En Iyi 5 Likidite Havuzu Sağlayıcısı Hangileridir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeziyetsiz finans (DeFi) Blockchain destekli proje, dünya çapında milyonlarca insanı çektiği için artık kripto para birimindeki yeni altına hücum olarak kabul edilebilir. Likidite havuzları, geçmişte çoğu Merkeziyetsiz Borsalar (DEX’ler) tarafından kullanılan sipariş defteri modelinde bir yükseltme oldukları için DeFi’nin önemli bir yönüdür. Uniswap, Balancer ve Curve gibi diğer protokollerin farklı likidite havuzları vardır ve DeFi’deki en iyi 5 likidite havuzu sağlayıcısını ele alacağız.

Likidite Havuzu Nedir?

Likidite havuzu terimi, DeFi protokollerinin akıllı sözleşmelerinde kilitli bir token havuzunu tanımlar. Likidite havuzları, likidite sağlayarak işlemleri daha kolay hale getirir. Ve Uniswap, Curve vb. tarafından kullanılabilir. Birçok merkezi olmayan borsa (DEX) tarafından benimsenmiştir. Likidite havuzlarını ilk kullanan İsviçre merkezli Bancor protokolüydü, ancak Uniswap’ın popülaritesi arttı.

Likidite havuzları, Coinbase gibi standart borsalar tarafından kullanılan sipariş defteri modelinin bir yükseltmesidir. Bu sipariş defteri modeli, New York Menkul Kıymetler Borsası ve Nasdaq gibi geleneksel borsalarda da faaliyete geçmiştir.

Bir sipariş defteri modelinde, bir sipariş başlatmak için talep arzı karşılamaktadır; Doğal olarak, alıcılar varlıkları mümkün olan en düşük fiyattan satın alarak karı maksimize etmek isterler, tıpkı satıcıların varlığı almak istediği gibi, varlığı mümkün olan en düşük fiyattan satın almak isterler. mümkün olan en yüksek fiyata, Ticaret yapabilmek için her iki taraf da varlığın fiyatı üzerinde anlaşmalıdır. Bu ulaşılmazsa, ticaret düşme riski altındadır. Bu durumda devreye piyasa yapıcılar girer.

Piyasa yapıcı, işlemi kolaylaştırmak için belirli bir varlığı almaya veya satmaya hazır olan trader’lardır. Alıcılar ve satıcılar için rehber görevini üstlenirler, bu nedenle satın almadan veya satmadan önce iki tarafın da diğerine ihtiyacı yoktur. Bu model harika, ancak DeFi’de uygulanması zor bulundu; İşlem çok yavaştır, nispeten pahalıdır ve kötü bir kullanıcı deneyimine yol açabilir. Bunun nedeni, sipariş defteri modelinin tamamen piyasa yapıcılara dayanmasıdır. Üreticiler genellikle fiyatları sürekli değiştirerek bir varlığın mevcut fiyatını izler; bu da bir dizi siparişin sistemi tıkamasına ve bazı durumlarda siparişleri iptal etmesine neden olabilir. Likidite havuzları burada işin içine giriyor.

Bir likidite havuzu bir token çifti içermektedir. DAI/ETH ve havuzun işlevi, söz konusu token değişim çifti için yeni bir pazar oluşturmaktır.

Yeni havuza likidite sağlayan ilk kullanıcı, havuzdaki varlıkların açılış fiyatını belirleme özgürlüğüne sahiptir ve platform tarafından havuza her iki jetondan aynı miktarda tedarik etmesi için teşvik edilir. Bu gerçekleştiğinde, likidite sağlayıcı, havuza sağladıkları likidite miktarına eşdeğer olan LP tokeni (Likidite Sağlayıcı) olarak bilinen özel bir token ile ödüllendirilir. İşlemin yürütülmesinden elde edilen %0,3’lük bir ücret daha sonra havuzdaki tüm likidite sağlayıcıları arasında paylaştırılır.

Likidite havuzu tarafından bir ticaretin başarılı bir şekilde kolaylaştırılmasından sonra, token çiftlerinin fiyatı, Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) adı verilen akıllı sözleşmelerle otomatik olarak ayarlanır.

Sonuç olarak, likidite havuzundaki tokenlerin oranı, token satışının fiyatını etkiler. Örneğin, bir trader bir USDT/ETH havuzundan ETH satın alırsa, ETH fiyatını yükseltmek için tüccar ETH arzını düşürür ve USDT arzını yükseltir. Bunun bir sonucu olarak, ETH’nin fiyatı değer kazanıyor ve bu da USDT’nin fiyatında düşüşe sebep oluyor. Fiyat hareketi, havuzun büyüklüğü ile orantılı olan ticaretin büyüklüğü ile orantılıdır.

