Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yılının ilk enflasyon raporu sunumunda önemli açıklamalarda bulundu. Karahan, Türkiye’nin enflasyonla mücadelesine ilişkin değerlendirmeler yaparken, 2024 yılında enflasyonda artış beklentisiyle başlayacak bir dönemden sonra ikinci yarıda dezenflasyon sürecinin devam edeceğini vurguladı.
Karahan, TCMB’nin 2023 Haziran’ından bu yana politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 45’e yükselttiğini belirtti. Bu süreçte miktarsal sıkılaştırma ve seçici kredi politikalarının enflasyonla mücadeleye devam etmek için kullanıldığını vurguladı. Yeni TCMB başkanı, enflasyon hedeflerine ulaşılması için sıkı para politikasının gerekliliğini vurguladı ve bu politikanın sürdürüleceğini belirtti. Ayrıca, aylık enflasyon rakamlarında belirgin bir düşüş görülmesi durumunda mevcut politikanın yeniden gözden geçirilme ihtimaline de değindi.
Karahan, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullarda sıkılaşmaya yol açtığını ifade etti. Bu süreçte kredi ve mevduat faiz oranlarının yükseldiğini ve Türk lirası mevduat payının arttığını belirtti. Parasal sıkılaştırma ve sadeleştirme adımlarıyla birlikte uluslararası rezervlerde de artış sağlandığını dile getirdi. 2023 yılı mayıs ayında 98 milyar dolar seviyesine gerileyen rezervlerin yıl sonunda 40 milyar doların üzerinde artarak 140 milyar dolar seviyesine ulaştığını aktardı.
“Parasal sıkılaştırma, finansal koşullarda sıkılaşmaya yol açtı. Kredi ve mevduat faiz oranları yükselmiş, Türk lirası mevduat payı artmıştır. Parasal sıkılaştırma ve sadeleştirme adımları ile uluslararası rezervlerimizde artış sağlanmıştır. 2023 yılı mayıs ayında 98 milyar dolara gerileyen rezervler yıl sonunda 40 milyar doların üzerinde artarak 140 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır.”
TCMB’nin 2024 enflasyon tahminleri, önceki yılın son çeyreğine göre değişmedi. Merkez Bankası, orta vadede yüzde 5 enflasyon hedefini korurken, önümüzdeki üç yıl için aşağıdaki tahminleri paylaştı:
2024: %36
2025: %14
2026: %9
Karahan, konuşmasında enflasyon eğilimi üzerindeki ana risk olarak ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkisine dikkat çekti. Ücret artışlarının talebi canlandırıcı etki yaratabileceği ve enflasyonu olumsuz yönde etkileyebileceği konusunda uyarılarda bulundu.
“Enflasyon ana eğilimi tahminlerimizden daha hızlı geriledi. Bununla birlikte ana eğilim üzerindeki riskler mevcuttur. Özellikle ücret ayarlamalarının talep üzerindeki etkilerini yakından takip ediyor olacağız.”