“Merkeziyetsiz finans yeniliklere ve sağladığı olanaklara rağmen…”

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kanada Merkez Bankası 17 Ekim tarihinde merkeziyetsiz finans (DeFi) üzerine bir rapor yayımlayarak ekosistemi popüler kılan yenilikleri, kullanımıyla ilgili zorluklarını ve risklerini değerlendirdi.

Raporda DeFi, Ethereum blokzinciri üzerinde (ilk katman) hizmet veren çok katmanlı bir yapı olarak tanımlandı. Geliştiricilerin ana blokzincir üzerinde token yaratma, borç verme ve borç alma gibi hizmetler sunan çeşitli araçlar oluşturabildiği de rapordaki yerini aldı.

DeFi mimarisi. Kaynak: Kanada Merkez Bankası

Rapor ve DeFi ekosistemi

Yayımlanan raporda, DeFi ekosisteminin 2020’den itibaren popülaritesinin artmasına ve geçtiğimiz birkaç yıl içinde milyarlarca dolarlık hacme ulaşarak nasıl kripto ekonomisinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine de ışık tutuldu. Ekosistemin popülaritesi, 2022’den itibaren Terra-Luna da dahil olmak üzere önemli DeFi platformlarının çöküşüyle birlikte düşüşe geçti.

Merkeziyetsiz finansın temel özelliklerinden bahsedilen raporda, ekosistemde bulunan uygulama ve hizmetlerin birbiri arasında bağlantı kurmasına olanak tanıyan “uyumluluk” özelliğine de değinildi ve aşağıdaki övgülerde bulunuldu:

●    Sorunsuz finansal hizmet: Merkeziyetsiz dağıtık defter tabanlı sistem sayesinde eski sistemde yaşanan sorunlarla karşılaşılmaz ve halihazırda sunulan finansal hizmetlerin kapsamı genişletilebilir.
●    Açık rekabet: DeFi ekosistemi, açık kaynak kodlu olması nedeniyle herkes tarafından geliştirilebilir ve sisteme erişilebilir. Bu sayede son kullanıcıya daha fazla seçenek sunarak rekabetin artmasına katkıda bulunabilir.
●    Şeffaflık: Programlanabilir akıllı sözleşmelerin kullanılması, aracıları ortadan kaldırarak, her şeyin kişiler tarafından erişilebilir olmasını sağlar ve sistem şeffaflığını artırır.
Raporda ayrıca, geleneksel finans sistemini değiştirme potansiyeline sahip önemli DeFi özelliklerinin yanı sıra, DeFi ekosistemiyle ilgili zorluklardan ve risklerden de bahsedildi. Raporda “yeniliklere ve sağladığı olanaklara rağmen DeFi’nin genel ekonomik faydaları sınırlı kalıyor” ifadelerine yer verildi.

Raporda DeFi ekosisteminin şu anda karşı karşıya olduğu üç temel sorun dile getirilerek, bunların gerçek dünyada tokenlaştırma eksikliği, sistem içinde yüksek miktarda ara bağlantı noktası varlığı ve regülasyon uygulanmayan merkezi finans ekosistemine bağımlılık olduğu anlatıldı.

Raporda ayrıca DeFi ekosistemiyle birlikte gelen çeşitli regülasyon zorluklarından ve ekosistemdeki güvenlik açıkları nedeniyle yaşanan saldırı ve suistimal olaylarından da bahsedildi. Raporda, “blokzincirlerin anonim ve sınırsız doğasının regülasyonu zorlaştırdığı” iddia edildi.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
_z_ld_m
Üzüldüm
0
sinirlendim
Sinirlendim
0
hastaland_m
Hastalandım
0
fikrim_geldi
Fikrim Geldi
“Merkeziyetsiz finans yeniliklere ve sağladığı olanaklara rağmen…”
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!