzde 82 ve yüzde 72 oranında değer kaybına uğradı. 

Ne var ki kripto tabanlı ETF’ler, aynı kötü performansı ABD’de de gösterdi. ETF.com verilerine göre, 2022 için ABD’de en kötü performans gösteren ilk dört ETF kripto ile ilgiliydi. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Yeni yılın gözdesi, Bitcoin (BTC) madencilik ETF’leri oldu
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!