BTC’nin bu haftaki fiyatını etkileyebilecek beş faktör

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yatırımcılar Bitcoin fiyatında beklenen hareketler konusunda fikir ayrılığına düşerken, BTC yeni haftaya rahat bir yükselişle başladı. 

Makroekonomik belirsizlikler artmaya devam ederken, Bitcoin işlem bölgesini 30 bin dolar üzerinde tutmayı başardı. 

Mayıs 2022 tarihinin başından bu yana en yüksek haftalık kapanışın gelmesi boğaların son başarısı olarak değerlendirildi ve alış taleplerindeki hacim yoğunluğu, piyasanın geçen haftaki yüzde 15’lik yükselişin ardından derin bir düzeltme yaşanmasına olanak tanımadı. 

Peki BTC/USD paritesinde bu hafta neler yaşanabilir?

Bitcoin Ekim ayı kapanışına doğru ilerlerken, özellikle Orta Doğu’da artan jeopolitik belirsizlikler nedeniyle piyasanın dalgalanmaya başlaması ihtimali bulunuyor.

Riskli varlıklarının üstesinden gelmesi gereken engellere ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası’nın 1 Kasım tarihinde faiz oranları ile ilgili yapacağı açıklama da sırada bekliyor olacak.

Bu sırada Bitcoin her zamankinden daha iyi bir performans sergiliyor ve rakamlar da bunu destekliyor. Temel ağ değerleri, tüm yıl boyunca süren trendde olduğu gibi yine ya tüm zamanların en yüksek seviyelerinde ya da bu değerlerin çok yakınlarında seyrediyor.

Fiyat, yatırımcıların kitlesel olarak kâr almasından çok fazla etkilenmezken yukarı doğru kırılma yaşanması umutlarının yıkılması zor görünüyor. Bazı yatırımcılar ise 20 bin dolar kabusunun hala sağlam bir ihtimal olduğunu dile getiriyor.

Cointelegraph olarak önümüzdeki günlerde BTC fiyatını etkileyebilecek potansiyel faktörlere ve daha fazlasına göz attık. 

“Uptober” sona eriyor

Son 18 ayın en yüksek haftalık kapanışının gelmesinin ardından Bitcoin, haftaya başlarken 34 bin dolar seviyesinde güç toplamaya devam ediyor.

Analiz platformu CoinGlass’tan alınan veriler ise hafta sonunda yaşanan artış ile BTC fiyatının 34.700 dolara çıktığını ve birçok kısa pozisyonun tasfiye edildiğini gösterdi.
 

BTC liquidations chart (screenshot). Source: CoinGlass

Buna rağmen Ekim ayının son haftalık kapanışı bir hafta öncesine kıyasla sakin geçti ve şimdi aylık kapanışa odaklanan yatırımcılar “Uptober” yükseliş trendinin devam edip etmeyeceğini merakla beklemeye başladı.

Eyeing relative strength index (RSI) behavior, popular analyst Matthew Hyland was optimistic on the day.

“Current Bitcoin position would eliminate any possibility of bearish divergence forming on the weekly later on off the prior RSI high,” he wrote in an X post.

Göreceli güç endeksi (RSI) hareketlerini inceleyen popüler analist Matthew Hyland durum konusunda iyimser olduğunu belirten bir X post’u yayımladı:
 

“Mevcut Bitcoin durumu, haftalık daha önceki RSI yüksekliğinden kaynaklı düşüş eğilimi riskini ortadan kaldırıyor. Bu durum boğalar için çok iyi bir haberken, ayılar için ise çok kötü bir haber.”

Aşağıdaki grafik RSI’ın haftalık zaman dilimlerinde daha yüksek seviyelere ulaştığını gösteriyor. Hyland daha önceki bir yazısında, mevcut seviyelerde haftalık kapanışın daha geniş bir kırılma yaratacağını belirtmişti.

