Bitcoin’in bu haftaki serüveni hakkında bilmeniz gereken beş gelişme

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haftalık kapanış ardından kısa pozisyon sıkıştırmalarının yaşanmasıyla birlikte Bitcoin, haftaya “Uptober” ruhuyla yükselerek başladı. Milyarder yatırımcı Ray Dalio’nun tüyler ürperten “Üçüncü Dünya Savaşı” fikrini ortaya atmasıyla birlikte Bitcoin fiyatı neredeyse 28 bin dolar seviyesine kadar yükseldi ve ardından Bitcoin madencilik zorluğu da en yüksek seviyesine ulaştı.

En büyük kripto para Bitcoin, ay başında görülen fiyat dalgalanmalarına benzer hareketler göstererek, Wall Street açılışı öncesinde 28 bin dolar seviyesine yaklaşıyor.

Bitcoin halen alım bölgesinde olmasına rağmen yatırımcılar ise tetikte. Hem kısa hem de uzun pozisyonların kısa süreli spot piyasa hareketlerine takılması nedeniyle tasfiyeler artıyor.

Duygu ve düşünceler de fiyat hareketleriyle birlikte ilerliyor. Fiyat yukarı doğru giderken yatırımcıları boğa piyasası umudu sarıyor, fiyat aşağı doğru gitmeye başladığında ise umut yerini korkuya bırakıyor.

Bu nedenle, tanınmış piyasa yorumcuları geleneksel olarak Bitcoin’in en iyi performans gösterdiği ay Ekim ayı sonuna gelindiğinde genel anlamda temkinli olmaya devam ediyor.

Perde arkasındaki işaretler sağlam görünüyor. Ağ temelinde son zamanların en yüksek değerleri elde edilirken, madencilik zorluğunda ise 2023 yılının en büyük sıçrayışı yaşanıyor.

Bu hafta makroekonomik verilerin Orta Doğu’daki jeopolitik gerilime odaklanmasıyla birlikte, BTC fiyat hareketlerinin dış nedenleri ile ilgili yatırımcıların göz önünde bulundurması gereken birçok konu bulunuyor.

BTC fiyatı: Kısa pozisyon sıkışmaları ve “eski” coinler

Cointelegraph Markets Pro ve TradingView verileri, Bitcoin fiyatındaki haftalık kapanış dalgalanmasının hayal kırıklığı yaratmadığını, kısa pozisyon sıkışmalarının birbirini takip ederek Bitcoin fiyatının bin dolar artmasına neden olduğunu gösteriyor. 

BTC/USD 1 saatlik grafik. Kaynak: TradingView

Wall Street açılışına doğru, ABD’den gelen sorunlu makroekonomik verilerin hafta sonu ve geçen hafta yarattığı olumsuz havanın aksine, olumlu bir hava esiyor.

Oldukça iyimser olduğunu belirten MN Trading kurucusu ve patronu Michaël van de Poppe, son günlerin en yüksek seviyesi olan 27,975 dolara yükseliş hareketini “mükemmel” olarak değerlendiriyor ve yaptığı son X postunda eklemeyi de unutmuyor:

“Düşüşlerde alım yapılır, en uygun seviye 27,300 dolar olacaktır.” 

Van de Poppe, yükseliş trendinin de devam edeceğini belirtiyor.

BTC/USD yıllık grafik. Kaynak: Michaël van de Poppe/X

Son yükselişin arkasındaki itici gücü ele alan izleme kaynağı CoinGlass, kısa BTC pozisyonları arasındaki tasfiyelere dikkat çekiyor.

En büyük küresel borsa Binanace’teki vadesiz BTC/USDT swap işlemlerine ait tasfiye ısı haritasında, 27,450 dolarda kısa pozisyonların çoğunun tasfiye edildiği görülüyor.

“Bundan sonraki tasfiye seviyeleri 26,500 ve 27,660 olacaktır.”

BTC/USDT pozisyon tasfiyesi ısı haritası. Kaynak: CoinGlass/X

Popüler trader Crypto Tony ise konuya daha temkinli yaklaşıyor ve daha önce de yaptığı gibi Bitcoin fiyatını önümüzdeki aylarda 20 bin dolara kadar düşürebilecek önemli aşağı yönlü baskı potansiyelleri konusunda uyarıyor. .

$BTC / $USD – Update

Stopped out as we reclaimed the $27,300 resistance zone, and now just sat waiting for my next trigger. The bulls could very well take us up to $29,000 resistance zone, but remember this is a heavy area

If you are longing now just be cautious pic.twitter.com/aQGF1ZVJuL

— Crypto Tony (@CryptoTony__) October 16, 2023

Araştırma firması Santiment’in açıklamalarından ise sadece kısa pozisyon sıkışmalarından fazlası olduğu anlaşılıyor.

