Madencilik zorluğunun Temmuz 2021’den beri en büyük marjına düşmesiyle beraber zorlu piyasa koşulları Bitcoin (BTC) ekosistemini etkilemeye devam ediyor.
6 Aralık’ta, 766.080’inci blok yüksekliğinde yüzde 7,32’lik bir zorluk ayarlaması gerçekleşti ve bu hareket, zorlukta bir yıldan uzun süredir görülen en keskin düşüş oldu. BTC.com’dan alınan verilere göre söz konusu olay, ortalama hashrate’in 264,18 EH/s’den 245,10 EH/s’ye düşmesiyle aynı zamana denk geldi.
Bitcoin’in madencilik zorluğu, ağdaki mevcut hash gücü miktarına göre otomatik olarak ayarlanıyor ve asıl olarak yeni Bitcoin bloklarının zincire ortalama 10 dakikada bir eklenme oranını kontrol ediyor.
Zorluk ise her 2.016 blokta bir ayarlanıyor, bu da zorluktaki bu son düşüşün yaklaşık iki hafta süreceği anlamına geliyor.
İlginizi Çekebilir: Rus kripto madencilerinden ASIC cihazlara yoğun talep var
Cointelegraph’ın daha önce de bildirdiği gibi yeni BTC üretme maliyetinin artmasıyla beraber bu yılın üçüncü çeyreğinde önde gelen kripto para biriminin değeri düştü. Ayrıca artan enerji maliyetleri, ABD ve Avrupa’da bazı işletmelerin kapanmasına neden oldu.
Bitcoin madencilerinin toplam geliri, kripto para piyasasının zayıf performansı ve daha ağır hesaplama talepleri nedeniyle kasım ayı sonunda iki yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu gerileme, nihayetinde bazı madencilik işletmelerinin teslim olmasına sebebiyet verdi ve bu durum da, son zorluk ayarlamasını açıklayan hash oranlarında yakın zamandaki bir düşüşe yol açtı.
Bitcoin madenciliği analisti Jaran Mellerud, 3 Aralık’ta paylaştığı bir Twitter dizisinde düşüncelerini açıklayarak hashrate’deki en son düşüşün büyük olasılıkla artan elektrik fiyatlarından kaynaklandığını vurguladı:
“Pek çok madenci, nakit akışında başabaş noktasına yakın çalışıyor ve piyasa koşulları kötüleşirse makinelerini kapatmak zorunda kalacak.”
Mellerud ayrıca, Bitcoin fiyatının yıl sonuna kadar artması durumunda 2023’ün ikinci çeyreğine kadar hashrate’de önemli artışların beklenebileceğini ifade etti.