Bitcoin yarılanması BTC’nin fiyatına nasıl etki edecek?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Swan Pacific Bitcoin festivalinde yakın zamanda gerçekleştirilen “Yarılanma fiyat döngüleri saçmalık mı?” başlıklı panelde Bitcoin Layer kurucusu Nik Bhatia, Marathon Digital CEO’su Fred Thiel, Swan CIO’su Ralph Zagury ve Swan ürün müdürü Andy Edstrom tarafından Bitcoin (BTC) yarılanmasının gerçekten yükselişte payı olup olmadığını ve bu trendin, acemi yatırımcıların gündeminde olması üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. 

Panelin başlığı bazıları için itici olsa da içeriği tüm kripto para yatırımcıları tarafından ilgi gördü. Panelde, alandaki birçok yatırımcı tarafından benimsediği, Bitcoin yarılanmasının BTC fiyatında parabolik bir yükseliş getirip getirmeyeceği tartışıldı. 

Herhangi bir Bitcoin yatırımcısına “Önümüzdeki yıl sizi en çok heyecanlandıran olay ne?” sorusu yönelttiğimizde ilk olarak BTC’nin borsa yatırım fonu (ETF) onaylarının gelmesinden bahsetmezse büyük ihtimalle yaklaşan Bitcoin yarılanmasından konu açılacaktır.

Previous Bitcoin halving events have coincided with bull markets ramping up.

But will the macro conditions be ripe for that next year in May?

~ If we are past the initial shock of a recession.
~ If a spot BTC ETF is approved.
~ If QE is back on the menu.

Then the planets will… pic.twitter.com/g5dEEKiSMF

— ecoinometrics (@ecoinometrics) September 6, 2023

Önceki yarılanmalarda yaşanan fiyat hareketleri, önümüzdeki yarılanma olayında yaşanabilecekler hakkında bazı ipuçları sunsa da Bitcoin gibi yüksek işlem hacmine sahip bir varlık için uzun süredir savunulan iddiaları ve fiyat beklentilerini sorgulamak, özellikle de son iki yılda yaşanan aşağı yönlü olayların sayısı göz önüne alındığında, muhtemelen her yatırımcının daha sık yapması gereken bir şeydir.

Tartışmayı başlatmak için sunucu Nik Bhatia’nın, “Bitcoin fiyatının ana etkeni yarılanma olayı mı?” diye sormasının ardından Thiel’den hızlı bir yanıt geldi:

Bu döngüde hayır, cevabın likidite olduğunu düşünüyorum.

Zagury de aynı fikre katılarak şunları ekledi:

Piyasayı yönlendiren tek gerçek para akışıdır, dolayısıyla yarılanmanın tanımı gereği fiyatı etkilemesi mümkün görünmüyor.

Edstrom ise şunları söyleyerek karşıt düşünceyi savundu:

Bence yarılanma hâlâ yükseliş yaşanacağına işaret ediyor. Yaşanacak etkinin büyüklüğünü tartışabiliriz ancak evet, bunun fiyat açısından hâlâ önemli olduğunu düşünüyorum.

Sunucu Bhatia da dahil olmak üzere her panel katılımcısı, yarılanmanın bir miktar piyasa hareketine neden olacağına katılsa da etkilerinin zamanla azalacağına inandığını söyledi.

Yarılanma arzı etkiliyor fakat talep üzerinde hiçbir etkisi yok. Ancak duruma psikolojik açıdan yaklaşıldığında şeytanın avukatlığını yapabiliriz.

Halving heyecanı büyüyor

“Yarılanma fiyat döngüleri saçmalık mı?” Panel katılımcıları. Kaynak: Swan Bitcoin YouTube

Temelde, spekülasyon yatırımın temelinde bulunur ve Zagury ile Thiel, Bitcoin yarılanmasının tahmin edilen etkisine, gerçekten çok daha fazla umut atfeden yatırımcıların olduğu fikrinde birleşiyor. Öte yandan Edstrom, bu olayı “psikolojik geri bildirim döngüsünün talep tarafına geçmesi” olarak görüyor. 

Gelecekte Bitcoin fiyatının yükseleceğini düşünüyoruz ve bu bağlamda Bitcoin’e yatırım yapıyoruz.

Yatırımcıların uzun yıllardır sahip olduğu başka bir yaygın inanç ise Bitcoin fiyat hareketlerinde türevlerin büyük rol oynamasıdır. Bhatia, türevlerin spot işlemi etkileme konusundaki etkisini sorduğunda Zagury şöyle yanıtladı: 

Gerçek şu ki, yarılanma hakkında sahip olduğumuz veriler, herhangi bir sonuca varmak için yeterli değil. Bitcoin fiyatına tarihsel baktığınızda, tüm fiyat verileri elimizde ve dağılım örüntüleriyle geri dönüşlerin nasıl yaşandığını anlamaya çalışırsanız, fiyatın zaman ve aynı zamanda geçmiş performansa bağlı kaldığını görürsünüz.

Zagury, Bitcoin fiyatının belirli bantlar arasında sıkıştığında veya düşüş trendindeyken işlem yapmanın gerçekten zor olduğunu ve varlıkların tutulmasının, aylar hatta yıllar süren bir acıya neden olabileceğini de dile getirdi.

Tanımı gereği, tarihsel olarak gördüğünüz fiyatların dağılımına göre, hodl yapmak son derece zordur.

Bitcoin fiyat hareketinde türevlerin rolü üzerine sorulan soruya geri dönen Zagury sözlerine devam etti:

Türevlerden bahsedildiğinde ilk konuşacağınız şey olasılıktır. Bitcoin fiyatının gerçekte nereye geleceğini tahmin etmek imkansızdır. Tarihe baktığımızda çıkaracağınız ilk şey budur. Yarılanmaya geri dönecek olursak, özellikle likiditenin düşük olduğu dönemlerde fiyat hareketleri aslında dış korelasyonlarla bağlantılıdır. Fiyatı yükselten küçük bir hareket ile marjinal satıcı kısa vadeli satıcıların üzerine gidecek ve ardından fiyat önemli ölçüde artacaktır. Bu, fiyatların neden çok hızlı yükseldiğini açıklar.

Likidite odak noktası olacak

Bitcoin yarılanmasının fiyat üzerindeki etkisini göz ardı etmesine rağmen tüm panel katılımcıları, Bitcoin’in değeri için uzun vadede olumlu görüşlere sahip olduklarını dile getirdi.
Likiditenin Bitcoin için gelecekteki fiyat katalizörü olduğu konusunda Zagury şunları söyledi: 

Çok iddialıyım. Sanırım bunu yakında göreceğiz çünkü likidite artıyor ve bu tür şeylerin gerçekleşmeye başladığını görüyoruz. Çok büyük bir hareket görmemiz çok fazla zaman almayacaktır.

Likiditenin ne zaman ve nasıl geri döneceği sorulduğunda Edstorm, 10 yıllık ABD Hazine tahvili gelirlerinin yüzde 5’in üzerine çıkması, altı ay önce görülen bölgesel banka iflaslarına benzeyen banka iflasları yaşanması ve uzun vadeli hükümet borçlarını zararla taşıyan banka sayısındaki artış gibi işaretlerin, Merkez Bankası’nın yakın gelecekte niceliksel genişlemeye dönmesine yol açabileceğini ima etti.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
Bitcoin yarılanması BTC’nin fiyatına nasıl etki edecek?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!