Solana Ağında Memecoin nasıl bulunur, nasıl alınır ve nasıl yatırım yapılır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son günlerde kripto para piyasalarının trend’i haline gelen Solana memecoin’lerinin nasıl bulunabileceği ve nasıl yatırım yapılabileceğini anlatacağız.

Solana ekosisteminde yatırım yapmak için öncelikle Metamask dışında bir cüzdana ihtiyacımız bulunuyor. Çeşitli cüzdanlar mevcut olsa da rehberi kısa tutmak amaçlı tüm detayları vermek yerine, direkt amaca yönelik anlatımlarda ve açıklamalarda bulunacağız.

Solana ağında işlem gerçekleştirebilmek için en yaygın dijital cüzdanlardan biri olan Phantom’ı kullanacağız. Phantom cüzdanına mobil uygulaması üzerinden ya da Google Chrome eklentisi olarak erişebilirsiniz. Yazımızda Chrome üzerinden anlatımı yapacağız. Ancak aynı işlemleri mobil uygulama üzerinden gerçekleştirerek, cüzdanın içerisinde yer alan tarayıcı içerisinden ilgili sitelere girerek de gerçekleştirebilirsiniz.

Phantom cüzdan (wallet) nasıl kurulur?

Phantom wallet’ın web sitesine buraya tıklayarak girin. “Download for chrome” butonuna tıklayın. Chrome tarayıcınıza ekleyin.

Açılan pencereden “Create a new wallet” (yeni bir cüzdan oluştur) butonuna tıklayın.

Cüzdanınıza erişmek istediğinizde girmeniz gereken bir şifre belirleyin. Unutmayın bu şifreyi kaybederseniz cüzdanınıza ancak birazdan elde edeceğiniz 12 kelime ile yeniden kurulum yaparak erişebilirsiniz.

Şifrenizi girdikten ve kullanım şartlarını kabul ettikten sonra “Continue” (devam et) butonuna tıklayın.

Gizli kelimelerinizi farklı bir yere kaydettiğinizden emin olun. Daha sonra cüzdanınıza erişmek istediğinizde bu kelimeler ile dilediğiniz zaman erişebilirsiniz. Ancak bu kelimeler ile herkes cüzdanınıza ve varlıklarınıza erişebileceği için bu kelimelerin güvenli bir ortamda tutulduğundan emin olun.

“I saved my Secret Recovery Phrase” seçeneğini onayladıktan sonra “Continue” butonuna basarak devam edin.

Cüzdan kurulumu gerçekleşti. Artık bir Solana cüzdanına sahipsiniz.

Solana ağında nasıl işlem yapılır?

İşlem yapabilmek için öncelikle işlem ücreti olarak kullanılmak üzere cüzdanınızda bir miktar Solana bulunması gerekmektedir. Bunun için 10 dolarlık bir Solana’yı cüzdanınızda tutabilirsiniz.

Cüzdanınızı Chrome’a eklediğiniz zaman bu şekilde sağ üstte eklentiler kısmında yer alacaktır. Cüzdanınıza Solana ya da farklı bir coin göndermek, cüzdanınızdan Solana ya da farklı bir coin çekmek için burada yer alan butonları kullanabilirsiniz.

Cüzdanınıza Solana göndermek için “Receive”, cüzdanınızdan başka bir yere coin göndermek için ise “Send” butonunu kullanabilirsiniz.

Cüzdana Solana göndermek için “Account 1” yazan kısmın üstüne gelerek “Solana” kısmındaki cüzdan adresini kopyalabilirsiniz. Kullandığınız merkezi borsalardan (örneğin Binance, OKX gibi) aldığınız Solana’ları bu adrese gönderin.

Ne kadar Solana göndermeliyim?

Cüzdanınıza ne kadar miktarda Solana göndereceğiniz sizin ne kadar miktarda yatırım yapmak istediğinizle ilgilidir. Örneğin bir coin’den 100 dolarlık almak istiyorsanız cüzdanınızda en az 120 dolar ve üzeri miktarda Solana yer alması gerekmektedir. Bu sayede 100 dolarlık Solana ile ilgili coin’e yatırım yapabilir, kalan miktar ile de işlemleri gerçekleştirirken “işlem ücreti” olarak kullanabilirsiniz.

Memecoin nasıl bulunur?

Memecoin bulmak için ağda çıkartılan coin’leri, hacimlerini, yapılan işlemleri gösteren bir aracı siteye ihtiyacımız bulunuyor. Bu noktada https://dexscreener.com/’ı kullanabilirsiniz.

Dexscreener’a girin.

Ekranda yer alan panelde sol taraftan Solana’yı seçin, açılan yeni ekrandan “Last 24 hours” son 24 saatlik kapsam filtreleme yapmanızı sağlamaktadır. “New pairs” yani yeni çıkanlar kısmında ise dilediğiniz aralıktaki token’lara bakabilirsiniz.

