Ekonomik İş birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), kripto paralar için acil bir politika eylemi yapılması gerektiğini ve artan entegrasyonun daha geniş çaplı finansal krizlere neden olabileceğini düşünüyor.
OECD 14 Aralık tarihinde yayınladığı raporda, merkezi finans uygulamalarının (CeFi) merkeziyetsiz finans uygulamalarının (DeFi) can damarı olmasına rağmen DeFi’ların 2022’yi çok daha stabil geçirdiğini öne sürdü.
OECD, kripto para piyasası ile geleneksel finans arasındaki entegrasyonun daha da artması durumunda bir sonraki kripto para çöküşünün geniş çaplı finansal krizlere neden olabileceğine dikkat çekti. Ayrıca OECD, kripto para piyasasındaki finansal mühendislik uygulamalarının bir kısmını sakıncalı buldu.
Kuruluş, DeFi’ın otomatik tasfiye özelliği nedeniyle çok daha fazla soruna yol açmasının beklendiğini ancak bunun aksine 2022 yılında birçok CeFi uygulamasının sorun yaşadığını ve bunun sektörü CeFi/DeFi ayrımını belirginleştirmeye ittiğini belirtti. CeFi’ın birçok yönden DeFi’ın can damarı olduğuna dikkat çeken OECD, her iki türün de ayı piyasasında birçok sorunla karşılaştığını ve her ikisinin de mevzuatlara uygun olmayabileceğini söyledi.
Öte yandan kuruluş finansal mühendislik çözümleri ile birçok yeni türev araç yaratılmasının piyasayı kötü etkilediğini ve türevler arttıkça ani itfa dalgalarının sıklaştığını belirtti. Özellikle finansal mühendislik ürünlerinin kripto para piyasasındaki kaldıracı artırdığına dikkat çekildi.
Bireysel yatırımcıların yatırım yaptığı birçok finansal ürünün ne olduğu hakkında yeterli bilgisi olmadığına işaret eden OECD, politika yapıcıları bu konuda daha efektif olmaya çağırdı. Kuruluş, kripto para piyasalarının geleneksel piyasalara entegre oldukça krizlerin geçişkenliğinin artacağını bu nedenle acil bir politika eylemi yapılması gerektiğini bildirdi.