Aptos, TPS beklentilerinin altında kalmaya devam ediyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

160.000 TPS’lik hızın iddia edildiği Aptos, haberimizin sırasında sadece 7 TPS’lik bir hıza sahip. Son 7 günlük ortalamaya bakıldığında ise 546 TPS’lik bir hız görülüyor.

Blockchain ağları kullanım senaryolarına göre bir takım özellikleri ile öne çıkıyorlar. Bu özellikler günümüzde bir ağın başarısı açısından oldukça kritik. Buna örnek olarak Bitcoin, Ethereum ve Solana ağlarını gösterebiliriz. 

Bitcoin ağı günümüzde oldukça ağır kalan kalan bir ağ. Blok boyutu 1MB olan Bitcoin, blokları arasında 10’ar dakikalık süreler koyuyor. Doğal olarak bu durum Bitcoin’i hantal bir ağ olarak rekabete sokuyor. Ancak bu Bitcoin’in başarısız bir ağ olduğunu göstermiyor. Diğer taraftan Ethereum sahip olduğu akıllı sözleşmeler ile çiçeği burnunda konsensüs mekanizması Proof of Stake ile ortalama 9.25 TPS’lik bir hıza sahip. Solana ise her ne kadar ortalama 2.500 TPS’lik bir hıza sahip olsa da ucuz ve hızlı olması sebebiyle sık sık çöküyor.

Diğer taraftan henüz yeni sayılabilecek Blockchain ağı Aptos ise çıktığı günkü beklentileri henüz karşılayabilmiş değil. Öyle ki 160.000’in üzerinde TPS’lerin konuşulduğu Aptos, geçtiğimi 7 gün içerisinde ortalama 546 TPS’lik bir hıza sahip durumda. Bu da Aptos hakkında soru işaretleri doğuruyor. Ancak konu ağıt TPS sorunu değil: ağın kullanımı hâlen çok az.

Aptos Blockchain ağı henüz yaygınlaşmadığı için TPS beklentilerini karşılayamıyor

Aptos Blockchain ağı, 18 Ekim 2022 tarihinde mainnet’ini gerçekleştirerek kapılarına kullanıcılarına açtı. Arkasında Meta’nın başarısız olarak adlandırılan projesi Diem/Libra’nın teknolojisini ve geliştiricilerini barındıran Aptos, 4 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak tanıtıldı. Bununla birlikte yüksek ölçeklenebilirlik ve TPS iddiaları ile “Solana katili” olarak anılan Aptos, ne yazık ki bu iddiaları henüz gerçekleştiremedi.

160.000 TPS’lik hızın iddia edildiği Aptos, haberimizin sırasında sadece 7 TPS’lik bir hıza sahip. Son 7 günlük ortalamaya baktığımızda ise 546 TPS’lik bir veri ile karşılaşıyoruz.

Ancak bu sorunun ağın ölçeklenebilirliğinden kaynaklanmadığını belirtmekte fayda var. Buradaki asıl problem ağın kullanıcıları tarafında yaşanıyor. Öyle ki oldukça büyük bir ekosistem başlangıcı planlayan proje, bu gelişim sürecinde biraz ağırdan alıyor gibi gözüküyor.

Aptos Explorer’ın verilerine baktığımızda Aptos üzerinde gerçekleşen toplam işlemin 62.7 milyon olduğunu görüyoruz. 

Ağda açılan ortalama yeni adres sayısında da benzer şekilde 9.500 adreslik bir ortalama söz konusu. Bu da Aptos’un TPS hızını arttırması için yeterli işlem talebinin olmadığını gösteriyor. 

 

 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Aptos, TPS beklentilerinin altında kalmaya devam ediyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!