Merkeziyetsiz borsa GMX fiyat manipülasyonu kurbanı oldu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkeziyetsiz borsa (DEX) GMX, iddiaya göre yaşanan fiyat manipülasyonu suistimalinin ardından AVAX/USD piyasasında 565 bin dolar zarara uğradı.

Kimliği tespit edilemeyen saldırgan, görünüşe göre GMX’in “minimum alış satış farkı” ve “sıfır fiyat etkisi” özelliklerinden faydalanarak, GMX’e AVAX likiditesi sağlayan GLP sahiplerini etkileyen bir saldırı düzenledi.

18 Eylül’de fiyat manipülasyonunu doğrulayan GMX, AVAX/USD piyasasının yine açık kalacağını, yalnızca uzun pozisyonlara 2 milyon dolar, kısa pozisyonlara ise 1 milyon dolar sınır uygulandığını açıkladı.

We were notified of price manipulation of AVAX/USD on reference exchanges by monitoring systems and community members.

While we review the occurrence, open-interest for AVAX has been capped at $2m long / $1m short.

GLP and GMX trading markets continue to operate normally.

— GMX (@GMX_IO) September 18, 2022

Genesis Trading Türev Başkanı Joshua Lim, saldırıyı ilk analiz edenlerden biri oldu ve saldırganın GMX’in AVAX/USD piyasasında sıfır fiyat kaymasıyla büyük pozisyonlar açarak, sonrasında bu pozisyonları merkezi borsalara bir miktar daha yüksek bir fiyattan transfer ederek kâr sağladığını aktardı.

Lim, bu yönetim beş kez tekrar edildiğini ve her bir döngüse 200 binden fazla AVAX’ın transfer edildiğini söyledi. Diğer borsalarda piyasa yapıcılara da fiyat farkını ödeyen saldırganın, tüm sürecin ardından yaklaşık 565 bin dolar kâr etti.

3/ let’s take a look at the first cycle which took place from 01:15:31 to 01:28:11 UTC. X was able to extract roughly $158k in profit by trading clips of $4-5mm at a time pic.twitter.com/W6eu7Iz6lz

— Joshua Lim (@joshua_j_lim) September 18, 2022

Yine de bunun bir “suistimal” olmadığını söyleyen Lim, GMX’in yalnızca “tasarlandığı gibi çalıştığını” söyledi.

Teknik analist “Duo Nine” ise Chanlink’in işlettiği kahinlerin sunduğu sabit fiyatların fiyata etki yapmaması sayesinde böyle bir fiyat manipülasyonunun mümkün hale geldiğini ve GLP sahipleriyle yüklü işlemler yapabilidiğini ekledi.

“Yatırımcılar kâr ederse, likidite sağlayıcıları kaybedecek. Yatırımcılar bu zafiyeti kullanırsa, GLP sahipleri paralarını tümden kaybedebilir.”

GMX, DEX’i manipülasyondan korumak için AVAX/USD paritesinde uzun ve kısa pozisyonlara derhal sınır getirse de, Lim’e göre “sıfır fiyat etkisi” özelliğinden vazgeçmesi gerekebilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Merkeziyetsiz borsa GMX fiyat manipülasyonu kurbanı oldu
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!