Boğa Piyasası Nedir Ve Ne Zaman Başlar?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Boğa Piyasası Nedir?

Boğa piyasası nedir? Bitcoin’e olan ilgi, geçen yıl %1,600’den fazla artmasının ardından önemli ölçüde arttı. Elbette bu ilgi artmaya devam ederken, sosyal medya pazarına yeni giren yatırımcıların bilmediği ve aşina olmadığı terimler de bulunuyor. “Arkadaşlar, kripto para piyasasında boğa piyasası uzun süredir var.”, “Boğa piyasasında sabırlı olan kazanır.”, “2021’deki boğa piyasası 2018’den farklı.” Sosyal medyada böyle cümleler görmeyen yoktur. Ancak bu terimlerin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız, hazırladığımız ayrıntılı bir “Boğa Piyasası Nedir?” rehberi burada! Bakalım boğa piyasası nedir?

Boğa Piyasası Ne Anlama Gelir?

Yukarıdaki cümleden, terimin yalnızca kripto para birimleri için kullanıldığı sonucunu çıkarmayın. Çünkü boğa piyasası terimi tüm finansal piyasalarda kullanılabilir.

Boğa piyasası, genel olarak piyasadaki varlıkların orta ve uzun vadede yükselmesini anlatmak için kullanılır. Uzmanlar ve yatırımcılara göre, yükselme oranının son 52 hafta içerisinde %20 oranının üstüne çıkmasıdır. Piyasanın, boğa piyasasını yaşadığını söyleyebilmek için, teknik anlamda %20 oranının üstünde yükselişler yaşaması gerekir.

Aşağıda, Bitcoin’in ABD doları karşısında en son yıldan bugüne kazanımlarını görüyoruz. Grafiğe göre, geçen yıl Bitcoin yaklaşık %1.648 artışla 3.500 dolardan 61.800 dolara yükseldi. Yukarıda bahsettiğimiz oran %20 olsa da Bitcoin’in bu oranı yok ettiğini söyleyebiliriz.

Boğa piyasasının klasik bir tanımını yapmak için içinde bulunduğumuz Covid-19 koşullarını bir kenara bırakmamız gerekebilir. Çünkü boğa piyasasında ekonomik büyüme oranı yüksektir. Bu büyüme hızına ek olarak, işsizlik de düşüktür.

Yani, bir boğa piyasasında piyasa hızla yükselir. Borsanın yükselmeye devam edeceğini düşünen yeni yatırımcıların etkisiyle piyasada daha fazla açlık var.

Boğa piyasasının ne olduğu sorusuna cevap veriyoruz. Peki boğa piyasası nasıl ortaya çıktı? Bu pazarın oluşması için ne gerekiyor?

Boğa Piyasasının Oluşması İçin Koşullar Nelerdir?

Boğa piyasasının oluşumunu etkileyen bir dizi faktör sıralanabilir.

Tabii ki, bir Bitcoin boğa koşusu için birçok neden var. Microstrategy, Grayscale ve Square şirketlerinin 2020’den beri Bitcoin’e yatırım yaptığını biliyoruz. Ayrıca Tesla, Şubat 2021’de Bitcoin’e 1,5 milyar dolar yatırım yaptığını duyurdu. Bu, Bitcoin’in kurumsal yatırımcılara nasıl güven getirebileceğinin bir örneğidir.

Öncelikle bir boğa piyasasından bahsetmek için yüksek bir ekonomik büyüme oranı olmalıdır. Hızlı ekonomik büyüme nedeniyle insanların tüketim harcamaları artacaktır.

Artan tüketici harcaması, bir şirketin hem daha fazla satarak daha fazla gelir elde edebileceği hem de kar marjlarını iyileştirebileceği anlamına gelir. Bu oranlar (yani gelir) arttıkça şirketler yeni yatırımlar yaparak istihdamı artırmaktadır. Başka bir deyişle, işsizlik düşerken ekonomi büyür.

Yatırımcılar geleceğe ve piyasaya daha iyimser baktıkça piyasaya girişler arttı ve hisse senedi fiyatları yükseldi.

Tesla’nın Bitcoin’e yaptığı yatırımdan yukarıda bahsetmiştik. Tesla, Square, MicroStrategy gibi şirketlerin kripto varlıkların yükseleceğine olan inancındaki ve güvenindeki artışı, artan yatırımcı güvenine bağlayabiliriz.

Boğa piyasasının oluşması için işsizliğin de düşmesi gerekir. Çünkü işi olan daha fazla insan, daha fazla tüketici harcaması anlamına gelir. Tüketici harcamaları artar, şirketler kâr eder, yatırım artar, yatırım arttıkça işsizlik azalır ve döngü bu şekilde devam eder.

Google’ın kripto para piyasasında yükseliş sorunu olarak gördüğü şeye bir göz atalım.

Aşağıda bulunan görseller ne anlama geliyor? Bildiğiniz gibi Google, insanların en çok kullandığı arama motoru. Google’ın verilerine göre, Bitcoin kelimesinin aranma sıklığı son bir yıl içerisinde neredeyse %300 artmış durumda.Buradaki veri kesin olmamakla birlikte, insanların Bitcoin’i araştırması sonucunda, bu alana yaptıkları yatırımlar da artmış diyebiliriz. Kesin olmaması konusundan bahsetmiştik, ancak Bitcoin cüzdanlarının sayısı da geçen yıldan bu yana bir hayli artmış durumda.

Boğa Piyasası Google

Bu görselde ise arama yapılan ülkelerdeki artış oranını görüyoruz. Gördüğünüz gibi Türkiye’de de Bitcoin kelimesinin aranma oranı bir hayli yüksek. Yüzlerce ülke arasında ilk sıralarda yerini alıyor.

Boğa Piyasası Google GrafikBoğa Piyasası Ne Kadar Sürer

Geçmiş boğa piyasalarına bakacak olursak, her piyasanın durumu ve zaman farklıdır. Boğa piyasasının ne kadar süreceğini tahmin etmek zor. Bu durum piyasada bulunan ürünlerin durumuna ve yatırımın devamlılığına bağlıdır. Mevcut koşullarda Bitcoin’in haftalarca boğa piyasası yaşayacağını söylemek yanlış olur.

Geçmiş ve Devam Eden Boğa Piyasaları

Boğa piyasasını tanımlamak için en klasik senaryolardan biri, 2000’lerin başında altın piyasasının büyümesidir. Bu günde altın 800 USD/ONS seviyesinde işlem görürken, 1.900USD/ONS’a yükseldi.

Finans uzmanlarının verdiği boğa piyasası örneklerinden biri de 2008 ekonomik krizinden günümüze kadar olan boğa piyasası dönemidir.

Boğa Piyasasının Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, teknik olarak bir boğa piyasasından bahsetmek için %20’den fazla bir ralli olması gerekir. Elbette piyasada çeşitli iniş çıkışların olması doğaldır. Ancak yine de dikkatli olmanız gerekir.

Boğa piyasasının ne olduğu ve nasıl olduğu sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Son dakika Kripto para gelişmelerinden anında haberdar olmak için  Twitter, Telegram , İnstagram hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz

Haber Kaynağı coinnewstr.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Boğa Piyasası Nedir Ve Ne Zaman Başlar?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!