P2E Oyunları Neden ERC-1155 Token’ı Kullanıyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ERC-1155, ERC-20 ve ERC-721’i birleştiren bir Ethereum token standardıdır. ERC-1155 bu standartları kripto para birimleri ve NFT’ler için kullanmaktadır. P2E oyunları, genel olarak kendi token’larını ve NFT’lerini içerdiği için bu token standardı kullanmaktadır. ERC-1155 standardını tanıtan Blockchain şirketi Enjin’dir. Amaç, özellikle oyun endüstrisindeki ERC-20 ve ERC-721’in eksikliklerini gidermektir. Bu yazımızda NFXhaber olarak, P2E oyunlarının kullandığı ERC-1155 token standardını inceleyeceğiz.

P2E Oyunları için ERC-1155!

Yeni ERC-1155 standardı Blockchain şirketi Enjin tarafından tanıtılmıştır. Özellikle oyun endüstrisindeki ERC-20 ve ERC-721’in eksiklikleri can sıkmaya başladığı bir dönemde ortaya çıkarılmıştır. Bu standartlar, P2E oyunları için ideal değildir. Sebebi de her varlığın kendine özel akıllı sözleşmeye ihtiyaç duymasıdır. Blockchain oyunları, yüzlerce varlık içermektedir. Ayrıca birçok oyuncu oyunları aynı anda oynamaktadır. Sonuç olarak bu standartların kullanılması işlemleri oldukça yavaşlatır. Dahası pahalı hale getirir.

ERC-1155 standardını anlamak için ERC-20 ve ERC-721 standartlarını iyice kavramak gerekiyor. Bu standartlardan ilk olarak ERC-20 standardını inceleyelim. ERC-20, kripto para birimleri gibi değiştirilebilir varlıklar için kullanılmaktadır. Ayrıca geliştiricilerin Ethereum üzerinde kendi para birimlerini oluşturmalarına olanak tanımaktadır. Örnek verecek olursak, USDC stabilcoin, Binance Coin (BNB) veya Uniswap (UNI) gibi token’lar ERC-20 token’larıdır. Bu değiştirilebilir token’ları, aynı değerde başka bir özdeş para birimiyle değiştirmek mümkündür. P2E oyunları, değer aktarımları için kullanılan yönetişim ve hizmet token’larında ERC-20’yi kullanmaktadır. Buna da örnek olarak, Sandbox oyun ekosisteminde kullanılan SAND token verilmektedir.

ERC-721’i yakından incelediğimizde, çoğu NFT için kullanılan bir standart olarak göze çarpar. ERC-20 token’larının aksine, bölünemez ve eşit şekilde NFT’ler oluşturmak için kullanılmaktadır. Aksesuarlar ve Metaverse sanal alanları gibi oyun varlıkları, ERC-721 token’larıyla temsil edilmektedir. Buna da örnek verecek olursak, Sandbox Lands bu standardı kullanmaktadır.

Tek Standartla Birden Fazla İşlem!

İşlem sorunlarına çözüm olarak aynı anda birden çok simge türünü temsil edebilen bir standart kullanmaktır. Bu şekilde, farklı varlık işlemlerini tek bir sözleşmeyle halletmek mümkündür. Bu standart kullanılarak işlem sayısı, dolayısıyla maliyetler azaltılabilmektedir. ERC-20 veya ERC-721 varlıklarını tek bir sözleşmede bir araya getirmek mümkün değildir. Yani her varlık için farklı bir işlem yapılması gerekir. Örneğin P2E oyunları için aynı işlem içinde bir NFT varlığını satmak ve oyunun yerel para birimini kullanarak ödeme yapmak mümkün değildir.

ERC-1155, akıllı sözleşmesi birden fazla token türünü temsil eder. Bu yüzden, değiştirilebilir token ve değiştirilemez token gibi birden fazla işlem ihtiyacını ortadan kaldırır. ERC-1155, ERC-721 ve ERC-20 token’larıyla birlikte başka bir sorunun daha çözülmesine yardımcı olmaktadır. Örneğin, yanlış adrese bir ERC-721 NFT gönderildiğinde, NFT geri alınamamaktadır. Ancak ERC-1155 ile güvenli transfer fonksiyonu sayesinde geri almak mümkündür.

NFT’ler oyuncular arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca son yıllarda kamuoyunun dikkatini çekmesine rağmen, özellikle NFT’lerin kullanım durumları konusunda kat etmeleri gereken önemli bir yol var. Geliştiriciler, farklı standartlar getirerek, mevcut yaklaşımların eksiklikleri ile başa çıkmanın yeni yollarını araştırmaktadırlar. Bu bağlamda şimdilik ERC-1155, takas edilebilir, takas edilemez ve yarı takas edilebilir token’ların aynı anda kullanılmasını sağlamaktadır.

Haber Kaynağı nfxhaber.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
P2E Oyunları Neden ERC-1155 Token’ı Kullanıyor?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!