Uzman Analist Açıkladı: Bitcoin Yatırımcıları Korkutan Riski Mi Fiyatlıyor?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC), 1 haftadan uzun süredir 26 bin dolar bandına demir atmışken gözler olası risk sinyallerine yöneldi.

Bitcoin fiyatı konsolide olmaya devam ederken analistler olası fiyat hareketleri hakkında konuştu. Kripto varlık yönetimi firması Blofin’den analist Griffin Ardern’in odak noktasında ise “Tail risk” (kuyruk riski) olarak adlandırılan olasılık yer aldı.

Tail risk, finansal piyasalarda özellikle de kripto para piyasasında yatırımcıları korkutan bir varlığın fiyatında beklenmedik ve çok büyük hareketlerin meydana gelme olasılığını ifade ediyor. Standart sapma eğrisi (Gauss dağılımı) düşünüldüğünde, “kuyruk”lar eğrinin iki ucunda yer alır ve burada olacak olaylar oldukça nadirdir. Ancak bu olaylar meydana geldiğinde etkilerinin çok büyük olabileceği düşünülüyor.

Konu hakkında açıklamada analist Griffin Ardern, kuyruk riskinin fiyatlanıyor olabileceğini belirtirken Kelebek endeksinin bulunduğu konuma dikkat çekti:

Bitcoin’in kelebek endeksi yılın en yüksek seviyelerine yükseldi. Bu durum yatırımcıların ve piyasa yapıcıların kuyruk riskini halihazırda fiyatladığını gösteriyor.

Kelebek endeksi de kripto türev borsası Deribit‘in Bitcoin volalite endeksi olan DVOL‘u halihazırda karda olan başa baş opsiyon (ATM) volatilitesiyle ile karşılaştırarak hesaplanmaktadır. Kelebek endeksi, “out-of-the-money (OTM)” olarak adlandırılan yüksek kullanımdaki opsiyonların ve daha düşük satım opsiyonlarının göreceli verimliliğini ölçmektedir.

OTM, alım-satım talebinin artması ve yatırımcıların normalden fazla bir fiyat hareketi beklediğine işaret etmektedir. Söz konusu durumda Bitcoin bir süredir 26 bin dolar seviyesinde bulunuyor olsa da 3 standart sapma ile hareket etme riski bulunan kuyruk riskinin, bir sert bir harekete daha yol açabileceği düşünülüyor.

Analistten gelen yoruma göre Bitcoin’in yıllıklandırılmış yedi günlük gerçekleşen volatilitesi, geçen hafta başındaki yaklaşık %60 seviyesinden %26’ya geriledi. Analist, ilk kuyruk riskinin fiyatlandırılmış olabileceğini bu veri ile destekledi.

Bir diğer açıklama ise kripto para analiz platformu Amberdata’nın analisti Greg Magadini‘den geldi. Kelebek endeksinin kırmızıyla belirtilen üst bant seviyesinde olduğunu belirten Magadini,volalite metrikleri spot fiyat konsolidasyonuna güveniyor gibi olsa da traderların halen tail risk için ödeme yaptığı söyledi. Analist açıklamasında, kuyruk riskinin fiyatlandırmasının devam eden makroekonomik problemleri de doğrular nitelikte olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Merkez Bankası (FED) Jerome Powell tarafından yapılan açıklamaların piyasalardaki belirsizliği sürdürdüğünü belirten analist, bu şartlardan kripto para piyasasının da etkilendiğini vurguladı:

Jerome Powell’ın önemli bir görüşü, enflasyonu %2’ye geri getirmenin muhtemelen trendin altında bir büyüme gerektirdiği yönünde. Yani ekonomi ve istihdam piyasasında bir miktar acıdan korkmadığı ortada.

CoinGecko verilerine göre son 1 hafta içerisinde %0,4 değer kaybeden Bitcoin, yazım esnasında 25.940 dolardan alıcı buluyor.

Uzman Analist Açıkladı: Bitcoin Yatırımcıları Korkutan Riski Mi Fiyatlıyor? isimli makale Tugay Erdem tarafından hazırlanmış ve koinbulteni.comda yayınlanmıştır.

Haber Kaynağı koinbulteni.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Uzman Analist Açıkladı: Bitcoin Yatırımcıları Korkutan Riski Mi Fiyatlıyor?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!