Kripto borsasının araştırmasına göre, Türk Lirası (TRY) Eylül ayında Binance’teki en baskın itibari para paritesi oldu.
Türkiye, işlem hacmi açısından Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan ve Birleşik Krallık’tan sonra dördüncü sırada yer almasına rağmen Eylül ayı başında toplam itibari para hacminin yüzde 75’ini oluşturdu.
TRY paritelerindeki patlama, Türkiye piyasasında son zamanlarda yaşanan yatırımcı akınına bağlandı. Binance’in araştırmasına katılanların yüzde 27’si kripto para yolculuğuna son bir yıl içinde başladığını bildirdi. Bunların yüzde 8’i ise son altı ay içinde katıldığını dile getirdi.
Türkiye’de yatırımcıların çoğu 175 dolara (5.000 TL) yakın kripto para bulunduruyor ve büyük ölçüde gayrimenkule yatırım yapmayı tercih ediyor. Aşağıda gösterildiği üzere, karlılık faktörü Türkiye’nin kriptoya olan ilgisinin en büyük nedenlerinden biri. İzleme kolaylığı, minimum giriş miktarı olmaması ve düşük işlem maliyetleri yeni yatırımcıların ilgisini çekiyor. Kripto ile ilişkili riskler ise birçok Türk yatırımcının kripto para yatırımlarına uzak durmasına neden oluyor.
Türkiye ve kripto paraların benimsenmesi
Son üç yılda kripto paraların benimsenme oranının yüzde16’dan yüz de 40’a çıkmasıyla Türkiye, Chainalysis 2023 Küresel Kripto Para Benimseme Endeksi’nde 12’nci sıraya yükseldi. Türkiye ayrıca 2023 depremi sırasında kripto para ile insani yardım da kabul etmişti.
Ülkede kripto paralar hızla benimsenmeye devam ederken Türkiye’nin, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) “gri listesinden” çıkmak amacıyla kripto varlıklar üzerine yeni düzenlemeler hazırladığı bildirildi.
FATF 2021 yılında Türkiye’yi gri listeye aldığında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin FATF tarafından belirlenen 40 standarttan kripto para birimleriyle ilgili olan standart hariç hepsine uyduğunu açıklamıştı.