Alameda Research yönetimindeki basiretsizlikler yaklaşık 190 milyon dolara mal olmuş

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Alameda Research’ün eski mühendisi Aditya Baradwaj’ın anlattıklarına göre, FTX’in kardeş risk fonu Alameda Research, engellenebilmesi mümkün dolandırıcılık olayları sebebiyle fonlarının yaklaşık 190 milyon dolarlık kısmını kaybetti.

FTX davasında itirafçı olan Alameda Research eski mühendisi Aditya Baradwaj, 12 Ekim tarihinde yayınladığı “The Hacks” başlıklı X gönderisinde, firmanın “nefes kesici” çevikliğinin neredeyse her ay “büyük güvenlik olaylarına” yol açtığını iddia etti.

Incident #1:

An Alameda trader got phished while trying to complete a DeFi transaction by accidentally clicking a fake link that had been promoted to the top of Google Search results

Cost: $100M+

Postmortem: Implemented extra checks on our internal wallet software

— Adi (e/acc) (@aditya_baradwaj) October 11, 2023

Baradwaj, yaşanan en büyük istismarlardan birine örnek olarak ise bir Alameda yatırımcısının Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer alan kötü amaçlı bağlantıya tıkladıktan sonra 100 milyon dolardan fazla para kaybetmesini gösterdi. Yatırımcının merkeziyetsiz bir borsa işlemine imza atmasının ardından kayıp yaşadığını da sözlerine ekledi.

Başka bir örnekte, Alameda’nın “meşruiyeti şüpheli” yeni bir blokzincir üzerinde yield farming faaliyetlerinde bulunduğunu açıklayan Baradwaj, bu faaliyetlerin 40 milyon dolardan fazla zarara yol açtığını iddia etti.

Alameda ve SBF hakkında bitmeyen iddialar

Baradwaj, FTX kurucusu Sam Bankman-Fried’ın Alameda ve FTX açısından en önemli şeyin hızlı hareket etmek olduğuna inandığını yazdı. Bu anlayışın Alameda gibi firmalar için piyasa standardı olan mühendislik ve muhasebe uygulamalarının rutin olarak göz ardı edilmesine neden olduğunu söyledi ve ekledi: 

Bu, neredeyse hiç kod testi yapılmadığı ve yanlış bakiye muhasebesi yapıldığı anlamına geliyordu. Borsa işlemlerinde ise her zaman gerçekleştirilmesi gereken kontroller yalnızca ihtiyaç duyulduğunda gerçekleştiriliyordu. Blockzincir anahtarları ve borsaya ait API anahtarları birçok çalışanın erişim izninin bulunduğu sıradan bir metin belgesinde saklanıyordu.

Alameda cüzdanlarına ait anahtarları içeren metin belgesinin eski bir versiyonunun sızdırılması üzerine firmanın milyonlar kaybetmesine neden olan başka bir olay daha meydana geldi.
Baradwaj’ın anlattıklarına göre saldırgan, çeşitli borsalardan fon aktardı ve firmanın yaklaşık 50 milyon dolarlık bir kayıp yaşamasına neden oldu.

These are just a few incidents – there’s many more, including from before my time at the company.

FTX had its own issues, including the MobileCoin fiasco that Gary recently testified about during the trial.

— Adi (e/acc) (@aditya_baradwaj) October 11, 2023

Alameda’nın daha önceden de içeriği yukarıdakilerle benzer birçok olay yaşadığını da belirten Baradwaj, bu olayların kendisi işe başlamadan önce gerçekleştiğini de aktardı.

Alameda ve FTX’in geçen yılın Kasım ayındaki çöküşünün ardından kamuoyuna açık bir şekilde konuşan eski mühendis, kurucusu Sam Bankman-Fried’in, “gülünç” eylemlerinin çoğunu, “gülünç” kisvesi altında nasıl haklı çıkardığını Cointelegraph’a anlattı. 

Baradwaj’ın yorumları, dolandırıcılık davasının altıncı gününde eski Alameda CEO’su Caroline Ellison’un Bankman-Fried aleyhinde ifade vermek üzere kürsüye çıktığı sırada geldi. Önceki günlerde, Adam Yedidia ve Gary Wang’ın da aralarında bulunduğu bir dizi eski iş arkadaşıı, eski milyardere karşı kullanılmak üzere çok sayıda yeni delil sunmuştu. 

Wang, yazılan özel bir kod bloğu sayesinde Alameda’nın FTX’ten neredeyse sınırsız kredi limitiyle ticaret yapmasına olanak tanındığını itiraf ederken, Caroline Ellison ise FTX’in Alameda ile fon birleştirdiği iddiasına ait karmaşık detayları açıkladı. 

Bankman-Fried ise kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmeyerek masum olduğunu söyledi.

İlginizi çekebilir: Caroline Ellison, SBF’nin ABD başkanı olmak istediğini söyledi

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Alameda Research yönetimindeki basiretsizlikler yaklaşık 190 milyon dolara mal olmuş
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!