FTX çöküşünde bir oyuncu daha ortaya çıktı: North Dimension

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para borsası FTX’in çöküşü, şüphesiz 2022’nin en yıkıcı olaylarından biri. FTX’in CEO’su şimdilerde davalarla gündeme geledursun, SBF’nin kripto imparatorluğundaki 130 kadar şirket için de hemen hemen her gün yeni bir haber çıkıyor. Bu kez haberlerin adresi North Dimension. Şirket aslında düşük bir profile sahip gibi görünüyor. Ancak, kısa süre önce işin iç yüzünün öyle olmadığı ortaya çıktı.

Düzenleyiciler, North Dimension’in bu çöküşteki rolünün önemli olduğu konusunca ısrarcı. İsmi çok da bilinmeyen North Dimension, FTX müşterilerinin fonlarını kendi zimmetine geçirilmesi konusunda merkez gibi görülüyor.

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından yapılan şikayete göre, FTX müşterileri borsada işlem yapmak istediklerinde, parayı havale etmek için North Dimension’a yönlendiriliyordu. NBC’nin haberine göre, North Dimension aynı zamanda sahte bir çevrimiçi elektronik perakendecisi gibi faaliyet gösteriyor. Şimdilerde devredışı bırakılan bir de web sitesi mevcut ve arşivli.

SEC’in bildirdiğine göre, FTX müşterilerinin kendi kullanımları için North Dimension’a havale ettiği paralar,  Alameda’nın ticaret faaliyetlerini ve SBF’nin diğer girişimlerini finanse etti.

SEC şikayette şu sözlere yer verdi:

“Bankman-Fried, fonların Alameda tarafından kontrol edilen bir hesaba gönderildiği gerçeğini gizlemek amacıyla müşterilerin North Dimension’a para göndermesi için FTX’e talimat vermişti”

Açıklamada, North Dimension’ın web sitesinin Alameda ile herhangi bir bağlantısını açıklamadığı bilgisi de yer alıyor. Hali hazırda kullanımda olmayan web sitesinde SBF ile ilgili bir bağ da yokmuş gibi görünüyor. Bunun yerine şirket, web sitesi üzerinden, FTX US’nin de merkezinin yer aldığı California’da cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar ve benzeri diğer ürünleri sattığını iddia ediyor.

Yine NBC’nin haberine göre, şirketin web sitesinin arşivlenmiş kayıtlarına bakıldığında birçok yazım hatası ve ‘tuhaf’ ürün fiyatları dikkat çekiyor. Örneğin, ürün listelemeleri bazen normal fiyatın yüzlerce doların üzerinde olan “indirimli” fiyatlarla görünüyor.

North Dimension’a para gönderen FTX müşterileri, parayı muhtemelen Silvergate Bank aracılığıyla havale etti. Çünkü FTX’in iflas belgelerinde, North Dimension’ın Silvergate’te iki banka hesabının olduğunu gösteriyor. Silvergate de FTX’in ana bankacılık ortağı rolü sebebiyle Kongre tarafından mercek altına alınmış durumda. Geçen hafta, dört senatörün bilgi talebine yanıt veren Silvergate, bankada tutulan ve FTX kuruluşlarıyla ilişkili hesaplardaki işlemleri incelediğini söyledi.

Neler yaşandığına kısaca bakacak olursak,

SBF, aralık ayının başlarında suçlu olarak kabul edildi ve Bahamalar’da yakalanıp ABD’ye iade edildi. SBF, ABD’ye geldiğinde kefaletini ödedi. Şimdilerde ailesinin evinde ev hepsinde. Eski meslektaşları Ellison ve Wang ise Çarşamba günü New York’un Güney Bölgesi’nde federal dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti.

North Dimension hakkında neler biliyoruz?

North Dimension, FTX’in faaliyete geçmesinden yaklaşık bir buçuk yıl sonra, Ağustos 2020’de Delaware’de kuruldu. DomainTools tarafından yapılan bir analize göre, North Dimension’ın elektronik perakende satış web sitesi, Kasım 2021’de Hong Kong’da kimliği belirsiz bir tescil ettiren tarafından oluşturuldu. FTX’in çöküşünden 1 ay önce  internette ikinci bir gizemli North Dimension sitesi ortaya çıktı. Site, kendisini yerleşik bir finansal hizmetler firması olarak tanımlamasına rağmen, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu belirten bir “.org” uzantısına sahip olmasıyla dikkat çekti. DomainTools tarafından yapılan bir analiz, bu North Dimension sitesinin 3 Ekim 2022’de oluşturulduğunu ve Ontario, Kanada’da kayıtlı olduğunu gösteriyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
FTX çöküşünde bir oyuncu daha ortaya çıktı: North Dimension
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!