TÜFE verileri ve Bitcoin fiyatı arasındaki ilişkiyle ilgili bilinmesi gereken beş şey

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin, jeopolitik istikrarsızlığın piyasanın odak noktası haline gelmesi nedeniyle Ekim ayının ikinci haftasına, aylık bazda yaklaşık yüzde 4’lük bir artışla başladı. 

Haftanın ilk gününde diğer piyasalar İsrail’de yaşanan olaylara tepki hareketleri gösterirken BTC fiyatı 28 bin dolar bandında sabit kalmaya devam etti. Peki bundan sonra neler yaşanacak?

Riskli varlıklarda yüksek hacimli hareketler beklenmesine karşın Bitcoin fiyatında belirgin bir hareket yaşanmadı ve hafta sonunda Bitcoin fiyatı dar bir bant aralığında seyretti.

Ancak Wall Street açılışının petrol, altın ve dolar fiyatlarının yükselişiyle aynı zamana denk gelmesi, bu senaryonun yakında değişebileceğini gösteriyor.

Önümüzdeki günlerde ABD Eylül ayı Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) baskısını da hissedeceğimiz bu dönemde birçok makroekonomik tetikleyici de mevcut. Geçen haftaki sürpriz istihdam verilerinin ardından açıklanacak TÜFE oranı da Fed için ayrı bir önem taşıyor. 

BTC/USD’nin, 2021’den bu yana dönüm noktası olan, önemli bir aralıkta işlem görmesi nedeniyle blockchain verileri de Bitcoin için merak uyandırıcı zamanlara gelindiğini işaret ediyor.

Haftalık kapanış geride kalırken Bitcoin fiyatı hafif dalgalı seyrediyor

Hafta sonunda piyasa katılımcıları İsrail’de patlak veren savaşa odaklanmışken piyasaların açılmasıyla birlikte fiyat değişimlerinin ayak sesleri de duyulmaya başlanıyor.

Buna karşın Cointelegraph Markets Pro ve Tradingview’dan alınan veriler, devam eden olayların Bitcoin açısından henüz elle tutulur bir zincirleme reaksiyon başlatmadığını gösteriyor.

BTC fiyatı cumadan bu yana 28 bin dolar seviyesinde seyrederken bu seviye, direnç/destek değişimi beklenmesinden dolayı yatırımcılar açısından büyük önem taşımaya devam ediyor.

 BTC/USD saatlik grafik. Kaynak: TradingView

Daan Crypto Trades de hafta kapanışı yaklaşırken yaptığı X (eski adıyla Twitter) paylaşımda bu hafta sonu önemli bir hareket olmadığını açıklıyor.

“Hacimlerin yakın zaman diliminde artmasını beklesek de bu gece vadeli işlemler tekrar başlayana dek fiyatın bu bölgelerde gezeceğini söylemek yanlış olmaz.”

Bir başka gönderide ise Bitcoin’in, bu yazının yazıldığı sırada 28.176 dolar seviyesinde bulunan, 200 haftalık hareketli ortalamayı (MA) henüz kararlı bir şekilde geçemediği belirtiliyor. 

Dört saatlik grafiği analiz eden popüler trader Skew ise BTC fiyat davranışını “likidite eksikliği çekmekte ve dalgalı ” olarak nitelendirdi.

$BTC 4H
these wicks really say how illiquid & choppy price action is pic.twitter.com/Qq13GsuqfB

— Skew Δ (@52kskew) October 9, 2023

Trader arkadaşı Jelle ise BTC’nin aylık performansına odaklanarak, “Bitcoin’in boğa bayrağı formasyonu hâlâ devrede ancak yükseliş hareketinin başlaması çok uzun sürdü” diyor. 

“Ekim ayı genellikle yıl içinde en çok yükseliş yaşanan aydır. Bu nedenle yukarı yönlü bir kırılma bekliyorum.”

 BTC/USD açıklamalı grafik. Kaynak: Jelle/X

Yatırımcıların radarında savaş bulunuyor

Fiyat tetikleyicilerine gelindiğinde ise İsrail’de ortaya çıkan çatışma ortamı, yatırımcıların hala büyük bir fiyat değişikliği beklemesine sebep oluyor.