Firma, “eski” BTC’lerin uzun bir hareketsizlik döneminden sonra, fiyat 27 bin dolara gelmeden hemen önce cüzdanlardan çıktığını bildiriyor.

Açıklayıcı bir grafikte yer alan yorumlarda “Temmuz ayından bu yana hareketsiz durumdaki Bitcoin cüzdanlarının gerçekleştirdiği büyük hareketler, fiyatların yönünün tersine döndüğünü gösteriyor” diyen yorumcular, duruma olumlu yaklaşıyor. 

BTC/USD yıllık grafik. Kaynak: Santiment/X

Dalio “Üçüncü Dünya Savaşı” konusunda uyardı

Geçen haftanın aksine önümüzdeki günlerde bizi makro manzarada, ABD’den gelen daha az veri bekliyor.

Bunun yerine, enflasyon canavarı arka planda halen hayatını sürdürürken, dikkatler İsrail-Hamas çatışmasının piyasaya olası etkileri üstünde yoğunlaşıyor. 

Geçen hafta ve daha önce açıklanan veriler ABD enflasyonunun piyasa beklentilerinin ötesinde gerçekleştiği gösterirken, jeopolitik karışıklık halen devam ediyor.

Merkez Bankası’nın 1 Kasım tarihinde faiz oranlarını belirleyeceği toplantıya iki hafta kala, enflasyon işaretlerinin risk varlıkları açısından büyük önem taşıması bekleniyor.

Hafta içinde gerçekleştirilecek ABD mali olaylarını yaptığı X postunda listeleyen The Kobeissi Letter, “Kasım Fed toplantısına iki hafta kaldı” diyerek, Fed başkanı Jerome Powell’ın da konuşma yapacak on yedi FED üyesi arasında olduğunu belirtti.

Key Events This Week:

1. Retail Sales data – Tuesday

2. Housing Starts data – Wednesday

3. Existing Home Sales data – Thursday

4. Fed Chair Powell Speaks – Thursday

5. Q3 2023 earnings season begins

6. Total of 17 Fed speaker events

2 weeks until the November Fed meeting.

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) October 15, 2023

Politikanın duyarlılığı ne ölçüde etkileyebileceğinin bir göstergesi olarak Kobeissi, dünyanın en büyük hedge fonu Bridgewater Associates’in kurucusu milyarder yatırımcı Ray Dalio’nun korkunç tahminine atıfta bulunan birçok kişiden biri oldu. 

Dalio, 12 Ekim tarihli LinkedIn gönderisinde, 

“En büyük güçler (ABD ve Çin) arasında dünya savaşına doğru giden olaylar neyse ki kontrolden çıkmadı ve büyük güçler ile müttefikleri arasında acımasız bir savaşın başlamasına neden olacak çizgi henüz aşılmadı” diyerek, Üçüncü Dünya Savaşı’nın yaşanma riskinin son iki yılda yüzde 50’ye çıktığı konusunda uyarıda bulunmuştu.

“Eğer bu büyük güçler, bir tarafın diğer taraftan önemli sayıda insanı öldürdüğü doğrudan bir savaşa girerse, sıcak savaş öncesi kontrol altına alınmış çatışmalardan acımasız bir Üçüncü Dünya Savaşı’na geçişi göreceğiz.”
GBTC iskonto oranı iki yıllık en düşük seviyesinde

BTC fiyat hareketinin yanında, en büyük Bitcoin kurumsal yatırım aracında da sağlam bir canlanma yaşanıyor. 

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) şu anda Aralık 2021’den bu yana net varlık değerine (NAV) (Bitcoin spot fiyatı) göre en düşük iskonto oranıyla işlem görüyor.

Yılın ilk aylarında borsa iskonto oranı yüzde 50 seviyesinde seyreden GBTC, Grayscale’in ABD regülasyon kurumlarına karşı aldığı yasal zaferlerin ardından, iskonto oranlarında yüzde 16’ya varan düşüş yaşadığı görülüyor.

Yatırımcılar, Grayscale’in GBTC’den dönüştürüp piyasaya sürmeyi planladığı spot fiyatlı borsa yatırım fonunun (ETF) Bitcoin’e yönelik kurumsal ilginin artmasını sağlayarak piyasayı harekete geçireceğinden her zamankinden daha emin görünüyor. 

Popüler trader ve podcast sunucusu, The Wolf of All Streets lakaplı Scott Melker son X post’unun bir bölümünde, “GBTC’nin önemli bir özelliği, hisse senetlerini gerçek Bitcoin ile değiştirmek için basit bir mekanizma sunmaması ve tezgah üstü piyasada (OTC) işlem yapmasıdır” diyor ve şunları ekliyor:

“Yapısal bu unsur, piyasa fiyatının temel Bitcoin değerinden farklılıklar göstermesine yol açabilir. Piyasa spekülasyonu, yatırımcı duyarlılığı, likidite kısıtlamaları ve hatta düzenleyici haberler gibi faktörler bu fiyat farklılığını etkileyebilir.”

