12 dolardan 37 bin dolara yolculuk

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasa değerine göre en büyük kripto para birimi olan Bitcoin, 11 yıl önce bugün ilk yarılanmasını yaşadı. Kripto topluluğu ilk Bitcoin yarılanmasının yıldönümünü kutlarken, Nisan 2024 tarihinde gerçekleşmesi beklenen bir sonraki yarılanma öncesinde Bitcoin’in bazı tarihi kilometre taşlarını yeniden gözden geçirme vakti de çoktan geldi.  

İlk Bitcoin işlemi yaklaşık 15 yıl önce, Bitcoin’in Satoshi Nakamoto takma isimli yaratıcısı tarafından, Ekim 2008 tarihinde Bitcoin whitepaper’ının yayınlamasından birkaç ay sonra, 3 Ocak 2009 tarihinde gerçekleşti. 

28 Kasım 2012′ tarihinde, yani Bitcoin’in ilk bloğunun kazılmasından üç yıl on ay sonra, ilk yarılanma olayı gerçekleşti. StatMuse verilerine göre BTC o tarihte 12 dolar civarında işlem görüyordu, CoinGecko verilerine göre ise şu anki fiyatının yüzde 308.200 altındaydı. 

Yarılanma ve 21 milyon arz sınırı Nakamoto’nun whitepaper’ında doğrudan açıklanmasa da yeni coinler yaratılmasını kontrol etmek amacıyla bazı mekanizmalara işaret ediyordu: 

“Artan donanım hızını ve çalışan düğümlere yönelik zaman içinde artan ilgiyi karşılayabilmek amacıyla proof-of-work mekanizması, saat başına ortalama blok sayısını hedefleyen hareketli bir ortalama ile belirlenir. Bloklar çok hızlı üretilmeye başlanırsa, zorluk derecesi de artar..”

BTC whitepaper’ındaki bazı temel bilgilerin aksine Bitcoin kaynak kodunda yarılanma özelliğinden bahsedilmektedir. Özellikle Bitcoin Core GitHub deposunda bulunan validation.cpp dosyasında, madencilik blok ödüllerinin “her 210 bin blokta bir yarıya indirildiği ve bunun dört yılda bir gerçekleşeceği” belirtilmektedir. 

Bitcoin Core deposundan Bitcoin yarılanmasıyla ilgili bir parçacık. Kaynak: GitHub 

Bitcoin yarılanma mekanizması, arz miktarını koruyarak enflasyona karşı koymak amacıyla BTC madencilik algoritmasına programlanmıştır. 

İlk yarılanma gerçekleşmeden önce madencilere blok başına 50 BTC’ye varan miktarlarda ödeme yapılıyordu. 2012 yılındaki ilk yarılanma olayından sonra, ödül 25 BTC’ye ardından 2016’daki ikinci yarılanma ile birlikte 12,5 BTC’ye düşürüldü. En son Bitcoin yarılanması ise 2020 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 12,5 BTC’den 6,25 BTC’ye düşürüldü. 

Bitcoin yarılanmaları kripto paranın arzını önemli ölçüde düşürdüğünden, Bitcoin fiyat döngüsü yarılanmalardan her zaman etkilendi. İlk yarılanmadan sadece bir yıl sonra Bitcoin yaklaşık bin dolara yükselirken ikinci yarılanma, sonraki yıl boyunca devam edecek yüzde 350’lik bir artış yaşanmasını tetikledi. BTC daha sonra Aralık 2017 tarihinde yaklaşık 20 bin dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

İlgili: Bitcoin yarılanması için geri sayım başladı

Üçüncü yarılanmanın ardından BTC, Kasım 2021 tarihinde 69 bin dolara kadar yükselerek yeni bir rekor kırmıştı.

İlk Bitcoin yarılanmasının yıldönümü, kripto para topluluğunun 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleşmesini beklediği dördüncü Bitcoin yarılanması ile aynı döneme denk geliyor. Birçok Bitcoin savunucusu, Amerika Birleşik Devletleri piyasa düzenleyicilerinin spot Bitcoin borsa yatırım fonunu onaylayacağına dair artan beklentiler nedeniyle 2024 yılındaki Bitcoin fiyatı konusunda oldukça umutlu. 

Buna karşın 2024 yılındaki yarılanma son yarılanma olmayacak. Bitcoin madencilik ödüllerinin, 21 milyon Bitcoin’in tamamı çıkarılana kadar 34 kez yarıya inmesi bekleniyor. Mevcut gidişata göre maksimum 21 milyon olan Bitcoin arzına 2140 yılı civarında ulaşılacak.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
12 dolardan 37 bin dolara yolculuk
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!