Bitcoin’in Şubat 2022 tarihinde Ukrayna savaşına verdiği tepki hâlâ akıllardayken Jelle de mevcut duruma Bitcoin fiyatının vereceği sonraki tepkiyi değerlendirirken temkinli yaklaşıyor.

Yaptığı X postunun bir bölümünde “Tek bildiğim Ukrayna savaşının yüzde 8’lik bir düşüş mumu oluşturduğu ve bunun bir günde eski haline geri döndüğü” diyor.

Bu arada Bloomberg Intelligence’ın kıdemli makro stratejisti Mike McGlone ise Bitcoin yatırımcıları arasında “riskten kaçınma eğilimi” olduğunu söylüyor ve 8 Ekim’deki yazısında şunları ekliyor:

“Benim düşüncem aşağı yönlü 100 haftalık hareketli ortalamanın, yukarı yönlü 50 haftalık hareketli ortalamaya karşı savaşı kazanmasının muhtemel olduğu yönünde. Ham petrol fiyatının artması bir baskı faktörü oluşturuyor.” 

  50, 100 haftalık MA grafiğiyle BTC/USD ve Fed fon vadeli işlemleri. Kaynak: Mike McGlone/X

Şu anda 100 haftalık ve 50 haftalık MA’lar sırasıyla 28,938 dolar ve 24,890 dolar seviyesinde bulunuyor.

McGlone, Wall Street açılışı öncesinde, gün içinde altının yüzde 1, brent ham petrolünün ise yüzde 3,25 oranında değer kazandığı makro varlık olgusuna değiniyor.

Skew ise “Piyasalar oldukça defansif tepkiler veriyor” diye ekliyor ve ABD Dolar Endeksi’nin (DXY) yüzde 0,4 artışla yeniden güçlendiğine dikkat çekiyor.

Geçen hafta DXY 2022’nin sonlarından bu yana en yüksek seviyelerine ulaşmıştı.

 DXY saatlik grafiği. Kaynak: TradingView

TÜFE enflasyondaki en büyük etken

ABD’de dikkatler, Eylül ayı TÜFE verilerinin başını çektiği makroekonomik verilerde.

Geçen haftaki istihdam verilerinin, Fed’in enflasyon karşıtı hamlelerine rağmen istihdam seviyelerinin değişmediğini göstermesinin ardından Bitcoin fiyatı, yetkililerin başka bir faiz artırımına giderek likiditeyi daha da baskı altına alacağına dair korkular nedeniyle kısa süreliğine geri çekiliyor.

BTC/USD toparlansa da mevcut korkular devam ediyor.

Popüler yorumcu CrypNuevo yaptığı haftasonu analizinin bir kısmında “Perşembe günü gelecek olumlu bir TÜFE verisi bu aralıktan çıkmak için şans yaratabilir ancak gelecek olumsuz bir TÜFE verisi, Fed’in 25 baz puanlık bir artışa gitmesine sebep olarak bu aralıktan aşağı doğru bir fiyat kırılması yaratabilir” diyor.

 FED hedef faiz tablosu. Kaynak: CME Group

CME Group’un FedWatch kanalından elde edilen verilere göre fiyatların, 1 Kasım olarak belirlenen karar gününde, mevcut seviyelerde kalacağı yönündeki kanaat giderek daha da güçleniyor.

TÜFE’nin dışında, bu hafta işsizlik verileri ile birlikte Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de açıklanacak ve toplam 12 FED görevlisi yorum yapacak. Önceki faiz kararına ilişkin FED toplantısının tutanakları da 11 Ekim’de açıklanacak.

Key Events This Week:

1. September PPI Inflation – Wednesday

2. Fed Meeting Minutes – Wednesday

3. September CPI Inflation – Thursday

4. OPEC Monthly Report – Thursday

5. Jobless Claims Data – Thursday

6. Total of 12 Fed speaker events

Huge week for inflation and the Fed.

