El Salvador’dan kripto ile vatandaşlık kampanyası: Tepkiler çoğalıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

El Salvador, ülkede 1 milyon dolarlık Bitcoin (BTC) veya Tether (USDT) yatırımı yapmak isteyen 1.000 kişiye ikamet vizesi ve vatandaşlığa giden yol sağlayan yeni bir yatırım yoluyla vatandaşlık programı başlattı. Ancak Orta Amerika ülkesinin vatandaşlık için belirlediği fiyat, komşu Karayip ülkelerindeki 100.000 dolardan başlayan fiyatlardan çok daha pahalı görünüyor.

El Salvador hükümeti ve stablecoin ihraççısı Tether, 7 Aralık’ta “El Salvador Özgürlük Vizesi Programını Benimsemek” olarak adlandırılan programı duyurdu.

Bu kampanya, “1 milyon dolarlık Bitcoin veya USDT yatırımı” taahhüdünde bulunan varlıklı yatırımcılara, toplamda 999 dolarlık geri ödemesiz depozito ile başlayan 1.000 vatandaşlık sunuyor.

Tüm kontenjanların dolması halinde El Salvador’a 1 milyar dolar kazandıracak olan bu program, yatırım yoluyla vatandaşlık programından yılda milyonlarca dolar kazanan Vanuatu gibi benzer programlara sahip ülkeler için de önemli bir gelir kaynağı olarak görülüyor.

Kripto hedge fonu Altana Digital Currency’nin kurucusu Alistair Milne, X’e (eski adıyla Twitter) El Salvador’un teklifinin “küresel pazarda rekabetçi olmadığını” yazdı ve bir Avrupa Birliği ülkesinde vatandaşlığın daha ucuza satın alınabileceğini vurguladı.

El Salvador offering Visas and citizenship to anyone investing $1million (in USDt or Bitcoin) in the country

Frankly uncompetitive in the global market (can get EU citizenship for less) so disappointing https://t.co/ALydiMAJRj

— Alistair Milne (@alistairmilne) December 7, 2023

Yatırım göçü danışmanlık şirketi Henley & Partners’ın verilerine göre Malta, 23 ülkeden oluşan AB’nin vizesiz Schengen Bölgesi’ne erişim sağlayan 750.000 avroluk (810.000 dolar) yatırım yoluyla vatandaşlık sunuyor.

Firma ayrıca El Salvador’un komşu Karayip ülkeleri Antigua ve Barbuda, Dominika ve St. Lucia’nın egemen kalkınma fonlarına 100.000 dolar katkı sağlanması karşılığında vatandaşlık verdiğini de vurguluyor.

Grenada ve St Kitts ve Nevis’te de benzer programlar uygulanmakta olup, katkı payları sırasıyla 150.000 dolar ve 250.000 dolardan başlamaktadır.

İlgili: El Salvador’un Bitcoin portföyü kara geçti

Ancak kripto yatırımcıları, Başkan Nayib Bukele tarafından yürürlüğe konulan ve Bitcoin’in yasal ödeme aracı olarak tanınmasını ve önümüzdeki 15 yıl boyunca El Salvador’a yatırım yapan teknoloji şirketleri için gelir ve sermaye kazancı vergilerinin kaldırılmasını içeren Bitcoin yanlısı politikalar nedeniyle El Salvador’a taşınmaya ikna edilebilir.

Bukele, Haziran 2019’da göreve geldiğinde dünyanın en yüksek cinayet oranlarından birine sahip olan El Salvador’un cinayet oranını da durdurmaya çalıştı. Mart 2022’de başlayan baskılar başarılı olsa da Uluslararası Af Örgütü’nün Nisan ayında yayınladığı bir rapora göre 66.000 gözaltı ve ağır insan hakları ihlalleri yaşandı.

Bukele, ülkenin Şubat 2024’te yapılacak genel seçimleri öncesinde yeniden seçilme kampanyasına odaklanmak üzere 1 Aralık’ta cumhurbaşkanlığı görevinden istifa etti.

Magazin: Küba’nın Bitcoin devriminin ardındaki gerçekler – Yerinde bir rapor

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
El Salvador’dan kripto ile vatandaşlık kampanyası: Tepkiler çoğalıyor
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!