Solana (SOL) fiyatı, bugün neden düştü?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Solana, son aylarda yaklaşık yüzde 300’lük bir yükseliş yaşadıktan sonra bir fiyat düzeltmei görüyor.

Solana fiyatı bugün neden düşüş yaşadı?

SOL fiyatı, 21 Kasım itibarıyla sadece beş gün önce belirlenen yerel en yüksek seviye olan 60,50 dolara kıyasla yüzde 20 düşüşle 55 dolar üzerinden işlem görüyordu. Yaşanan düşüş, kripto pazarının benzer hareketlerini yansıtıyor. Bitcoin ve Ether de yerel yüksek seviyelerinden yüzde 2,2 ve yüzde 5,5’luk düşüş yaşadı. 

SOL/USD ile BTC/USD ve ETH/USD’nin yılbaşından bugüne performansı. Kaynak: TradingView

Solana’nın düşüşünün ardındaki başlıca nedenleri ele alalım.

SEC, SOL’u menkul kıymet olarak nitelendirdi

SOL’un yaşadığı fiyat düşüşü, SEC’in Kraken’e açtığı dava ile aynı zamanda denk geldi. Regülatör, Kraken’i menkul kıymet yasalarını çiğnemekle suçladı. 

SEC, bunu yaparken SOL da dahil olmak üzere bazı kripto paraları menkul kıymet olarak nitelendirdi. SOL’un fiyatı yaşananların ardından yüzde 10,25 oranında düştü. 

SEC davasında adı geçen token’lar da benzer şekilde düşüş yaşadı. 

ADA/USD dört saatlik fiyat grafiği. Source: TradingView

SEC’in SOL’u potansiyel bir menkul kıymet olarak tanımlaması, XRP’de yaşandığı şekilde SOL’un ABD merkezli borsalardaki kullanımını etkileyebilir. 

Aşırı alım düzeltmesi

SOL’un bugünkü fiyat düşüşü, günlük göreceli güç endeksinin (RSI) 70’in üzerine çıkmasının ardından başlayan aşırı alım düzeltmesinin bir parçası.

Bununla birlikte SOL düzeltmesi, yükseliş eğiliminin tükendiğini gösteren, yükselen fiyatlar ile düşen RSI arasındaki artan ayrışmanın ardından geldi.

SOL/USD günlük fiyat tablosunda düşüş eğilimi görülüyor. Kaynak: TradingView

6,5 milyon doların üzerinde long pozisyon tasfiye edildi

Solana’nın düşüşü, 20 Kasım’dan bu yana türev piyasalarında gerçekleşen 6,5 milyon dolarlık uzun vadeli tasfiyeyle aynı zamana denk geliyor. Buna karşılık, yaklaşık 2 milyon dolarlık short pozisyon da tasfiye edildi.

SOL toplam günlük tasfiye tablosu. Kaynak: Coinglass

Long pozisyon tasfiye edildiğinde yatırımcı satış yapmak zorunda kalır ve bu da satış baskısının artmasına sebep olur. 

Solana boğa piyasası bitti mi?

Analistler, SOL fiyat düzeltmesinin önemli bir Fibonacci geri çekilme seviyesinin yakınında başladığını ve bunun da önümüzdeki aylarda yukarı yönlü eğilimi sınırladığını öne sürüyor.

0,236 Fib çizgisi, 2022 yazından bu yana direnç görevi gören 67,40 dolara yakın bir seviyede yer alıyor.

SOL/USD haftalık fiyat grafiği. Kaynak: TradingView

Bu düşüş faktörlerinin birleşimi, SOL’un düzeltmesini önümüzdeki günlerde veya haftalarda genişletme potansiyelini artırıyor. Bu, ters çevrilmiş destek seviyesi olan 47,50 dolara doğru bir düşüşle başlıyor ve ardından eski seviyenin kırıldığı bir senaryoda 30 dolara doğru uzun bir satış dalgası geliyor.

Mevcut fiyatlara göre yüzde 50 düşüşle gerçekleşebilecek 30 dolar seviyesi, Solana’nın 50 haftalık üstel hareketli ortalamasına (50 haftalık EMA; kırmızı dalga) ve önceki yükselen kanal modelinin üst trend çizgisine denk geliyor.

Related: Crypto community responds to Kraken lawsuit, Deaton slams ‘dishonorable’ Gensler

Aksi bir senaryoda, SOL’un fiyatı 47,50 doları test ettikten sonra toparlanarak 68 dolar ile yılbaşından bugüne kadarki en yüksek seviyesine ulaşabilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Solana (SOL) fiyatı, bugün neden düştü?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!