TÜİK Şubat 2023 enflasyon oranlarını açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kısa bir süre önce ocak ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Paylaşılan verilere göre 2023’ün 2. ayında enflasyon yüzde 55.18 seviyesine geriledi. 

Küresel enflasyon sorunu özellikle son aylarda fren ışığını göstermiş ve genel gidişat için yüreklere su serpen bir yavaşlama içerisinde girmiş durumda. Özellikle bir süredir faiz artırım politikası üzerine yoğunlaşan finansal düzenleyiciler, bu operasyonların ilk meyvesini yemeye başladı. 

İlk etapta ABD, 2022’nin son çeyreğinde 9.1’e ulaşan enflasyon oranı ile kriz dönemine giriş yapmış, aktif olarak yürütülen ekonomik adımlar ile bu seviye yeniden geçen ay 6.4’e çekilmişti. Bu süreçte faiz oranlarını yüzde 4.75’e kadar çeken Fed, yaptığı adımların sonucu olarak hedef enflasyonda yüzde 2’yi hedefliyor.

Euro bölgesinde ise Ekim 2022’de 10.5’i gören enflasyon, benzer bir faiz politikası ile 8.5’e çekildi. 

Türkiye’de ise enflasyon oranındaki gerileme benzer şekilde sürüyor. Öyle ki enflasyon oranı yüzde 85.51 oranından yüzde 57.68’e kadar çekildi. Bu oran Şubat 2023 için ise 55.18 seviyesine geriledi. 

Türkiye’de enflasyon oranı yılın 2. ayında yüzde 55.18’e geriledi

Küresel olarak son yıllarda zirve yapan enflasyon oranları, özellikle Covid-19’un da etkisi ile durdurulması çok daha güç bir hâl aldı. Önlem ve aksiyon almakta geç kaldığına dair sık sık eleştiri yağmuruna tutulan Fed ve Avrupa Merkez Bankası, hızlı bir şekilde faiz artırımı politikası yürüttü. Bu politikanın meyvesini ilk kez geçtiğimiz ay yiyen ABD ise yıllık enflasyonda ilk ivme frenini yapmayı başardı. 

Türkiye de benzer şekilde enflasyon oranlarında son aylarda kritik bir düşüş yaşadı. Son açıklanan verilerle birlikte düşüş sürerken, oranlar yüzde 55.18 olarak açıklandı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TÜİK Şubat 2023 enflasyon oranlarını açıkladı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!