Örneğin son 1 saatte çıkan coinlere ulaşmak istiyorsanız “New pairs” kısmından “1h” seçin.

Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bu kadar kısa sürede çıkan token’larda hızlıca proje silinip dolandırabiliyor. Burada riskinizi kendiniz almanız gerekiyor.

Dexscreener’ı yalnızca kendiniz coin bulmak değil, adresini bildiğiniz coin’in grafiğini ve gerçekleşen işlemleri gözlemlemek için de kullanabilirsiniz.

Memecoin’i buldum nasıl yatırım yaparım?

Dexscreener üzerinden aynı coin’e yönelik birden fazla içerik görebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken coin’in orjinal contrat adresidir. Aynı coin’e yönelik farklı DEX’lerde yer alan pariteler bulunabileceği gibi, projeyi kopyalayan sahte pariteler de yer alabilir. Bu sebeple doğru adrese sahip olduğunuzdan emin olmanız gerekmektedir.

Örneğin BOME/SOL için bir pariteye girdiniz. Burada yer alan ekranda sağ alt kısımda yer alan BOME kısmındaki adres token’ın kontrat adresidir. Bunu kopyalayarak dilediğiniz DEX’ten yatırım yapabilirsiniz. (Parite ve coin tamamen anlatım amaçlı belirtilmiştir. Yatırım yapmak istediğiniz coin’i kendiniz belirlemeniz gerekmektedir.)

Adresi kopyaladıktan sonra Raydium merkeziyetsiz borsasına buraya tıklayarak girin.

Açılan pencereden “Connect Wallet” butonuna basın, Phantom wallet’tan gelen imzalama isteğini kabul edin ve cüzdanınızı bağlayın.

Açılan pencereden Raydium üzerinden pair yani işlem çifti seçiniz. Bunun için ilk olarak belirtilen kısma tıklayın.

Açılan pencereye kopyaladığınız token’ın kontrat adresini yapıştırın. Yapıştırdıktan sonra gelen ekranda çıkan token’a tıklayın. Eğer token yeni ise Dexscreener’da gördüğünüz kısaltmayı buraya girin. Token belli bir süredir işlem görüyorsa belirteci kendiliğinden gelecektir.

“Add User Token” butonuna tıklayın.

Açılan ekranda yer alan “kontrat adresinden eminim” uyarısını kabul edin ve pair ekleme işlemini tamamlayın.

Artık dilediğiniz miktarda Solananızı bulduğunuz memecoin’e çevirebilir yani yatırım yapabilirsiniz. Almak istediğiniz miktarda Sol’ü yazdıktan sonra karşılığında otomatik olarak ne kadar miktarda token alabileceğiniz Raydium tarafından size bildirilecektir. Burada yapacağınız alımın fiyat üzerindeki etkisi de belirtilmektedir. Kabul ettikten sonra Phantom cüzdandan işleme yönelik “işlem ücretinin”, “vereceğiniz sol miktarının”, “alacağınız coin miktarının” yer aldığı bir pencere açılacaktır.

Bu pencere işlemin cüzdan üzerinde gerçekleşmesini onaylamanız gereken ekrandır. Onayı gerçekleştirdikten kısa bir süre sonra token’lar cüzdanınıza gelecektir.

Memecoin’inin fiyatını nasıl takip edebilirim, nasıl memecoin satabilirim?

Memecoin’i aldıktan sonra satış işlemini gerçekleştirmek ya da fiyatını takip etmek için, Dexscreener sayfasından grafiğini takip edebilirsiniz. Coin’i satmak istediğinizde ise yine aynı şekilde Raydium üzerinden satabilirsiniz. Ancak bu sefer Solana’larınızı > Memecoin’e çevirmeyeceğiniz, elinizdeki Memecoin’i > Solana’ya çevireceğiniz için Raydium’daki pariteyi tersine çevirmeniz gerekmektedir.

Bunu da ortada yer alan “çevirme işareti” butonuna basarak yapabilirsiniz. Sonrasında yine transferi onaylayıp memecoin satışını gerçekleştirebilirsiniz.

Cüzdanımdaki Solana’ları nasıl Türk Lirasına çeviririm?

Örneğin bir memecoin aldınız. Bunun için 100 dolarlık Solana harcadınız. Sonrasında memecoin 150 dolarlık bir değere ulaştı ve yine Raydium üzerinden bu coin’leri Solana’ya çevirdiniz. Elinizde bulunan 150 dolarlık Solana’yı Phantom cüzdanda yer alan “Send” butonuna basarak, çekmek istediğiniz cüzdandaki Solana adresine gönderebilirsiniz. Sonrasında borsadan satarak Türk Lirasına çevirebilirsiniz.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Solana Ağında Memecoin nasıl bulunur, nasıl alınır ve nasıl yatırım yapılır?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!