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) October 8, 2023

Mali yorum kaynağı Kobeissi Mektubu yaptığı X postunun bir kısmında “Enflasyon verileri ve Fed açısından önemli bir hafta olacak”  açıklamasında bulunuyor.

“Ayrıca piyasalar bu hafta sonundan itibaren jeopolitik gerilimlere de tepki verecek. Fiyatlarda dalgalanmalar yaşanacak.”
NVT sinyali 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde 

Bitcoin’de işlem sinyaline göre ağ değeri (NVT), hafta başlarken volatilite konusunda öncülük ediyor.

Yaratıcısı Dmity Kalichkin’in Bitcoin için bir “PE oranı” olarak tanımladığı NVT, piyasa değerini günlük blockchain içi işlem değerleriyle karşılaştırarak yerel BTC fiyatının en yüksek ve en düşük seviyelerini tahmin etmeye çalışıyor. 

Blockchain analiz firması Glassnode’dan elde edilen son veriler, NVT’nin beş yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını gösteriyor. NVT, 1.750’nin üzerinde ve 2023’ün başındaki konumunun çok ötesinde bulunuyor.

 Bitcoin NVT sinyal grafiği. Kaynak: Glassnode/X

BTC arzının dinamikleri, fiyat tavanlarını belirlemek için farklı rakamlar gerektirdiğinden, NVT son yıllarda çeşitli revizyonlardan geçiriliyor.

Kantitatif Bitcoin ve dijital varlık fonu Capriole Investments’ın kurucusu Charles Edwards 2019 yılında yaptığı araştırmada, “Yan blockchainlere ve özel işlemlere yönelik eğilim devam ederse, halka açık blockchain verilerinde de giderek daha az işlem görmeyi bekleyebiliriz, bu da NVT’deki “T”nin göreceli olarak değerini azaltacaktır)” diyor. 

“Bu, gerçek NVT değer aralığının zamanla artmasına neden olacaktır.”

NVT’deki yükselişi analiz eden kripto piyasası değerlendirme platformu IntoTheBlock, bunun daha geniş bir değişimin başlangıcı olduğunu öne sürüyor ve Bitcoin değerine baktığımız merceğin değişim geçirdiğini söylüyor.

NVT’deki yükselişi analiz eden kripto piyasası değerlendirme platformu IntoTheBlock, bunun daha geniş bir değişimin başlangıcı olduğunu öne sürüyor ve Bitcoin değerine baktığımız merceğin değişim geçirdiğini söylüyor.
Ne korku, ne hırs

Kripto piyasasının duyarlılığına dair geçici bir bakış açısı sağlayan klasik Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, genel bir kararsızlık havası olduğunu yansıtıyor. 

Endeksin “nötr” bölgede uzun süre kalmasının da gösterdiği gibi, ortalama bir yatırımcı piyasada gerçekleştireceği işlemler konusunda kararsız kalıyor.

9 Ekim itibariyle Korku ve Açgözlülük endeksi yüzde 50 seviyesiyle tam ortada bulunuyor.

Geniş ölçekte bakıldığında, son aylarda hacim artışları geçmişe göre oldukça stabil durumda seyrediyor.

Son verilere göre değerlendirme yapan popüler trader Crypto Tony ise “Durumu biliyorsunuz, aşırı korku oluştuğunda ve Bitcoin fiyatı 20 bin dolara indiğinde toplu alım yapacağım” diyor. 

“Biraz zaman alabilir ancak 2024’ün 1. ve 2. çeyreğinin turnusol kağıdı görevi göreceğini düşünüyorum. Fiyat hareketinde bir değişiklik görürsem yeniden değerlendireceğim.”

Crypto Tony, 2024 yılında yaşanacak yarılanmanın ardından BTC/USD paritesinin son bir yeniden test için 20 bin dolar seviyesine döneceğine dair bir ipucuna atıfta bulunuyor.

 Crypto Korku-Hırs Endeksi. Kaynak: Alternative.me

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TÜFE verileri ve Bitcoin fiyatı arasındaki ilişkiyle ilgili bilinmesi gereken beş şey
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!