Bitcoin fiyatı, ekim ayında yüzde 26,5 oranında arttı ve Bitcoin vadeli işlem primi ile GBTC’deki fiyat düşüşü de dahil olmak üzere bazı göstergeler yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Bu sebeple Bitcoin için Fed’in faiz politikasından son zamanlarda etkilenmediği de göz önüne alındığında düşüş yönlü bir tez oluşturmak zor.
Tüm bu olumlu göstergelere rağmen BTC, Kasım 2021’deki ATH seviyesinin yaklaşık yüzde 50 altında işlem görmeye devam etti. Buna karşılık olarak altın, Mart 2022’deki 2.070 dolar seviyesinin yalnızca yüzde 4,3 altında işlem gördü. Bu keskin fark, her iki varlığa olan bakış açısının farklılık göstermesine neden oldu. Bitcoin’in yılbaşından bu yana yüzde 108’lik bir artış yaşaması, varlığın bir korunma aracı olarak benimsenmesi konusunda hala erken aşamada olduğunu gözler önüne serdi.
Yatırımcıların, BTC ürünlerindeki yükselişin normlara dönüş sinyali mi yoksa kurumsal yatırımcıların ilgisinin bir işareti mi olduğuna karar vermeden önce makroekonomik ortamı analiz etmesi büyük önem taşıyor.
ABD’deki bütçe sıkıntıları, Bitcoin’e ilişkin umutları yeşertiyor
ABD Hazinesi, 30 Ekim’de yaptığı açıklamada, önümüzdeki altı ay içinde 1,6 trilyon dolarlık borcu (debt selling) açık artırmayla satma planını duyurdu.
Milyarder ve Duquesne Capital’in kurucusu Stanley Druckenmiller, Hazine Bakanı Janet Yellen’ın kısa vadeli borçlara odaklanmasını eleştirdi ve bunu “Hazine tarihindeki en büyük hata” olarak nitelendirdi.
Bitcoin vadeli işlemlerindeki açık pozisyonların artışı, 15,6 milyar dolar ile Mayıs 2022’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu artışın, ekonomideki enflasyonist risklerden ötürü ortaya çıktığı ihtimali üzerinde duruldu. CME, 3,5 milyar dolarlık BTC vadeli işlemleriyle Bitcoin türevleri için ikinci en büyük ticaret alanı haline geldi.
Bununla birlikte aylık sözleşmelerle spot fiyat arasındaki farklı ölçen Bitcoin vadeli işlem primi de bir yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesine çıktı. Sözü geçen sabit aylık sözleşmeler, genellikle piyasalarda hafif bir primle işlem gördü ve bu da satıcıların tasfiyeleri geciktirmek için daha fazla para talep ettiğini gösterdi.
Kaldıraçlı BTC uzun pozisyonlarına olan talep önemli ölçüde arttı. Vadeli işlem sözleşme primi, 31 Ekim’de yüzde 3,5’tan yüzde 8,3’e yükseldi. Böylece son bir yıldır ilk kez yüzde 5’lik nötr-yükseliş eşiğini aştı.
Bitcoin için çeşitli riskler söz konusu
Veriler, BTC için inkar edilemez bir biçimde olumlu görünse de yatırımcıların özellikle düzenlenmemiş türev sözleşmeleriyle uğraşırken borsa tarafından sağlanan rakamlara dikkat etmeleri gerekiyor.
ABD’de faiz oranı yüzde 5,25’e yükseldi ve bu da döviz risklerini artırarak Bitcoin vadeli işlem priminin daha az yükseliş göstermesiyle (yüzde 8,6) sonuçlandı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, CME Bitcoin’in yıllık primi yüzde 6,8 seviyesinde yer alırken, Comex altın vadeli işlemleri yüzde 5,5 primle işlem görüyor.
Daha geniş bir açıdan bakıldığında, Bitcoin vadeli işlem primi özellikle Bloomberg analistlerinin spot Bitcoin ETF’i için yüzde 95’lik bir onay şans vermesi de göz önüne alındığında aşırı yüksek değil.