Chainlink’in (LINK) yüzde 35’lik rallisinin ardındaki gerçek sebep

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eylül ayından bu yana Chainlink (LINK) fiyatı yüzde 25’ten fazla değer kazanarak Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH) da dahil olmak üzere birçok altcoin’i geride bıraktı. Chainlink şu anda önde gelen bir merkeziyetsiz “blokzincir oracle” çözümü ve stablecoin’ler hariç tutulduğunda piyasa değeri açısından 15’inci sırada. 

Eylül ayında LINK’in fiyatı yüzde 35,5 gibi göz kamaştırıcı bir oranda artış gösterdi. Bununla birlikte LINK, Ekim ayından bugüne kadarki performansında yüzde 10’luk bir düzeltmeyle karşı karşıya kaldı. Yatırımcılar 7,20 dolar destek seviyesinin kırılmasının daha fazla aşağı yönlü baskıya yol açabileceğinden ve potansiyel olarak bir önceki ayın tüm kazançlarının silebileceğinden endişeli.

Chainlink’in LINK (LINK) 12 saatlik fiyat endeksi, USD. Kaynak: TradingView

30 Eylül’deki 8,21 dolarlık kapanış fiyatının son 10 haftanın en yüksek noktası olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak büyük resme bakıldığında Chainlink’in fiyatı Mayıs 2021’deki tüm zamanların en yüksek seviyesinin hâlâ yüzde 86 altında. Dahası geçtiğimiz 12 ay içinde LINK çok az büyüme gösterirken, Ethereum (ETH) aynı dönemde yüzde 21,5 değer kazandı.

LINK yatırımcıları tüm umutlarını SWIFT’in deneyine bağladı

LINK’in boğa koşusu uluslararası para transferlerinin lideri SWIFT’in 31 Eylül’de Blokzincirlerini Birleştirmek”başlıklı bir rapor yayınlamasının ardından başladı. SWIFT’in Token’laştırılmış Varlıklarda Parçalanmanın Üstesinden Gelmek başlıklı raporunda, mevcut sistemleri blokzincirlerine bağlamanın, farklı merkez bankası dijital para birimlerini (CBDC) birleştirmekten daha uygulanabilir olduğunu öne sürdü.

SWIFT birçok testin ardından mevcut altyapıyı kullanarak birden fazla ağa tek bir erişim noktası sağlayabildiğini duyurdu. Bu sistem Chainlink’in Cross Chain (Çapraz Zincir) Birlikte Çalışabilirlik Protokolüne (CCIP) dayanıyordu ve tokenize varlıkları destekleyen kurumlar için operasyonel maliyetleri ve zorlukları önemli ölçüde azalttığı söyleniyordu.

Chainlink’in değerindeki artışın bir kısmı da Avustralya ve Yeni Zelanda Bankacılık Grubu (ANZ) tarafından Chainlink’in CCIP çözümü kullanılarak Avustralya doları stablecoin’inin başarılı bir şekilde test edilmesine bağlanabilir.

ANZ, 14 Eylül tarihli bir açıklamasında söz konusu işlemi banka için bir “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. ANZ’nin bankacılık yöneticisi Nigel Dobson, ANZ’nin bankacılık sektöründe potansiyel olarak devrim yaratabilecek bir hareket olan gerçek dünya varlıklarının tokenize edilmesinde “gerçek değer” gördüğünü belirtti.

21 Eylül’de Chainlink, zincirler arası merkeziyetsiz uygulama geliştirmeyi amaçlayan Ethereum katman-2 protokolü Arbitrum One üzerinde CCIP protokolünün ana ağ lansmanını duyurdu. Bu entegrasyonla Arbitrum’un yüksek verimli, düşük maliyetli ölçeklendirme çözümüne erişimi hedefleniyor. Bir başka önemli Ethereum ölçeklendirme teknolojisi şirketi StarkWare ise daha önce Chainlink’in oracle hizmetlerini kullanmıştı.

Chainlink’in multisign (çoklu imza) özelliği ve protokol ücretlerindeki değişiklikler yatırımcı ilgisini azalttı

Ancak olumlu haber akışı 24 Eylül’de @StefanPatatu adlı kullanıcının X sosyal ağında (eski adıyla Twitter) Chainlink’i çoklu imza cüzdanında gereken onay sayısını sessizce azalttığı için eleştirmesiyle kesintiye uğradı. Bir işlemi yetkilendirmek için dokuz imzadan dördünü gerektiren önceki düzenleme bir güvenlik önlemi olarak görülüyordu.

Chainlink, endişeleri önemsiz göstererek yanıt verdi ve güncellemenin düzenli bir imzalayıcı rotasyon sürecinin parçası olduğunu belirtti. Bu açıklama, kripto analisti Chris Blec’in, Chainlink’in imzalayıcılarının “haydutluk yapması” halinde “tüm DeFi ekosisteminin göz açıp kapayıncaya kadar kasıtlı olarak yok edilebileceği” yönündeki eleştirisini geçersiz kılmadı.

Bununla birlikte, Chainlink’in en önemli ölçütü fiyat beslemelerinden elde edilen protokol geliri, LINK terimleriyle ölçüldüğünde son dört aydır düşüşte.

 Chainlink fiyatı Ethereum’daki geliri besler. Kaynak: Dune Analytics and Ericwallach

Eylül ayında Chainlink fiyat beslemeleri, Mayıs ayına kıyasla yüzde 57’lik bir düşüşle 142.216 LINK (920.455 dolara eşdeğer) ücret üretti. Bu hareketin bir kısmı, Ethereum’un toplam kilitli değerindeki (TVL) düşüşe bağlanabilir. Mayıs ayındaki 28 milyar dolardan şu anki değeri 20 milyar dolara gerileyerek yüzde 29 düştü. Elbette bu, aradaki tüm farkı açıklamıyor ve yatırımcıların Chainlink’in gelir modelinin sürdürülebilirliğini sorgulamasına neden oldu.

Chainlink’in fiyat akışı oluşturmanın ötesinde bir dizi hizmet sunduğunu ve CCIP de dahil olmak üzere birden fazla zincir üzerinde çalıştığını, ancak Ethereum’un oracle fiyatlandırma hizmetlerinin protokolün işinin özü olmaya devam etti.

Buna kıyasla, önde gelen merkeziyetsiz borsa Uniswap (UNI), Chainlink’inkinden yüzde 42 daha düşük olan 2,38 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip. DefiLlama’ya göre Uniswap ayrıca 3 milyar dolarlık toplam kilitli değere (TVL) sahip ve yalnızca Eylül ayında 22,8 milyon dolarlık ücret üretti.

Sonuç olarak, yatırımcıların LINK’in 7,20 dolarlık destek seviyesini koruyup koruyamayacağını ve 4,1 milyar dolarlık piyasa değerini sürdürüp sürdüremeyeceğini sorgulamak için nedenleri var.

Bu makale genel bilgilendirme amaçlıdır ve yasal veya yatırım tavsiyesi olarak tasarlanmamıştır ve alınmamalıdır. Burada ifade edilen görüşler, düşünceler ve fikirler yalnızca yazara aittir ve Cointelegraph’ın görüş ve fikirlerini yansıtmak veya temsil etmek zorunda değildir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Chainlink’in (LINK) yüzde 35’lik rallisinin ardındaki gerçek sebep
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!