2023 biterken kripto paralara dair bilinmesi gereken üç şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Noel tatili yaklaştıkça, kripto para dünyasında “Noel rallisi” olarak bilinen yıllık fenomen için beklentiler de artıyor. Noel döneminde piyasa dinamikleri genellikle değişme eğiliminde olduğundan yılın son aylarını etkileyebilecek birkaç önemli faktör bulunuyor. 

Kurumsal yatırım yarışı

Kripto para fiyatları, yatırımcıların artan iyimserliği ve kurumsal ilginin de etkisiyle 2020 ve 2021 yıllarının sonunda önemli ölçüde yükselmişti. Bununla birlikte, büyük finans kuruluşları ve hedge fonları da Bitcoin’i yalnızca spekülatif bir varlık olarak değil, enflasyona karşı güvenli bir liman ve potansiyel bir değer koruma aracı olarak görmeye başladı. Square ve MicroStrategy gibi büyük şirketler de bilançolarına yüksek miktarda Bitcoin ekleyerek yaşanan imaj değişimini kalıcı hale getirdi. 

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak piyasada olumlu bir hava da yaratmayı başarmıştı. Tesla gibi işletmelerin büyük ölçekli Bitcoin satın alımlarını kamuoyuna duyurmasıyla kurumsal yatırımlar da kendini daha çok göstermeye başladı. Dahası, bir dizi kripto para ETF’i ve fonunun piyasaya sürülmesi, kurumsal yatırımcılara piyasaya erişmek için daha olası ve alışıldık yollar sağladı.

Şirketler artık dijital varlıkların korunması için gerekli olan saklama hizmetlerini sunarak, 2022 yılında hızla gelişen finansal ortamda kripto para birimleri için güvenli depolama seçenekleri arayan kurumsal yatırımcılara hitap etmeye başladı.

Dalgalanmalar yaşanmasına rağmen 2022 yılında gidişat genel olarak yukarı yönlüydü. Geleneksel finans kurumları şüpheci bir yaklaşımla da olsa borç verme, alım satım ve saklama gibi çeşitli kripto hizmetleri sunmaya başladı. Kurumsal aktörler, özellikle de risk sermayesi şirketleri ve yeni yatırım fırsatları arayan özel fonlar olmak üzere, merkeziyetsiz finansın (DeFi) ve non-fungible tokenların (NFT’ler) varlığını fark etti. 

Önde gelen finans kuruluşları, güvenilir aracılar aracılığıyla dijital varlıkların ticareti yapılan yeni bir borsa EDX Markets’ı (EDXM) kurmak için iş birliği yaptı. Platformun dijital varlık ticareti için güvenli bir ortam sağlayarak hem kurumsal hem de perakende yatırımcılara hitap edeceği bildirildi. Bu girişimin kayda değer destekçileri arasında Charles Schwab, Fidelity Digital Assets, Paradigm, Sequoia Capital, Citadel Securities ve Virtu Financial gibi borsaların piyasadaki güvenilirliğini ve gücünü pekiştiren, tanınmış kuruluşlar yer aldı. 

2022 yılında yaşanan kripto kışına rağmen kripto para sektörü yüzde 5 büyüyerek bu teknolojiye ilginin devam ettiğini yeniden gösterdi. 2022 Celent anketi ise kurumsal yatırımcıların yüzde 91’inin tokenize varlıklara yatırım yapmaya istekli olduğunu ortaya koyarak mevcut talebe vurgu yaptı. 

Önümüzdeki sezon, büyüyen hazinesi için ek olarak 1.045 Bitcoin satın alarak kripto varlık portföyünü genişleten MicroStrategy gibi daha birçok firmanın kripto alanına sermaye aktarması bekleniyor. Bunun yanında, EY-Parthenon tarafından yapılan araştırma, kurumsal yatırımcıların çoğunun blokzincir teknolojisinin ve kripto varlıkların kalıcı değerine güçlü bir inanç duyduğunu ve önümüzdeki iki ila üç yıl içinde dijital varlık yatırımlarını yeniden ölçeklendirme planı yaptıklarını ortaya koydu. 

