Binance CEO’su, Vitalik Buterin’in güvenli CEX fikirleri üzerinde çalışacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son bir sene içerisinde dev kripto ekosistemlerinde meydana gelen çöküş, kripto para borsalarının hizmet verme şekillerinin yeniden elden geçirilmesi gerektiğine işaret ediyor. Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, kripto borsalarının istikrarını garanti altına almak için itibari paranın ötesinde Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (ZK-SNARKs) gibi keşifler yapılması gerektiğine inanıyor.  

Vitalik Buterin, Melek yatırımcı Balaji Srinivasan ve Coinbase, Kraken ve Binance gibi kripto borsaları ile yapılan bir görüşmenin ardından, gerektiğinde yatırımcı yükümlülüklerini karşılayabilecek zincir üstü fonların kriptografik kanıtlarının, yani güvenli Merkezi Borsaların (CEX) oluşturulması için birtakım seçenek önerilerinde bulundu.  

Having a safe CEX: proof of solvency and beyondhttps://t.co/AKEweYZfj2

Big thanks to @balajis and staff from @coinbase @binance @krakenfx for discussion!

— vitalik.eth (@VitalikButerin) November 19, 2022

Bu örnekte en iyi senaryo, kripto borsalarının fon sahibinin parasını izinsiz çekmesine izin vermeyen bir sistem olabilir. 

Vitalik’s new ideas. Working on this.

Just don’t read the title aloud around people (Vitalik wrote it).https://t.co/AtR6KiSx5B

— CZ Binance (@cz_binance) November 19, 2022

Binance CEO’su Changpeng Zhao, borsalarda tam olarak şeffaflığın sağlanmasında öncülük etmişti. Zhao, Buterin’in tavsiyelerinin önemini kabul ederek şunları belirtti: 

“Vitalik’in yeni fikirleri var. Bunun üzerinde çalışıyoruz.” 

Bununla birlikte fon güvenliğini sağlamaya yönelik ilk girişim, ödeme gücü kanıtıydı. Ödeme gücü kanıtı, kripto borsaları, kullanıcıların ve bunlara karşılık gelen varlıklarının bir listesini yayınlar. Ne var ki, gizlilik endişeleri eninde sonunda Merkle Tree tekniğinin ortaya çıkmasını körüklemiş oldu. Merkle Tree ile birlikte, mahremiyet sızıntısı endişeleri bir nebze de olsa azaldı. Buterin, Merkle ağacı uygulamasının iç işleyişini açıklarken şu ifadeleri kullandı: 

“Merkle Tree tekniği, temel olarak bir rezerv kanı şemasının olabileceği kadar iyidir, eğer amaç yalnızca bir rezerv kanıtı elde etmekse. Ancak gizlilik özellikleri hala ideal değil.” 

Sonuç olarak Buterin bahislerini ZK-SNARK’tan yana oynadı. Buterin, yeni başlayanlar için, varlıklarını Merkle Tree’ye koymalarını ya da ZK-SNARK kullanmalarını tavsiye etti. Sürece hash katmanı eklemek diğer kullanıcıların bakiyesi hakkındaki bilgileri daha da maskeleyecektir. 

Buterin ayrıca, kripto para borsalarının itibari paraları tuttuğunu ve sürecin kripto borsalarının itibari para ekosistemi için daha uygun olan güven modellerine dayanmasını gerektireceğini göz önünde bulundurdu. Bununla birlikte Ethereum kurucu ortağı, böyle bir sistemin artılarını ve eksilerini tartarken bir borsanın rezervlerini teyit etmek için varlık kanıtı uygulaması üzerine tartıştı. 

Uzun vadeli çözümler her ne kadar multisig ve sosyal kurtarma cüzdanlarının dahil edilmesini gerektirecek olsa da Buterin kısa vade için iki alternatife dikkat çekti. Bunlar, aşağıda da gösterildiği üzere, saklama ve saklama dışı borsalar olarak ikiye ayrıldı. 

Güvenli CEX alternatifleri için iki ayrı kısa vadeli seçenek. Kaynak: hackmd.io (Vitalik Buterin aracılığıyla)

Buterin, “Uzun vade de en azından kripto alanında, tüm borsaların gözetim dışı olmasına daha da yaklaşmayı umuyorum” ifadelerini kullandı. Diğer yandan küçük fonlar için cüzdan kurtarma için oldukça merkezi kurtarma seçenekleri kullanılabilir. 

İlginizi çekebilir: Kripto topluluğu kendi kendine saklamanın risklerine odaklandı 

Vitalik Buterin, 4 Kasım tarihinde Ethereum teknik yol haritasına sansür direncini artırmayı ve Ethereum ağının dağıtılmasını amaçlayan yeni bir kilometre taşları kategorisi ekledi. 

Güncellenen teknik yol haritası, Scourge’u yeni bir kategori olarak ekliyor ve bunun daha önce bilinen diğer bölümlere (Merge, Surge, Verge, Purge and Splurge) paralel olarak çalışması bekleniyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Binance CEO’su, Vitalik Buterin’in güvenli CEX fikirleri üzerinde çalışacak
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!