DeFi’deki Likidite Havuzlarının Avantajlarından Bazıları Şu Şekildedir. Daha düşük gas fiyatları. Yatırımcıların otomatik akıllı sözleşme yoluyla havuzlara likidite sağlamasına yardımcı olur. Likidite sağlayıcıları artık AMM’nin benimsenmesiyle kâr edebilir.

Artık likidite havuzlarının arkasındaki konsepti anladığımıza göre, en iyi 5 DeFi likidite havuzu sağlayıcısına başlayalım.

Uniswap

Uniswap, ETH/ERC-20 token eşleştirme akıllı sözleşmelerini destekleyen merkezi olmayan bir değişimdir. Bu, Uniswap’ın ETH’yi diğer herhangi bir ERC-20 jetonu ile otomatik ve merkezi olmayan bir şekilde değiştirmenize izin verdiği anlamına gelmektedir.

Herhangi bir token için yeni bir likidite havuzunda listeleme maliyeti olmadan yeni bir değişim çifti oluşturmanıza izin veren açık kaynaklı bir değişim işletir. Ancak platform, likidite sağlayıcıları tarafından eşit olarak dağıtılan %0,3 işlem ücreti almaktadır.

Diğer en iyi likidite havuzu sağlayıcılarına benzer şekilde, bir likidite havuzuna kripto para birimi katkıda bulunduğunuzda, likidite sağlama karşılığında bir Uniswap tokeni (UNI) alırsınız. Örneğin, bir likidite havuzuna DAI yatırırsanız, karşılığında karşılık gelen miktarda Uniswap (UNI) tokeni alırsınız.

New York merkezli bu likidite havuzu sağlayıcısı, onu rakiplerinden ayıran belirli özellikleri barındırmaktadır. Fiyatları listelemek için Ürün Pazarı Modeli (PMM) mekanizmasını kullanır. Tokenin değerini hesaplamak için bir işlemde alıcıların ve satıcıların sırasını kullanmak yerine, PMM verilen denklemde rastgele bir x * y = k sabiti kullanır.

Denklemde, x ve y, Uniswap platformunda değiş tokuş için mevcut olan token birimlerini temsil ederken, k, denklemde bir sabit olarak kabul edilir. Toke işlem oranı, havuzdaki her bir token fiyat değerini belirlemede önemli bir faktördür. Örneğin, Ethereum ile OmiseGO (OMG) satın almak istiyorsanız, ETH’nin kullanılabilirliği artacak ve OMG’nin kullanılabilirliği azalarak OMG’nin daha yüksek bir piyasa değerine ulaşmasına ve dolayısıyla likidite havuzunda işlemler başlatmasına neden olacaktır. Bu, token değerinin yalnızca bir takas veya takas olduğunda değiştirildiği farz edilir.

Curve Finance

Ocak 2020’de piyasaya sürülen Curve, eşdeğer değerdeki kripto para birimleri arasında gerçek zamanlı ticareti kolaylaştırmak için tasarlanmış Ethereum blok zinciri ağı tarafından desteklenen bir değişim likidite havuzudur. Curve, likidite havuzlarına kripto para sağlayan yatırımcılara yüksek faiz oranları sunduğunu iddia ediyor. stabil bir kripto para birimi, oynaklığa daha az eğilimli olduğu için kullanıcılara düşük kayma vaat eder. Hizmetin yedi farklı havuzu vardır. Bu havuzlardan dördü (Y, Bileşik, BUSD ve PAX) borç verme havuzlarıdır; bu, kullanıcıların alım satım ve borç verme yoluyla para kazanabilecekleri anlamına gelir. Havuzlardan ikisi (sBTC ve sUSD) alım satım teşvikleri sunar ve ikisi token tabanlı havuzlardır (REN ve sBTC).

Tek işlem mekanizması nedeniyle, bu Curve Finance ile işlem yapmak genellikle daha az risklidir.

DeFi alanında nispeten yeni olmasına rağmen Curve Finance, DeFi alanında lider platformlardan biri olarak konumlanıyor. Bu nedenle, hizmet ve token nispeten yeni olduğundan, kendi yatırımlarınızı sınırlamanız önerilir.