Yatırımcılar arasında tokenize finansal varlıklara yatırım yapmaya yönelik ilgi, kurumları da gelişen finansal ortama yanıt vermeye ve varlıklarını tokenize etmeye zorlamaya başladı. Sektör olgunlaşmaya ve meşruiyet kazanmaya devam ettikçe, kurumsal yatırımcılar için özel tasarlanmış yeni finansal ürünler ortaya çıktı ve bu da piyasaya girişleri daha da hızlandırmaya başladı. 

Piyasa düzenlemeleri

2020 yılında kripto para piyasasının patlama yaşamasıyla birlikte dünya çapında piyasa düzenleyicilerinin dikkati de kripto para piyasasına yöneldi. Bazı ülkeler bu duruma tam yasak getirerek karşılık verirken bazı ülkeler ise daha ölçülü stratejiler benimseyerek hızla genişleyen dijital varlık alanını izlemek ve kontrol etmek amacıyla düzenlemeler getirmeye başladı.

2021 yılında ABD’de yaşanan gelişmeler, özellikle de SEC’in kripto paralar konusundaki tutumu, kripto paraları çevreleyen küresel konuların merkezinde yer aldı. Kripto para düzenlemeleriyle ilgili devam eden tartışmalar ve Bitcoin ETF’lerinin onaylanması için yapılan baskılar nedeniyle sektör alarma geçti. Eş zamanlı olarak, Çin’in kripto para madenciliği ve ticareti üzerindeki baskısının bir sonucu olarak merkeziyetsizleşme ile ilgili önemli piyasa değişiklikleri yaşandı.

If Satoshi Nakamoto went as Satoshi Nakamoto for Halloween, would we be able to tell?

Happy 15th anniversary to Satoshi’s famous white paper that started crypto.

Any crypto companies that are tricking investors should start treating them to compliance with the securities laws.

— Gary Gensler (@GaryGensler) October 31, 2023

2021 yılında ABD’de yaşanan gelişmeler, özellikle de SEC’in kripto paralar konusundaki tutumu, kripto paraları çevreleyen küresel konuların merkezinde yer aldı. Kripto para düzenlemeleriyle ilgili devam eden tartışmalar ve Bitcoin ETF’lerinin onaylanması için yapılan baskılar nedeniyle sektör alarma geçti. Eş zamanlı olarak, Çin’in kripto para madenciliği ve ticareti üzerindeki baskısının bir sonucu olarak merkeziyetsizleşme ile ilgili önemli piyasa değişiklikleri yaşandı.

Kripto para düzenlemeleri 2022 yılında gelişmeye başladı. Ön tartışmaların ardından, bazı ülke kripto para birimleri, ilk coin arzları (ICO’lar) ve DeFi platformlarını yöneten kurallar yasalarla belirlendi. Bunun yanı sıra merkez bankası dijital para birimleri (CBDC’ler) yaratmaya yönelik küresel bir hareket de başladı ve birçok ülke kendi dijital para birimlerini tanıttı.

Bu yıl, küresel kripto para piyasası önemli gelişmeler nedeniyle yeniden şekillendi. Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, dijital yatırımları teşvik etmek ve pazar büyümesini desteklemek amacıyla ICO’lara yapılan perakende yatırımlar üzerindeki kısıtlamaları hafifleteceğini açıkladı. 

Avrupa Birliği de Nisan 2023 tarihinde Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemelerini yürürlüğe koyarak harekete geçti ve bölgede yeni bir çağ başlattı.

Temmuz 2023 tarihinde ABD Yargıcı Analisa Torres’in Ripple’ın halka açık borsalardaki XRP satışlarının yasalara uygun olduğunu onaylaması ve kripto para sektörünün ABD piyasa düzenleyicilerine karşı önemli bir yasal zafer kazanması piyasalar için önemli oldu. Bununla birlikte Torres, Ripple’ın XRP’yi hedge fonlara ve kurumsal alıcılara sunarak menkul kıymetler yasalarını ihlal ettiğini de açıkladı.

