Vitalik Buterin, ENS’de kara borsacılığa karşı talebe dayalı ücret uygulaması önerdi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum (ETH) Kurucu Ortağı Vitalik Buterin, Ethereum Name Service alan adları için talebe dayalı ücretlendirme mekanizması oluşturulmasını istiyor.

9 Eylül’de şahsi internet sitesinde gönderi yayımlayan Buterin, günümüzde 5 harften oluşan ENS alan adları için 5 dolar kadar cüzi ücretler ödenmesinin, piyasayı kara borsacıların eline düşürdüğü konusunda uyardı.

Özellikle de erken dönem ENS alan adı sahiplerinin ön ödemeyle bir alan adını yüz yıl boyunca kilitleyebilmesi, günümüzde de 500 dolar bir ücret ödeyerek yüz yıllığına alan adı satın alınabilmesi, Buterin’i endişelendiriyor.

“Günümüzde beş harfli kelimelerin neredeye tümü alınmış ve bu alan adlarına çökenler tarafından çok daha yüksek fiyata başkalarına satılmak üzere bekletiliyor.”

Blog gönderisine göre, bu alan adlarının yüzde 40 kadarı, NFT pazar yeri OpenSea’de satışa sunulmuş veya çoktan satılmış durumda.

Bu durum, Buterin’e göre fırsatçılara para kazandırırken, ENS protokolünün merkeziyetsiz yönetim organı olan ENS DAO’nun ise kazanabileceğinden çok daha az gelir elde etmesine yol açıyor ve ekosistemi iyileştirme imkanlarını kısıtlıyor.

Bu alan adlarının OpenSea gibi ikincil piyasalarda 0,1 ile 500 ETH arasında alıcı bulduğuna dikkat çeken kurucu ortak, dolayısıyla alan adlarını ucuz tutmanın, kullanıcılara beklenen ekonomik faydayı sunmadığını söyledi. “İkincil piyasalara dayalı olmanın, alan adlarını iyi tasarlanmış protokol içi bir mekanizmaya kıyasla daha pahalı hale getirdiğini düşünmek için epey geçerli ekonomik nedenlerimiz var.”

Geleneksel alan adı sisteminde ilk .com sahiplerinin tekelinin .io, .me ve .network gibi uzantıların icadıyla bozulduğunu belirten Buterin, “küresel ad uzayını kirletmemek ve gelecekte ana akım DNS ile entegrasyon şansını azaltmamak” adına bunun ENS için bir seçenek olmadığını söyledi.

Buterin, bu soruna çözüm için ise her yıl alınan ücretlerin yeterli olmadığını söyleyerek, bu ücretlerin alan adında kullanılan harf sayısına değil, piyasa talebine dayalı olarak uygulanmasını önerdi.

“Herkes bir alan adına teklif verebilecek ve teklif yeterince uzun açık kalırsa, alan adının değeri bu seviyeye yükselecek. Uygulanan yıllık ücret de bu değer ile orantılı olacak. Teklif verilmemesi alinde ücret belirli bir oranda sürekli azalacak.”

İlginizi çekebilir: ENS’nin OpenSea’deki haftalık hacmi Bored Apes koleksiyonunu geçti

ENS alan adları, son dönemde OpenSea’de epey büyük talep görüyor. Varlık sınıfının eylül ayının ilk haftasındaki işlem hacmi, popüler NFT koleksiyonu Bored Ape Yacht Club’ın (BAYC) hacmini dahi geride bıraktı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Vitalik Buterin, ENS’de kara borsacılığa karşı talebe dayalı ücret uygulaması önerdi
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!