Spot Bitcoin ETF’leri, kripto borsalarının ‘ölüm fermanı’ mı olacak?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto topluluğu heyecanla Amerika Birleşik Devletleri’nde spot Bitcoin borsa yatırım fonunun (ETF) onaylanmasını beklerken bazı analistler bunun, kripto para borsaları için istenmeyen sonuçları tetikleyebileceği konusunda uyarılarda bulundu. 

Blockstream CEO’su Adam Back, 2024 yılı başında onaylanması beklenen spot BTC ETF’lerin Nisan ayında gerçekleşmesi beklenen Bitcoin yarılanmasıyla birleştiğinde, BTC fiyatının 100 bin dolara yükselmesinin yolunu açtığını belirtti. 

Jan3 CEO’su Samson Mow gibi Bitcoin savunucuları ise ABD’de spot Bitcoin ETF onayını takip eden “günler ya da haftalar” içinde fiyatın 1 milyon dolara kadar çıkarabileceğini iddia etti. 

Ancak ETF Store başkanı Nate Geraci ve Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas’a göre merkezi kripto para borsaları için tahminler o kadar da iyimser değil.  

Geraci, 17 Aralık tarihinde yaptığı X gönderisinde, spot Bitcoin ETF’lerin kripto para borsaları için “ölüm fermanı” olacağını söyledi.

According to Geraci, retail spot Bitcoin ETF buyers and sellers will benefit from underlying institutional trade execution and commissions. On the other hand, retail users of crypto exchanges will get “retail trade execution and commissions,” Geraci noted, stressing that those will need to improve to compete with a spot Bitcoin ETF.

Gonna be a bloodbath for crypto exchanges…

— Nate Geraci (@NateGeraci) December 18, 2023

Bloomberg ETF analisti Eric Balchunas, spot Bitcoin ETF alım satımının yüzdde 0,01’e mal olacağını, bunun da ETF alım satımı için ortalama ücret olduğunu vurguladı.

Buna karşılık, Coinbase gibi borsalardaki işlem maliyetleri, kripto para birimine, işlem boyutuna ve işlem çiftlerine bağlı olarak yüzde 0,6’ya ulaşıyor.

Balchunas, spot Bitcoin ETF’lerin kripto sektöründe daha fazla fiyat rekabeti yaratacağına ve Super Bowl gibi etkinliklerde hizmetlerinin reklamını yapmak için büyük miktarda nakit harcayan borsalardan yatırımcılara para dönüşü sağlanacağına inandığını belirtti. 

Eylül 2023’te kripto habercisi Laura Shin ile yaptığı röportajda, “ETF’leri piyasaya sürerlerse bu son ‘Crypto Super Bowl’ olur çünkü ETF’ler çok ince, zor bir sektör ve kripto borsalarından bazıları gerçekten yüksek ücretlerle bir ton para kazanarak popülizm satıyorlardı” dedi.  

Coinbase, gelirinin büyük bir kısmını işlem ücretlerinden elde ediyor. Coinbase, 2022 yılında kurumsal ve bireysel yatırımcılardan 2,4 milyar dolar işlem ücreti aldı. Bu rakam, 3,1 milyar dolarlık toplam net gelirin yüzde 77’sini oluşturdu. Firma, gelir akışlarını abonelikler gibi diğer hizmetlerle aktif olarak çeşitlendirerek ücretlere olan bağımlılığını azaltmak için çaba sarfediyor. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Spot Bitcoin ETF’leri, kripto borsalarının ‘ölüm fermanı’ mı olacak?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!