Rusya Merkez Bankası (CBR) kötü bir gidişata sahip ülke ekonomisini uluslararasılaştırma çabasının bir parçası olarak kripto düzenlemesine yönelik yeni bir rapor yayınladı.
Rusya Merkez Bankası, kripto varlıklarını yerel finansal sisteme entegre etmek için çalışmalarına devam ediyor. Rusya Merkez Bankası tarafından 7 Kasım tarihinde paylaşılan bir raporda, devletin iç pazarını yabancı dijital varlık ihraççılarına nasıl açabileceğine dair konulara değinildi.
Raporda odaklanılan diğer alanlar arasında dijital varlık düzenlemesi, perakende yatırımcı korumaları, akıllı sözleşmelerle ilgili dijital mülkiyet haklarının yanı sıra yeniden düzenlenmiş muhasebe ve vergilendirme önerileri de yer aldı.
Kriptonun Rusya’daki rolü ve özellikle de merkez bankasının kripto teknolojisine karşı artan yaklaşımı, ülkenin doğal kaynaklarını paraya çevirmeye çalışmasıyla paralel bir döneme denk geliyor. Kripto paralar, devam eden Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği yaptırımlardan sıyrılmak ve ABD Dolarının baskısına karşı önlem almak için Rus hükümetinin yenilikçi stratejileri arasında yer alıyor.
CBR tarafından paylaşılan söz konusu raporda her ne kadar dijital varlıklar için yasal çerçeve oluşturulmuş olsa da süreklilik için düzenlemelere ve vergilendirme politikasına dikkat çekildi:
Rusya, dijital varlıkların ihracı ve dolaşımı için gerekli yasal çerçeveyi oluşturmuştur. Ancak şu ana kadar piyasa, gelişiminin ilk aşamasındadır ve geleneksel piyasalardan hacim olarak çok daha düşüktür. Daha da gelişmesi için daha iyi bir düzenleme gerekmektedir.
Ek olarak Rusya’nın kripto paralar ile global ticaretinin ilk aşamasında “dost ülkeler” olarak tanımlanan pazarlar ile etkileşime geçileceği ifade ediliyor. Raporda ayrıca CBR’nin 2023 yılında “dijital ruble” projesinin pilot uygulamasını başlatmayı planladığına da yer verildi.