#Bitcoin Weekly closes tommorow

It will potentially confirm a massive breakout of a 6 month+ consolidation

There is also is a chance the weekly RSI will put in a higher high as well and negate any chance at bearish divergence later on pic.twitter.com/WPnkc1e2rE

— Matthew Hyland (@MatthewHyland_) October 28, 2023

Cointelegraph Markets Pro ve TradingView’den alınan verilere göre, 70’in üzerinde olduğunda aşırı alım sinyali görevi gören RSI, BTC/USD 34.300 dolar iken bu yazı yazıldığı sırada 69,7 seviyesindeydi. 
 

BTC/USD haftalık grafik RSI ile. Kaynak: TradingView

Bu hafta BTC fiyatında yaşanacaklar konusunda benzer şekilde iyimser düşünen popüler trader Titan of Crypto ise yaptığı son X paylaşımında, Ichimoku bulutunu kullanarak yaptığı analizlerde Bitcoin fiyatında 40 bin dolar seviyesine doğru bir kırılma yaşanacağını tespit ettiğini savundu.

#Bitcoin at $40,000 next week? #BTC is trying to breakout from both bullish pennant and the inside bar’s range.

Tenkan starts pointing up ↗️.

If the following conditions are matched :
– Kijun followsTenkan.
– Daily candle manages to close above the range and stay… pic.twitter.com/qZ7PZ5L9n2

— Titan of Crypto (@Washigorira) October 29, 2023

Cointelegraph’ın geçen hafta da haberleştirdiği gibi 40 bin dolar boğalar için önemli bir hedef ancak bazıları son trendin gücü karşısında gerçekten de şaşırmış durumda. 

Trader Bluntz yaptığı X paylaşımının bir bölümünde, “32 bini inançla kırmamız ve şimdi de 34 binin üzerinde tutunmamız gerçekten çılgınca ancak şüphe ve inançsızlık hâlâ devam ediyor“ diyerek birçok kişinin ayı piyasası zihniyetini sürdürdüğünü vurguladı.

En kötü senaryo Bitcoin’in 20 bin dolar olması

Bir haftadır yükselmeye devam etmesine rağmen Bitcoin, yatırımcıları bu seviyede kalacağına ikna etmekte zorluk çekiyor. 

Cointelegraph’ın daha önce haberleştirdiği gibi birçok yatırımcı halen 20 bin dolar seviyesine doğru aşağı yönlü bir kırılım yaşanmasını bekliyor.

Hem CME vadeli işlemlerdeki açık hem de bir psikolojik eşik 2017 boğa sezonunun en yüksek seviyesi 20 bin dolar bandı, BTC/USD paritesinin bu seviyede işlem görmesinin üzerinden yedi ay geçmesine rağmen yatırımcıların hafızalarından çıkmıyor.

All CME gaps filled in the chart,

Except $20k.$BTC pic.twitter.com/YS1XfIotCs

— Poseidon (@CryptoPoseidonn) October 28, 2023

Popüler trader ve analist Rekt Capital, böyle bir hareketin gerçeğe dönüşme ihtimalini yorumlarken bunu “olabilecek en kötü senaryo” olarak tanımlıyor ve yarılanmaya kadarki beş ay içerisinde bu kırılmanın gerçekleşmesi ihtimali olduğu söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

“Böyle bir kırılma yaşanması, bu seviyeden yüzde 42 oranında bir düşüşün yaşanması demek.” 

“Bunun gerçekleşme olasılığı ne olabilir? En kötü durum senaryolarının gerçekleşme olasılığı genellikle düşüktür.”

Rekt Capital daha önce de çift tepe formasyonu oluştuğunu belirterek 2023 yılında BTC fiyatının düşebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu ancak bu uyarı geçen haftaki hareketlenmeyle geçersiz hale geldi.

Sosyal medyada, aralarında CrediBULL Crypto’nun da bulunduğu bir topluluk ise 20 bin dolara geri dönüşün “neredeyse imkansız” olduğunu öne sürerek, Bitcoin’in 40 bin dolar yolunda “yolları aşındırdığını” söyledi.