Melker, GBTC’nin ETF olmasına açılan kapının hala tam anlamıyla sona ulaşmadığını da belirtiyor: 

GBTC iskonto oranı, varlık mevcudu, BTC/USD karşılaştırmalı grafiği. Kaynak: CoinGlass

Madencilik zorluğu yeni rekor kırdı

Bitcoin fiyatında yaşanan son yükseliş, Bitcoin ağı temel verilerinin de yükselmesine yardımcı oluyor.

Gözlem kaynağı BTC.com’dan alınan verilere dayanıldığında, 16 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek otomatik ayarlamadan sonra madencilik zorluğunun tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkması bekleniyor.

Bitcoin ağı temel verilerine genel bakış. Kaynak: BTC.com

Hem madencilik zorluğunun hem de hash rate’in defalarca rekor kırdığı 2023 yılı için bu alışılmadık bir durum olmasa da yaklaşmakta olan zorluk artışı ile birlikte madencilik zorluğu yüzde 7 artarak bu zamana kadarki en sert zorluk artışının yaşanması bekleniyor.

Gerçekleşmesi durumunda, zorluk ilk defa 60 trilyon sınırını aşarak madenciler arasındaki rekabeti kızıştıracak. Madencilik zorluğunun yükselmesiyle birlikte Bitcoin ağı da hiç olmadığı kadar güvenli hale gelecek.

Hash rate tahminleri ise veri elde edilen kaynaklara göre değişiklik gösteriyor. MiningPoolStats’tan elde edilen ham hash rate verileri, 9 Ekim’de saniyede 497,66 exahash (EH/s) ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşıldığını gösteriyor. 

Bitcoin ham hash rate verileri. Kaynak: MiningPoolStats

Göreceli olarak düşük olan Bitcoin fiyatı, yüksek madencilik zorluğu ile birleştiğinde ise madenci karlılığı konusunda soru işaretleri oluşturuyor. Madencilik faaliyetlerinde Bitcoin başına harcanması gereken miktar arttıkça madencilerin ne kadar süre daha çalışabilir olacağı tartışılıyor. 

Hash rate değerlerinde olduğu gibi Bitcoin başına toplam üretim maliyetinin gerçekte ne kadar olduğuna dair tahminler farklılık gösteriyor. Fiziksel konum da dahil olmak üzere birçok faktör maliyet hesaplamalarında rol oynuyor.

Gelecek yıl yaşanacak olan Bitcoin yarılanmasından sonra blok başına kazılabilen Bitcoin miktarı da yarıya düşecek.

Kripto para piyasası analiz firması CryptoSlate’in araştırma ve veri analisti James Straten, geçen gün paylaştığı X yorumunun bir bölümünde “Fiyatın madenciler için halen uygun olduğunu düşünüyorum ancak yarılanma ve artan zorluk etkisiyle karlılık giderek düşecek” dedi. 

İstikrarsız bir “Uptober” oldu

“Uptober” 2023’ün kaderi tehlikede mi?

Mart ayından bu yana süregelen trend nedeniyle spot Bitcoin fiyatındaki küçük değişiklikler dahi ekim ayı karlarında büyük değişikliklere neden oluyor.

#Bitcoin We did not get Uptober or Rektober but instead we got Choptober.

This would be the first time after 4 years where Oktober would end up red.

Last month was the first green September after 6 years.

We’re only halfway through the month though so a lot can change. pic.twitter.com/NsoVvH5O7D

— Daan Crypto Trades (@DaanCrypto) October 14, 2023

Geçen hafta düşüş yaşansa da şu anda fiyatın 28 bin dolar seviyesine gelmiş olması, ay başından bu yana yüzde 3,5’luk bir yükseliş yaşandığını gösteriyor.

Aylık kapanışa iki hafta kala tüm yatırımcılar Bitcoin’in aylık performansının nasıl olacağını merak ediyor. Yüzde 3,5’luk artış çok kötü olmasa da Bitcoin en kötü ekim aylarından birini yaşıyor.

CoinGlass’tan elde edilen verilere göre Bitcoin, en kötü ekim ayını yüzde 12’lik düşüşle 2014 yılında yaşamış. Bu durum, koşulların değişmesi durumunda yeni sürprizler ortaya çıkabileceğini gösteriyor.

 BTC/USD aylık getiri oranları. Kaynak: CoinGlass

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin’in bu haftaki serüveni hakkında bilmeniz gereken beş gelişme
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!