Çin yerel basınında 25 Ekim’de çıkan haberlere göre, Çin merkezli Alibaba’nın peer-to-peer (eşler arası) pazar yeri Xianyu’daki NFT’lerle ilgili kelimelere uyguladığı sansürü kaldırdı. Çin ayrıca Alibaba’nın Ant blokzincirinde mint edilen Topnod NFT koleksiyonlarını da yeniden listeledi.
Çin’de ve tüm dünyada devam eden düzenleyici belirsizlik nedeniyle, NFT piyasası ciddi bir kan kaybı yaşamıştı. Kripto piyasasının genelinde ve özellikle de NFT’lerde yaşanan düşüş sonrasında da Topnod dijital koleksiyonlarının ikincil piyasalarda listelenmesi yasaklanmıştı.
Çin’in NFT trade platformu
Geçtiğimiz aralık ayında Cointelegraph, Çin hükümetinin resmi NFT trade platformunun bu yıl başlatılmasının planlandığını haberleştirmişti. Çin, kripto piyasasında ve özellikle de NFT’lerde yaşanan düşüş öncesinde 1 Ocak 2023 tarihini NFT regülasyonlarını yürürlüğe sokmak için belirlemişti. Ancak, NFT’lerdeki düşüşle birlikte Çin’in planları da ertelenmek zorunda kaldı. Çin, Aralık 2022’de Chinese Technology Trade ile Art Exhibitions China ve özel bir kuruluş olan Huban Digital Copyrights tarafından geliştirilen bir NFT trade borsası üzerinde çalışıyordu ve 2023 yılı devam ederken borsayı aktif hale getirmeyi amaçlıyordu. Borsa, bu yazının hazırlandığı sıralarda hâlâ geliştirme aşamasında ve ne zaman aktif olacağı henüz belli değil.
Çin’in kripto paralara karşı oldukça sert bir tutum sergilediği tüm dünya tarafından biliniyor. Zaman zaman ülkede artan kripto yasakları nedeniyle kripto piyasasında da çeşitli sonuçlara yol açan Çin, katı tutumunu gevşetmeden çalışmalara devam ediyor. 2021 yılından bu yana Çin, kripto paralara doğrudan sahip olmak dışında kripto ile ilgili çoğu faaliyetleri resmi olarak yasakladı. Bununla birlikte, Çin’in Hong Kong üzerinden kriptoya yaklaşımı kripto karşıtlığının yavaş yavaş değişmeye başladığını gösteriyor.
NFT’ler “tamamen değersiz” mi?
Daha önce ana akım medya kuruluşu Rolling Stone tarafından NFT’lerin ” amamen değersiz” olduğu ilan edilmişti. dappGambl tarafından yayımlanan Ölü NFT’ler: NFT Piyasasının Gelişen Manzarası başlıklı yakın tarihli bir rapor, NFT’lerin büyük ölçüde değersiz olduğunu iddia etmişti. Daha sonra CoinGecko tarafından yayımlanan bir başka raporda ise tamamen karşıt bir görüş savunulmuştu.
Söz konusu CoinGecko raporunda iki yıldır süregelen ayı piyasasına rağmen NFT sektöründe pek fazla değişikliğin yaşanmadığı kaydedilmişti. Rapor, en popüler NFT koleksiyonlarının hala Ethereum ağında bulunduğunu da göstermişti.
NFT kullanımındaki değişimler
3 Ağustos’ta NFT’ler için Ethereum işlem maliyetleri önemli ölçüde düşmüş, NFT kullanımında potansiyel bir değişimin sinyali verilmişti. Geçtiğimiz iki yıldaki ayı sezonunun etkisiyle NFT piyasasının öldüğünü düşünenler söz konusu. Kripto para piyasasındaki dalgalanmalar fiyatları her ne kadar doğrudan etkilese de NFT’lerin gerçek dünya kullanım alanları hâlâ keşfedilmeyi bekliyor. Sanat, eğlence, oyunlar ve diğer sektörlerde NFT’lerin benimsenmesiyle sektörün büyüyeceği açık bir gerçek.