ABD’li demokrat senatörler, Meta CEO’su Mark Zuckerberg’den Meta platformlarında gerçekleştirilen kripto para dolandırıcılıklarıyla nasıl mücadele ettiklerine ilişkin ayrıntılı bilgi paylaşımında bulunmasını istedi. Söz konusu talebe, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapor gerekçe gösterildi. Yayınlanan raporda, kripto para dolandırıcılarının kurbanlarına ulaşmak için ağırlıklı olarak sosyal medyayı tercih ettiği belirtiliyordu.
Komisyon ayrıca, kripto ödemelerini sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılıklar için en yaygın ödeme şekli olarak tanımlamıştı. Bu dolandırıcılıklarda en çok kullanılan 4 sosyal medya platformundan 3’ünün Meta’ya ait olması ise dikkat çekmişti. Sosyal medyada gerçekleştirilen kripto dolandırıcılıklarının yüzde 32’sinin Instagram, yüzde 26’sının Facebook ve yüzde 9’unun WhatsApp üzerinde yapıldığı ifade edilmişti.
Rapor sonrası senatör Robert Mendez liderliğindeki 7 senatör; Meta’dan kripto dolandırıcılıklarına ilişkin politikaları, bu dolandırıcılıkları aktif olarak tespit edip edemediği ve kurbanlara ve kanun yapıcılara nasıl yardımcı olduğu konusunda bilgi vermesini istedi. Meta’ya gönderilen talep mektubu; demokrat senatörler Sherrod Brown, Elizabeth Warren, Dianne Feinstein, Cory Booker ve bağımsız senatör Bernie Sanders tarafından da imzalandı.
Meta’nın 24 Ekim’e kadar mektuba yanıt vermesi gerekiyor
Öte yandan, Meta’nın 24 Ekim’e kadar mektuba yanıt vermesi gerekiyor. Mektup ayrıca, Meta’nın kripto dolandırıcılığına ilişkin İngilizce dışındaki dillerde de uyarı ve eğitim materyali sağlayıp sağlamadığını sorguluyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Meta sözcüsü Andy Stone, kripto dolandırıcılıklarının şirketin politikalarını ihlal ettiğini ve Meta’ya zarar verdiğini söylüyor. Şirket sözcüsü ayrıca, Meta’nın dolandırıcılıkları tespit etmek ve önlemek için önemli kaynaklara yatırım yaptığına işaret ediyor.
Paylaşılan diğer bilgilere göre; Meta, daha önce de kripto dolandırıcılıklarını önleme yöntemlerine ilişkin inceleme altına alınmıştı. Avustralyalı iş adamı Andrew Forrest da geçmişte Meta’ya kripto para dolandırıcılığı nedeniyle dava açmıştı. Açılan ceza davası, Facebook’un kripto dolandırıcılıklarının yayılmasına izin verdiğini iddia ediyordu. Platformda gerçekleştirilen birkaç kripto dolandırıcılığı faaliyeti, Andrew Forrest’ın adını kullanmıştı. Forrest, Facebook’un bu durumu engellemek için hiçbir aksiyon almadığını dile getirmişti.
Meta platformlarının, kripto para dolandırıcılıklarının yaygın olduğu tek ağ olmadığı da biliniyordu. Yakın zamanda, Twitter ve YouTube’da da benzer dolandırıcılık faaliyetleri hayata geçirilmişti.