Ethereum Merge blockchain ağının güvenliğini azaltabilir mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Blockchain ağında yapılacak en büyük güncellemelerden biri olarak gösterilen ve hisse ispatına (PoS) geçişi sağlayacak Ethereum Merge, ağı güvenlik zafiyetine daha açık hale getirebilir.

Cointelegraph’a konuşan bir güvenlik uzmanı, iş ispatı (PoW) sistemlerin aksine, hisse ispatı (PoS) sistemlerin doğrulayıcılara hangi blokları doğrulayacaklarını önceden bildirdiğini ve dolayısıyla saldırı planlamayı mümkün hale getirdiğini açıkladı.

İsminin açıklanmasını istemeyen güvenlik uzmanı, bir hisse ispatı layer-2 blockchain ağı üzerinde çalışan geliştirici ve güvenlik araştırmacısıdır.

Araştırmacıya göre, Merge sonrası Ethereum blockchain ağında, doğrulayıcıların iki ardışık bloku doğrulamak için sıraya alabilmesi halinde güvenlik açığı ortaya çıkabilir.

“İki ardışık bloku kontrol ederseniz, suistimale N blokunda başlayıp, bir arbitraj botu gelmeden ve manipüle ettiğiniz fiyatı düzeltmeden N+1 blokunda bitirebilirsiniz.”

“Ekonomik güvenlik açısından bakıldığında, bu zafiyet saldırı düzenlemeyi görece kolaylaştırıyor.”

Güvenlik uzmanı, PoW ağlarda da madencilerin ardışık blokları doğrulamasının mümkün olduğunu, fakat bunun “tamamen şans” olması nedeniyle saldırı planlayacak vakit tanımadığını ekledi.

Dolayısıyla uzman, Ethereum’un Merge ile güvenliğinden bir miktar feragat etmiş olacağını iddia ediyor:

“Ethereum iş ispatı ile Ethereum hisse ispatını mevcut noktada karşılaştırdığımızda, Ethereum  iş ispatının daha güçlü güvenlik ve ekonomik garantileri var.”

Diğer yandan uzman, “Yine de hisse ispatı pratik olarak yeterli güvenliğe hala sahip ve teorik olarak iş ispatı kadar güvenli olmaması önemli değil. Yine de epey güvenli bir sistem,” diye ekledi. Uzmana göre Ethereum, ardışık blok sorununu çözmek için çalışıyor.

Yeni PoS sistemde ağa zarar veren doğrulayıcılar, “slashing” adlı bir yöntem ile cezalandırılıyor. Ağda doğrulayıcı olanlar staking faizleri ile ödüllendirilirken, dürüst olmayan bir işlem yaptıklarında ise stake ettikleri tüm ETH’ler kalıcı olarak yakılıyor ve ağdan çıkartılıyorlar.

Ethereum Merge’ün 15 Eylül’de gerçekleşmesi bekleniyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Ethereum Merge blockchain ağının güvenliğini azaltabilir mi?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!