Teknoloji hisselerindeki düşüş Bitcoin’i de etkileyecek mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 yılına güçlü giren mega-cap teknoloji hisseleri, şu sıralar trilyon dolarlık kayıplar sebebiyle yatırımcılarını endişelendiriyor. Yatırımcılar, S&P 500’deki düşüş trendinin sürmesi durumunda Bitcoin üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğini düşünüyor. 

Sonuç olarak, yatırımcıların Bitcoin ile S&P 500 arasındaki korelasyonu araştırmaları ve kripto paraların yüksek faiz oranlarının var olduğu bir ortamda gelişip gelişemeyeceğini düşünmeleri gerekiyor. 

Bloomberg Magnificent 7 endeksi vs S&P 500 eşit ağırlık endeksi. Kaynak: Bloomberg

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta ve Tesla’nın da aralarında bulunduğu en büyük yedi teknoloji şirketi, S&P 500’ün yüzde 29’unu meydana getirdi. Bu şirketler, temmuz ayının sonundan beri 1,2 trilyon dolarlık beklenmeyen bir kayıpla piyasa değerlerinde önemli bir erozyona tanık oldu.

Real Money’den James DePorre, teknik olarak ayı piyasasını tanımlayan “piyasadaki hisse senetlerinin yüzde 73’ünün en yüksek seviyelerinin yüzde 20’den fazla altında olduğunu” belirtti. Bu, ekonominin geneli için artan endişeleri gözler önüne serdi. 

Fed, enflasyon sebebiyle faiz oranlarını bir süre daha yüksek tutmak istediğini söyledi. Crescat Capital, S&P 500’de yaşanabilecek önemli bir düşüşün, kurumsal kredi spread’lerindeki genişleme ile birlikte ekonomik kriz olasılığını artırabileceğine dikkat çekti. 

Yüksek faiz oranları, hisse senetlerini ve emtiaları etkiliyor

Crescat Capital ayrıca, önemli ölçüdeki yüksek faiz oranlarıyla birlikte kurumsal ve devlet borçları dalgasına ilişkin endişelerini de dile getirdi. 

Kripto paralar, Apple, Microsoft, Google, Meta, Nvidia ve Tesla’nın 10,5 milyar dolarlık piyasa değerine kıyasla yaklaşık 9 kat geride kalsa da ilginç benzerlikler söz konusu.

İlk olarak her iki piyasada da parasal tabanla ilişkili olarak bir kıtlık niteliği öne çıkıyor. Her iki taraf da Fed’in faiz politikasına benzer tepki veriyor.

Dijitalleşme eğilimi de insanların finansal uygulamaları ve mobil hizmetleri kullanma şeklini de değiştirdi. Geleneksel sağlayıcıların uyumluluğu regülasyon kısıtlamalarına maruz kaldığından, halkın stablecoin’lere yönelmesi şaşırtıcı değil. Dijital hizmetlere artan talep, hem kripto hem de teknoloji sektörünü olumlu olarak etkileyen kalıcı bir trend konumunda. 

S&P 500 ve kripto para birimlerinin ayrılması

S&P 500’ün ilk yedi hisse senedinin performansı, hangi zamanda olursa olsun kripto para birimlerinden ayrılabilecek niteliğe sahip. Bitcoin, şu anda tüm zamanların en yüksek seviyesinin yaklaşık yüzde 50 altında işlem görüyor. Apple ve Microsoft ise zirve seviyelerinden sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 7 altında yer alıyor. Bu tutarsızlık, kısmen yatırımcıların durgunluğa ilişkin endişelerinden veya önemli rezervlere sahip olan şirketleri tercih etmesinden kaynaklanıyor. 

Bitcoin/USD ile S&P 500 vadeli işlemleri arasındaki 30 günlük tarihsel korelasyon. Kaynak: TradingView

 

3,7 milyon coin’in sonsuza kadar ortadan kaybolacağı varsayıldığında, en büyük yedi teknoloji şirketinin dolaşımdaki BTC arzının tamamını satın almaya yetecek kadar varlığının olduğu görülüyor. Bu şirketlerin toplamda 596 milyar dolarlık nakit veya eşdeğer varlığı bulunuyor. Ek olarak, bu şirketlerin önümüzdeki beş yıl içinde 650 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Bu şirketlerin hisseleri düşmeyi sürdürse dahi nakit pozisyonlarının Bitcoin gibi emtialara kayabileceği görülüyor.

Sonuç olarak S&P 500’de yaşanacak bir gerileme, kripto para birimleri için mutlak bir felaket anlamına gelmeyebilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Teknoloji hisselerindeki düşüş Bitcoin’i de etkileyecek mi?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!