Kripto endüstrisindeki işten çıkarımlar, şubat ayında hız kesti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yılında genel olarak dünya çapında yaşanan finansal sorunlar kripto para piyasasını da derinden etkiledi. Ne var ki kripto para piyasası da 2022 yılında kendi içerisinde pek çok olumsuz olaya şahitlik etti. Özellikle kripto şirketlerinin teker teker çökmeye başlamasıyla birlikte piyasada yalnızca değer kayıpları meydana gelmedi aynı zamanda rekor seviyede işten çıkarımlar da yapıldı. Ne yazık ki bu durum 2023 yılında da sürdü ve büyük kripto şirketleri personel çıkarımlarına devam etti.

Kripto alanındaki işten çıkarımlar şubat ayında duruldu

Kripto endüstrisindeki işten çıkarımlar, şubat ayında bir nebze de olsa duruldu. Bilindiği üzere 2023’ün ilk ayında kripto endüstrisinde toplamda 2.850 çalışan işten çıkarılmıştı. Bu rakam, geçtiğimiz şubat ayında 570’lere kadar geriledi. 

Cointelegraph, kamuya açık olarak bildirilen işten çıkarmalara dayanarak rakamları derledi ve işten çıkarmaların 28 günlük süre boyunca en az 12 şirket tarafından yapıldığını, ancak Coinbase, Crypto.com ve Huobi gibi ocak ayında kaydedilen üç haneli kripto borsası işten çıkarmalarından belirgin bir şekilde yoksun olduğunu tespit etti. 

Bunun yerine, personel çıkarımları çoğunlukla çift haneli rakamlarda gerçekleşti. Ayrıca işten çıkarım yapan diğerler şirketler arasında ise blokzinciri analitik şirketleri, blokzincir ve yazılım geliştirme firmaları ve dijital varlık platformları da vardı.

Son işten çıkarım haberleri ise kripto analiz şirketleri Elliptic ve Messari’den geldi. Elliptic, personelinin yüzde 10’una veda ederken, Messari, çalışanlarının yüzde 15’ini işten çıkardı.

Messari’nin kurucusu Ryan Selkis kısa süre önce bir Twitter paylaşımında personel çıkarımının piyasadaki olumsuzluklar ve şirket içi ekiplerin yeniden yapılandırılmasından kaynaklandığını belirtti. Bu durumun ise Messari’nin yaklaşık 27 çalışanını etkilediği tahmin ediliyor.

1/ Yesterday we made the difficult decision to restructure several of Messari’s internal teams, leading to a 15% staff reduction.

We’re grateful for the contributions of the teammates we have parted ways with, and will provide resources and connections to help them transition.

— Ryan Selkis (@twobitidiot) February 23, 2023

Bu arada, bir Elliptic temsilcisi, geçtiğimiz hafta DLNews’e yaptığı açıklamada, 20 çalışanı işten çıkarma kararının işletme giderlerini azaltmaya yönelik bir hamle olduğunu söyledi.

Ayrıca bir başka blokzincir analiz şirketi olan Chainalysis ise ocak ayında 900 çalışanının yüzde 44’ünü işten çıkardı. Buna ek olarak şirket, bu rakamın yüzde 4,8’inin ise satış alanından olduğunu açıklığa kavuşturdu.

İşten çıkarımlar yalnızca Web3 alanını vurmadı

Avustralya merkezli bir kripto işe alım uzmanı olan Neil Dundon, Cointelegraph’a işten çıkarmalarda yaşanan artışın yalnızca Web3 alanında olmadığını, genel olarak teknoloji alanında uzun soluklu bir durgunluk korkusuyla beslenen makro bir hadise olduğunu söyledi.

Ocak 2022 ile Şubat 2023 arasında teknoloji sektöründe işten çıkarmalar. Kaynak: Layoffs.fyi

İşten çıkarımları takip eden platform Layoffs.fyi’nin verilerine göre, ocak ayında 268 teknoloji şirketinde 84.414 çalışan işten çıkarılırken, şubat ayında 129 teknoloji şirketinde toplam 24.572 çalışan işten çıkarıldı.

Layoffs.fyi, ayrıca “Web3, en azından Bitcoin borsadan kopana kadar her zaman daha sert şekilde etkilenecek. Ayrıca web3’te daha sert düzenlemelerin artışına ilişkin bazı korkular da olabilir. Ancak her zaman olduğu gibi kriptolar dirençli bir yapıya sahip” ifadelerine yer verdi.

Ayrıca NFT şirketi Dspper Labs ve Ethereum ölçeklendirme platformu Poligon Labs, şirket içi yeniden yapılanmanın bir sonucu olarak personelin yaklaşık yüzde 20’sini işten çıkardı.

Personel sayısını azalttığını duyuran diğer firmalar arasında kripto borsası Bittrex, NFT pazar yeri Magic Eden, kurumsal kripto saklama şirketi Fireblocks, yazılım firması Protocol Labs ve kripto medya şirketi The Block da yer aldı.

Bununla birlikte ödeme şirketi Affirm, yüzde 19’luk bir personel kesintisinin ortasında ay boyunca kripto programını sonlandırdığını duyurdu. Sonuç olarak Affirm, kripto birminden kaç çalışanın işten çıkardığını açıklamadı.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Kripto endüstrisindeki işten çıkarımlar, şubat ayında hız kesti
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!