When I first tweeted this 5 months ago, most disagreed with me.

I think many still do.

When we melt through 40k+, most will finally start to agree with me. $BTC https://t.co/VCChLO6A7Q pic.twitter.com/ulzeiZuTru

— CrediBULL Crypto (@CredibleCrypto) October 29, 2023

Diğer kullanıcılar ise son dönemdeki yükselişin hızlı bir şekilde çözülmesini önlemek için tutulması gereken seviyelerin altını çizdi.

Analist Mark Cullen özet bir grafik paylaştı ve şunları söyledi:

“Bitcoin’in bu aralıktaki yeniden test ve S/R dönüşünü sürdürmesini bekliyorum. Eğer fiyat tekrar aşağı yönlü kırılırsa, o zaman daha düşük seviyelerin gelebileceğini düşünüyorum. Boğalar BTC’nin 32,5 bin seviyesinin altında işlem görmesini gerçekten istemiyor ancak likidite almak için aşağı doğru atılacak bir fitil de ihtimal dahilinde.”

BTC/USD yıllık grafik. Kaynak: Mark Cullen/X

Bu arada trader Pentoshi ise koşulların uzun zaman diliminde değişmediğini söyledi. 

$BTC nothing unchanged

Most important levels to play marked

Closing below purple = likely deviation and invalidation

40-42k on the table in the weeks ahead pic.twitter.com/MfmKCQZpO3

— Pentoshi euroPeng (@Pentosh1) October 29, 2023

Hisse senedi piyasasıyla kriptonun korelasyonu kaybolurken FOMC faiz hamlesi bekleniyor

Orta Doğu’da sorunların artması ve savaşın etkilerinin bölge dışında da giderek daha fazla hissedilmesiyle birlikte Bitcoin son iki yıl içinde ikinci büyük çatışmasını yaşıyor.

Hodler’lar için arka planda hep potansiyel bir dalgalanma kaynağı var. Bu hafta da ABD makro verileri açıklanıyor.

Fed, 1 Kasım tarihinde gösterge faiz oranlarını belirlemek üzere toplanacak. Bu durumun da kendi başına kısa vadeli bir volatilite katalizörü olması bekleniyor. 

Bitcoin, enflasyonun piyasa beklentilerini defalarca aşmasına rağmen son aylarda Fed faiz kararlarını görmezden geliyor

Fed hedef oran olasılıkları grafiği. Kaynak: CME Group

CME Group’a ait FedWatch Tool’dan alınan verilere göre, piyasalar şu anda Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) bu hafta faiz oranlarını değiştirmemesini bekliyor. 
 

Piyasa analiz yayını The Kobeissi Letter, raporunda önümüzdeki haftanın önemine dikkat çekti.

Key Events This Week:

1. Consumer Confidence data – Tuesday

2. JOLTs Job data – Wednesday

3. Fed Rate Decision/Statement – Wednesday

4. Initial Jobless Claims – Thursday

5. October Jobs Report – Friday

6. ~20% of S&P 500 reports earnings this week

We have a huge week…

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) October 29, 2023

Kobeissi touched on what could become a fresh BTC price headwind — a correction on the S&P 500. Previously correlated with stocks, Bitcoin’s more recent divergence may be put to the test.

Kobeissi, Bitcoin fiyatında artış rüzgarına neden olabilecek bir S&P 500 düzeltmesine dikkat çekti. Daha önce hisse senetleriyle korelasyon içinde olan Bitcoin’in yakın zamanda korelasyon kaybının teste tabi tutulabileceğini dile getirdi. 
 

S&P 500 geçtiğimiz ay içinde yüzde 4 değer kaybetti.

BTC/USD ve S&P 500 günlük grafik. Kaynak: TradingView

Araştırma firması Santiment ise geçen hafta yaptığı yorumda hisse senedi korelasyonunun azaldığını teyit etmekle kalmadı, aynı zamanda bunun başlı başına kripto boğa piyasasının geri döndüğünün bir işareti olduğunu iddia etti. 

