RWA token’lar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

RWA token’lar, teknik manada gerçek dünya varlıklarına endeksli ERC-721, ERC-1155 veya ERC-20 token’ları olacak ve şu tür varlıkları endeksleyecekler:

Bu liste daha çok uzamaya aday ancak burada kesiyorum. Dikkat edilirse son maddede zaten tokenize edilmiş olan sanatsal varlıkları da saydım: Bunları daha önce NFT diye zaten token’laştırmıştık diyeceksiniz, haklısınız. Zaten, Gerçek Dünya Varlıklarının token’laştırılması işi eskiden de yapılıyordu ancak şimdi çok daha büyük bir boyutta yapılmaya başlıyor. 

Büyük boyutta yapılmaya başlayacak olan RWA token’laştırması, regülasyonların bunları tanımlaması ve izin vermesinden önce gelişmekte, ancak kimse şu anda buna önem vermiyor. Nasıl olsa kanunları arkadan gelecek denilerek tüm dünyada çalışmalar başlamış durumda. Geçen gün Emin Gün Sirer Hocanın bir röportajını izledim, o da Avalanche ekosistemi için şu anda en büyük konunun RWA tokenlaştırması olduğunu söyledi. 

Gerçek dünya varlıklarının neden token’laştırıldığına gelelim şimdi:

1. Gerçek varlıkların tokenize edilmesi, yeni yatırım araçları oluşmasına yol açacak. Örneğin, eskiden nitelikli yatırımcı denilen “varlıklı” kişiler dışında sıradan insanlarca yatırım yapılamayan, eurobond, büyük gayrimenkullar, halka arz edilen şirketler vb. artık küçük bedellerin de pay alabildiği bir hale geliyor.

2. Bankalardaki sıkışma, kredi azlığı ya da ülkemizdeki gibi yabancı para birimleri ile kredi almanın pahalı olduğu iklimlerde yeni kredi mekanizmalarına yol açmaktadır, RWA tokenlaştırması.

3. Yatırım yapmak isteyen şirketlerce şu anda kullanamadıkları, atıl olan varlıkları teminat olarak kullanarak re-finansman ya da yeni (sıfırdan, taze) finansman olanakları ortaya çıkmaktadır. 

Gelişmekte olan ülkelerin kendi ülke paralarının dolar, euro gibi kuvvetli para birimlerine karşı, kısmen finansal altyapı eksiklikleri ve siyasi/ekonomik istikrarsızlıkları nedeniyle geleneksel tahvil piyasasında daha küçük bir görünürlüğe sahip olmuşlardır. Ancak son yıllarda Brezilya, Meksika ve Endonezya gibi ülkelerdeki ihraççıların piyasada daha aktif hale gelmesiyle, gelişmekte olan piyasaların daha fazla katılımına yönelik bir eğilim ortaya çıktı. Bu eğilime rağmen, global tahvil piyasasında hala önemli eşitsizlikler mevcut. Örneğin, Uluslararası Para Fonu’na göre, gelişmekte olan ülkeler küresel tahvil ihracının yaklaşık üçte ikisini temsil etmelerine rağmen pazarda yalnızca yüzde 20 civarında bir paya sahipler.

Bu eşitsizliklere katkıda bulunan faktörlerden biri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki faiz oranları farkını ifade eden “faiz oranı açığı”dır. Gelişmiş ülkeler genellikle daha düşük faiz oranlarına sahiptir, bu da onların daha güçlü mali sistemleri ile istikrarlı siyasi ve ekonomik ortamlarını yansıtır. Bu, gelişmekte olan ülkelerin, yatırımcıları çekmek için daha yüksek faiz oranları sunmaları gerektiğinden, geleneksel tahvil piyasasında rekabet etmelerini zorlaştırıyor. Sonuç olarak, gerçek dünya varlıklarını teminat olarak kullanan blokzincir tabanlı borç verme platformları gibi alternatif finansman modellerine olan ilgi artmaktadır.

Tabii tüm bunlara 7/24 gece ve gündüz dünyanın neresinde olursanız olun demokratik bir biçimde bu yeni araçlara erişiminizin olabileceği kripto para uyumlu borsaları da eklemem lazım. 

4- Ticarette Kullanım:

Genel olarak etrafta bir RWA yazısı gördüğümde dikkat ediyorum, bu varlıkların tokenize edilmesinin yukarıda saydığım üç madde ile sınırlı bir biçimde anlatıyorlar. Oysa benim gözümden bakıldığında hepsinden daha önemli olacak olan global emtia ticaretinde bu token’ların oynayacağı rol var. 

Bugün dünyada basılan fiat paraların karşılığı yok. Yani arkasında maddi bir varlık yok. Bu yüzden de gitgide artan sorunlar yaşanmakta, üstelik gelişmiş ülkeler, örneğin ABD, Japonya, İsviçre gibi ülkelerin paralarının eskiden çok değerli olmaları artık bir şey ifade etmiyor. Karşılıksız basılan paraların miktar olarak artması bu saydığım zengin ve çoğunlukla Batı kampının üyesi ülkeleri, değerini kaybetmeye hızla giden dolara göre daha güçlü veya ona alternatif kılmıyor. Tüm fiat paralar aynı yolun yolcusu anlayacağınız.

İşte bu durumda da gelecekte alternatif olabilecek para birimlerinin emtiaya endeksli, yani yazının başındaki c, d, e ve f maddelerindeki gibi gerçek dünya varlıklarına dayalı olacaklarını düşünüyorum. Tabii, bu metaların ticareti yani alış-verişi de doğal olarak bankalar dışında özel kripto borsalarında yapılacaktır. Örneğin özelleşmiş tarım token borsaları, ya da özel enerji token borsaları (DEX veya CEX formunda) ortaya çıkacak. 

Sonuç:

Yeni trendimiz RWA’lar ve onların tokenlaştırılması konusunda, olağan şüpheliler olan yatırım özellikleri, erişimin kolaylaşması gibi maddeleri isteyen herkes ChatGPT’ye yazdırabilir. Yazdırmışlar da, hatta ben de bu tür bir yazıdan iki paragrafı alıp yukarıda kullandım. Ancak hiçbir yapay zekanın yazamayacağı, sadece benim gibi yapay olmayan bir gerçek dünya abdalının (Real World Abdal) yazabileceği bir dördüncü madde var ki asıl önemli olaylar o bağlamda ortaya çıkacak ve hayatımızı değiştirecek. 
 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
RWA token’lar
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!