Avrupa Bankacılık Regülatöründen Yeni Kural Önerisi: Kripto Para Riskleri Açıklanmalı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) bünyesindeki BCBS, Bitcoin (BTC) ve kripto paralar ile ilgili yeni kurallar önerdi.

BIS bünyesinde bulunan Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS), 17 Ekim Salı günü dikkat çeken bir taslak kılavuz yayınladı. Söz konusu taslak kılavuzda bankaların kripto para faaliyetleri hakkında nicel ve nitel bilgileri açıklaması gerektiğine yer verildi.

Sunulan detaylara göre 2025 yılında yürürlüğe girecek bu uygulamanın şeffaflık ve piyasa disiplini sağlayacağı vurgulanırken geleneksel finanstaki (TradFi) kripto para risklerine de ışık tutacağı belirtildi:

Bankaların kripto para varlıklarıyla ilgili faaliyetleri hakkında nitel bilgileri ve kripto paralara maruz kalmayla ilgili sermaye ve likidite gereklilikleri hakkında nicel bilgileri paylaşması gerekecektir. Açıklamalar için ortak bir format, piyasa disiplininin uygulanmasını destekleyecek ve bankalar ile piyasa katılımcıları arasındaki bilgi asimetrisinin azaltılmasına yardımcı olacaktır.

Kılavuz, 2008 yılında yaşanan finansal krizin tekrarlanmaması ve kripto para risklerinin detaylıca hesaplanması için gündemde tutulmaya devam edilecek ve kamu istişaresi 31 Ocak 2024’te sona erecek.

Özellikle ABD merkezli Signature Bank ve Silicon Valley Bank (SVB) gibi kripto bağlantılı kredi verenlerin geçtiğimiz dönemde yaşadığı iflasları işaret eden BCBS, bunun gibi durumların tekrardan yaşanmaması için kararlı tavrını sürdürmeye devam ediyor.

İsviçre’nin Basel şehrinde kurulan BCBS, global gayri safi yurt içi hasılasının (GSYİH) yaklaşık %95’ini oluşturan dünyanın dört bir yanından ülkeleri temsil eden 63 merkez bankasını barındıran uluslararası finans kuruluşudur. Türkiye’nin de G20 üyesi olması nedeniyle Basel Bankacılık Denetleme Komitesi uyum taahhüttü bulunuyor.

Kuruluş tarafından 5 Ekim günü yayınlanan bir raporda, bankaların kripto para varlıklarına dair bilgileri paylaşması gerekeceğine dair benzer söylemlere yer verilmişti.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Avrupa Bankacılık Regülatöründen Yeni Kural Önerisi: Kripto Para Riskleri Açıklanmalı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!