#Bitcoin scratched its way to a new 17-month high again today. Even better, #crypto market caps are growing as the #SP500 declines. This suggests that $BTC’s & #altcoins’ 2-year reliance on #equities is gone, a typical recipe for #bullmarket conditions. https://t.co/XXFph87pj6 pic.twitter.com/nVCqyt9t4Z

— Santiment (@santimentfeed) October 25, 2023

Bitcoin madencilik zorluğu ve hash rate rekor tazeledi

For Bitcoin network fundamentals, there is no reason to pause for thought.

Bitcoin temel ağ verilerinden gelen rekorların ardı arkası kesilmiyor.

At its latest automated readjustment on Oct. 30, difficulty increased by 2.35% — hitting another all-time high.

En son 30 Ekim tarihinde gerçekleşen otomatik yeniden ayarlamada zorluk derecesi yüzde 2,35 oranında artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. 

Now at 62.46 trillion, difficulty reflects that competition among miners is more intense than ever — as Cointelegraph reported, it has never been so complex to mine a single BTC.

Şu anda 62,46 trilyon olan zorluk derecesi, madenciler arasındaki rekabetin her zamankinden daha yoğun olduğunu ortaya koyuyor.

The hash rate tells an identical story, circling 493 exahashes per second (EH/s), according to the latest raw data estimates from statistics resource MiningPoolStats.

İstatistik kaynağı MiningPoolStats’in son tahminlerine göre hash oranı saniyede 493 exahash (EH/s) ile en yüksek seviyesinde.
 

Kripto analiz firması CryptoSlate’in veri analisti James Van Straten, rekor seviyelere yakın olan zorluk derecesini ve hash rate’i yorumlarken hash rate’deki yükselişin devam edeceğini sözlerine ekledi.

#Bitcoin will record another positive adjustment tomorrow, over 2%.

In the last few days, we have seen the hash rate knocking on 500 eh/s. Only one day have we seen the hash rate break this record.

This will also be the fourth consecutive positive adjustment, which shows the… pic.twitter.com/H2IZFzNTfm

— James V. Straten (@jimmyvs24) October 29, 2023

Kripto analiz firması Arcane Research’te madencilik analisti Jaran Mellerud artış eğiliminin devam edeceğini vurguladı:

“Bitcoin hash rate’i, fiyat artışı ve madencilerin yarılanma öncesinde ekipmanlarını yükseltme yarışına girmesi nedeniyle muhtemelen artmaya devam edecek.”

“Yeni yıldan önce 500 EH/s değerini görmek hiç de şaşırtıcı olmaz.”

Bitcoin ağ temel değerlerine genel bakış. Kaynak: BTC.com

BTC fiyatı artarken ‘açgözlülük’ de tavan yaptı  

Yaklaşan yukarı yönlü hareket için RSI ile karşılaştırılan klasik kripto duyarlılık göstergesi, Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi’dir.

Aylarca dar bir aralıkta seyreden Korku ve Açgözlülük Endeksi, Bitcoin’in yükselişine paralel sağlam bir geri dönüş gerçekleştirdi ancak BTC fiyat hareketinin aksine Kasım 2021 tarihindeki seviyelerine geri döndü. 

Veriler endeksin son günlerde yüzde 72 seviyesine ulaştığını gösteriyor. Bu seviye “açgözlülük” kategorisinde yer alıyor ve Bitcoin’in yaklaşık iki yıl önce tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69 bin dolara ulaşmasından sadece birkaç gün sonraki seviyesiyle aynı noktada bulunuyor. 

Korku ve Açgözlülük Endeksi fiyat hareketinde önemli bir trend değişikliği meydana gelmeden önce genellikle aşırı uçlarda olmasıyla biliniyor.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
BTC’nin bu haftaki fiyatını etkileyebilecek beş faktör
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!