‘Bitcoin ETF etkisi hafife alınmamalı’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

COVID-19 salgını, artan enflasyon ve bölgesel çatışmalar Bitcoin’in son iki yıldaki düşüşünü doğrudan etkiledi ancak Blockstream CEO’su Adam Back’e göre 2024 yeniden diriliş dönemi olacak. 

Bitcoin protokolünde uygulanan proof-of-work algoritmasına öncülük eden kriptograf, Cointelegraph’a verdiği demeçte, BTC’nin önceki madencilik ödülü yarılanma olaylarının tarihsel fiyat eğilim çizgisinin altında seyrettiğini söyledi.

“Tarihi” olaylar Bitcoin’e zarar veriyor

Back, Bitcoin blok ödülünün 6,25 BTC’den 3,125 BTC’ye düşeceği bir sonraki yarılanma yaklaşırken Bitcoin’in potansiyel fiyat hareketine ağırlık verdi. Blok ödülü yarılanmaları, her 210 bin blokta bir gerçekleşiyor. 

Bitcoin’in arz miktarı, BTC madencilik ödüllerinin her 210 bin blokta bir yarıya inmesiyle düşer. Kaynak: bitcoinblockhalf.com 

Back, önceki piyasa döngülerinin ve yarılanmaların üst üste bindirilmiş ortalamalarının, Bitcoin’in kabul edilen relatif değerinin gerisinde kaldığını gösterdiğini ve BTC fiyatının düşmesinde, geleneksel piyasalarda da görülen çok sayıda olayın rol oynadığını vurguladı: 

“Son birkaç yıl gerçekten çok zorlu geçti. COVID-19, parasal gevşeme ve savaşlar fiyatlar üzerinde oldukça etkili oldu. İnsanlar enflasyondan kaçmaya çalışırken bazı şirketler ise batmaktan kurtulamadı.”

Back’e göre bu durum, piyasaları ve portföy yönetimini derinden etkiledi. Yatırım yöneticileri son birkaç yıldır risk ve kayıpları yönetmek zorunda kaldı, bu da daha likit varlıkların satılmasına neden oldu. 

Back, “Nakit bulmak zorundalar ve bunun için bazen istemedikleri varlıkları satmak zorunda kalıyorlar çünkü likidite gerekiyor ve Bitcoin süper likit. Eskiden bu durum altın için de geçerliydi ancak bence son birkaç yılda Bitcoin için de bu bir etken oldu” diyerek durumu açıkladı. 

Bitcoin’in şimdiye kadar 100 bin doları geçmesi gerekirdi 

2023 sona ererken, Back’in bahsettiği makro olayların birçoğu sona erdi ve sektöre özgü birçok sorun da çözüne ulaştı. Bu durum, Kasım 2023’ten itibaren Bitcoin fiyatına da yansıdı. 

Back, “Three Arrows Capital, Celsius, BlockFi ve FTX gibi şirketlerle çalıştıkları için iflas eden şirketler artık yok. Bizi daha büyük sürprizlerin beklediğini düşünmüyoruz” dedi. 

Blockstream CEO’su daha önce Bitcoin’in bir sonraki piyasa döngüsünde 100 bin dolara ulaşacağını öngörmüştü. Back, daha önce vurgulanan makro faktörler olmasaydı BTC’nin bu hedefe çoktan ulaşmış olacağına inandığını belirtti. 

Back ayrıca, 2024 yılında Bitcoin’in potansiyel yükselişi için bir referans noktası olarak PlanB takma isimli eski kurumsal yatırımcı tarafından oluşturulan Bitcoin “stock-to-flow” modeline atıfta bulundu. 

If you want to know more about bitcoin Stock-to-Flow:
* This is the original 2019 article:https://t.co/n5P5uMCKHT
* Or watch this YouTube video:https://t.co/3SGMU1Ln00 pic.twitter.com/Qp8SjqtXIB

— PlanB (@100trillionUSD) December 5, 2023

Back, PlanB’nin modelinin ve sezgisel yöntemlerinin, bilgili Bitcoin yatırımcılarının tarihsel olarak yarılanma olayından altı ay önce BTC satın aldığını ve madencilik ödüllerindeki düşüşü takip eden 18 ay içinde meydana gelen önemli fiyat artışlarında satış yaptığını gösterdiğini açıkladı:  

“İnsanlar yarılanma öncesinde 100 bin dolara ulaşabileceğimizi söylemenin biraz çılgınca bir iddia olduğunu düşündü çünkü bunu fiyat 20 bin dolar civarındayken söylemiştim.”

Back, Bitcoin fiyatının Aralık 2023’te birçok kez 44 bin dolara ulaşmasının, önceki tahmininin o kadar da uçuk olmadığını gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Bitcoin ETF etkisi

Önde gelen yatırımcılar ve piyasa analistleri, Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından onay bekleyen spot Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başvurularının etkilerini de vurguladı.

People asking me if we changed odds. No, we still holding line at 90% odds of approval by Jan 10 (aka this cycle), the same odds we’ve had for months (before it was cool/safe). What we watching for now: more amended/final filings to roll in and clarity on in-kind vs cash creates https://t.co/uiWgfxOfzz

— Eric Balchunas (@EricBalchunas) November 29, 2023

Kıdemli ETF analistleri Eric Balchunas ve James Seyffart, bu başvuruların 2024 yılı başlarında onaylanacağını belirtti. Galaxy Digital kurucu ortağı Michael Novogratz da BTC destekli ürünlere kitlesel olarak kurumsal girişler gerçekleşeceğini belirtti ve bu görüş Back tarafından da yinelendi:

“Bitcoin’in ETF’den ve yarılanmadan önce bile 100 bin dolara ulaşabileceğine inanıyorum ancak ETF etkisinin kesinlikle küçümsenmemesi gerektiğini de düşünüyorum.”

Bitcoin savunucusu tarafından belirtilen bu önemli neden, BlackRock ve Fidelity gibi büyük fon yöneticileri de dahil olmak üzere geleneksel piyasaların tüm paydaşlarının Bitcoin gibi varlıklara doğrudan yatırım yapmasına olanak tanıyacak. 

İlgili: Bitcoin ETF’lerinin kurumsal olarak benimsenmesi çok yakın

Back, “Eğer bir yatırım fonu yönetiyorlarsa, ya dışarıdan dayatılan ya da fonlarının bir parçası olan, sadece halka açık hisse senetleri ve ETF’ler gibi varlıkları satın alabileceklerine dair kuralları var. Startup satın alamazlar, fiziksel olarak değerli metal satın alamazlar. Bunların hiçbirini yapamazlar” diyerek durumun önemini özetledi. 

Bu durum, spot Bitcoin ETF’lerinin alana önemli miktarda sermaye girişi sağlayacağını gösteriyor. Back, ETF’lerin özellikle ABD’de, kripto para borsası yerine Fidelity ya da BlackRock aracılığıyla kripto piyasasına girmeye meyilli olan birçok fon türü için Bitcoin’e erişim sağladığını da sözlerine ekledi. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
‘Bitcoin ETF etkisi hafife alınmamalı’
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!