Balancer

Balancer Finance, Eylül 2019’da Mike McDonald ve Fernando Martinelli tarafından kuruldu. Balancer, birçok likidite sağlayıcı platform tarafından da benimsenen Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) protokolünü kullanır.

Balancer, tüm DEX’ler gibi, işlemleri kolaylaştırmak için kullanılacak likidite havuzlarına 11 milyon dolardan fazla token sağlar ve böylece yatırımcılara likidite sağlar. Dengeleyici havuzları iki ana bölümdür:

Kontrollü/Özel Havuzlar: Ayrıcalıklı havuzlar olarak da adlandırılır; Platformun sağladığı ortak havuzları kullanmamayı tercih eden özel kişiler için oluşturulmuştur. Bu özel havuzlar genellikle havuza büyük miktarda token sağlayan yatırımcıları içerir.

Kesinleşmiş/Paylaşılan Havuzlar: Platformdaki tüm yatırımcılar bu havuzlara erişebilir. Değişmezdirler ve kontrollü havuzların aksine sabit bir çalışma sistemine sahiptirler ve büyük oranda halka açıktırlar.

Yukarıda bahsedilen iki tür havuzun yanı sıra Balancer, stabilcoin havuzları ve Likidite Önyükleme Havuzları dahil olmak üzere akıllı havuzlar da sağlar.

Images?Q=Tbn:and9Gcs3Vll2Ty Glogtegf3Cwwjvl9Zfdixlggzn4N4Wobr5Kbvr9Kepjv 12Hkr0Jr3Ofeew&Amp;Usqp=Cau

Bancor

İsviçre merkezli merkezi olmayan ticaret platformu 2016 yılında kuruldu ve Ethereum blok zinciri teknolojisi üzerine inşa edildi. Bancor, işlem ücretleri (%0,1 – %0,5) başına ücret alan otonom eşler arası belirteç işlemlerini yürütmek için algoritmik piyasa yapımını (AMM) kullanır.

Bancor’un likidite havuzuna Bancor Relay denir ve platformun kullanıcıları, havuzun işlem ücretlerinden pay almak için havuza likidite ekler. Ayrıca platformun havuz jetonunu (ETHBNT) alacaklar. Bu havuz tokenleri, likidite havuzundaki mülkiyeti temsil eder. Bu, kullanıcılar bir Bancor havuzuna likidite eklediğinde, havuza eklenen varlıkların miktarıyla orantılı olarak havuz tokenleri alacakları anlamına gelir.

Madencilik havuzu tokeninin değerini artırmanın üç yolu vardır; ilki, işlem sürecinde madencilik havuzu tarafından oluşturulan işlem ücretleri, Bancor tarafından sağlanan likidite sağlayıcı teşvik programı ve Bancor platformu tarafından sağlanan madencilik havuzu ödülleri.

Bancor Relay’in bir başka özelliği de, yerel tokenine (BNT) aşırı bağımlılığı nedeniyle likidite dalgalanmalarını önlemek için bir stablecoin’in (USDB) piyasaya sürülmesidir.

Kyber Network

Kyber, 2017 yılında Loi Luu, Victor Tran ve Yaron Velner tarafından kurulan Ethereum destekli bir zincir üstü likidite platformudur. Protokol, diğer DApp’lerin likidite havuzuna katkıda bulunmasını sağlar ve merkezi olmayan atomik token takaslarının her yerde mümkün olmasını sağlayan entegre bir sistem oluşturur. Bu, trader’lara platformlarında birden fazla tokene sahip hizmetler için ödeme kabul etme hakkı verir ve tokenler tercih ettikleri tokene dönüştürülebilir, bu da satıcının token seçimine sahip olmayan kullanıcılara tokenlerini işlemler için kullanmasına izin verir. Yerel belirtecine KNC denir.

Kyber Network topluluk tabanlıdır, çünkü KNC sahipleri, likidite havuzu sağlayıcılarına orantılı bir ödül olarak hizmet etmek için ağ ücretlerinin sayısını dikte etme özgürlüğüne sahiptir. Ayrıca önemli parametrelerin platform içinde uygulanmasında da önemli söz sahibidirler.

Son sözler

Likidite havuzları, merkezi olmayan finansın yıllar içindeki dinamizminin kanıtıdır. Likidite her zaman kripto ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olmuştur ve DEX’ler likiditeyi artırmanın yenilikçi yollarını arıyor. Kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarmanızı sağlamak için likidite havuzu sağlayıcıları ve özellikleri hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip olmanız tavsiye edilir.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
En Iyi 5 Likidite Havuzu Sağlayıcısı Hangileridir?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!