Eylül ayında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nden dört üye, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Başkanı Gary Gensler ile spot Bitcoin listesinin derhal onaylanması için bir araya geldi. Olaylar geliştikçe, spot Bitcoin ETF’lerine yönelik beklenti de giderek arttı. Bu dönüm noktası, kripto para sektörüne ve yatırımcılara daha belirgin yön tahlili sağlayacak net düzenlemeler getirilmesine de olanak tanıdı.

Yapay zeka ve Web3

Web3 ve yapay zeka teknolojisinin giderek gelişmesiyle birlikte 2020 yılının son aylarında kripto para piyasası önemli ölçüde değişmeye başladı. Tahmine dayalı analiz ve yapay zeka odaklı alım satım algoritmaları popülerlik kazanarak kurumsal ve bireysel yatırımcıların düzensiz kripto para piyasasında veriye dayalı seçimler yapmasına olanak tanıdı. Bu teknolojilerin kullanımıyla piyasa analizi geliştirildi ve yatırımcıların fiyat dalgalanmalarını tahmin etmelerine ve yükseliş boyunca ticaret taktiklerinden en iyi şekilde yararlanmalarına ortam yaratıldı.

Web3 ve yapay zeka (AI) arasındaki ilişki 2021 yılında daha da güçlendi. Yapay zeka destekli DApp’ler, NFT’ler ve DeFi gibi alanlarda yenilikçi çözümler sunularak bu alanlar daha yaygın hale geldi. Yield farming, NFT oluşturma ve benzeri işlemleri daha etkili hale getiren bu entegrasyon sonucunda piyasa ivme kazandı. Yapay zeka odaklı analiz araçları da bu konuda önemli bir rol oynayarak piyasa duyarlılığı ve eğilimleri hakkında öngörü sağladı ve yatırımcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı oldu. 

2022 yılında Aaave’in borç verme süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla yapay zeka algoritmalarını kullanması ve Rarible’ın bireyselleştirilmiş NFT kürasyonu için yapay zekayı kullanması gibi olaylarla yapay zeka ile Web3 entegrasyonunun olgunlaşmasına tanık olduk. Bu girişimler güvenli ve otomatik işlemler sergileyerek yatırımcı güvenini artırdı.

Yapay zeka ve Web3’ün birleşimi, bu Noel sezonunu piyasaları belirleyecek gibi görünüyor. Yapay zeka algoritmaları daha da gelişerek proaktif alım satım kararlarına ve piyasa verilerinin gerçek zamanlı izlenmesine olanak tanıyacak. Web3 teknolojilerinin, özellikle merkeziyetsiz otonom kuruluşlar (DAO’lar) ve yapay zeka güdümlü bilişim sistemleri alanlarında yaratıcı yatırım modellerini ve karar alma prosedürlerini desteklemesi bekleniyor.

Yapay zeka tarafından üretilen içeriğin NFT ve yapay zeka destekli sanal gerçeklik deneyimleri şeklinde kripto piyasasına dahil edilmesi, önümüzdeki aylarda piyasa adına itici bir güç oluşturabilir. Bu coşku, piyasalara para girişi sağlayarak sektörün gelişimine katkıda bulunabilir. 

Guneet Kaur Cointelegraph’a 2021 yılında editör olarak katıldı. Stirling Üniversitesi’nden finansal teknoloji alanında Yüksek Lisans derecesine ve Hindistan’ın Guru Nanak Dev Üniversitesi’nden MBA derecesine sahiptir.

Bu makale genel bilgilendirme amaçlıdır ve hukuki veya yatırım tavsiyesi olarak düşünülmemelidir. Burada ifade edilen görüş, düşünce ve görüşler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph’ın görüş ve düşüncelerini yansıtmayabilir veya temsil etmeyebilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
2023 biterken kripto paralara dair bilinmesi gereken üç şey
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!