IMF’den Ürdün Merkez Bnaksı’na CBDC desteği

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ürdün Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ülke piyasalarına ilişkin teknik raporunun tamamlanmasıyla birlikte bireysel merkez bankası dijital para birimine (rCBDC) bir adım daha yaklaştı. IMF ise geçtiğimiz yıl bankaya CBDC fizibilite raporu hazırlıklarında yardımcı olmak üzere üç aylık bir çalışma yürüttü. Söz konusu rapor ise 23 Şubat’ta yayınladı. 

Ürdün, CBDC’lere bir adım daha yakın

Temmuz ve Eylül 2022 tarihleri arasında çalışmalarını sürdüren IMF, ülkenin mevcut bireysel ödeme piyasasını büyük ölçüde olumlu değerlendirdi ve iyi entegre edilmiş olarak nitelendirdi. Raporda, iki banka dışı ödeme hizmeti sağlayıcısının (PSP) genel olarak erişilebilir ve uygun ürüne sahip olduğu belirtildi. Buna ek olarak da  ülkede oldukça fazla akıllı telefon kullanımı olduğu kaydedildi.

Bununla birlikte, bir rCBDC, akıllı telefonu olmayan bölge sakinlerine hizmet sağlayarak finansal katılımı artırması bekleniyor. rCBDC, altyapısını PSP’lerin kullanımına sunarak ve sınır ötesi transferlerin maliyetini düşürerek yerel ödeme sistemini de iyileştirebileceği düşünülüyor. 

Jordan IMF technical assistance on retail Cross Border Digital Currency (rCBDC): “a cross-border rCBDC could add value, particularly if the authorities coordinate with other countries in the region.” #CBDC https://t.co/zlTeY8waB9

— Kevin Carey (@Kevin_Carey_WB) February 22, 2023

Ayrıca IMF, stres zamanlarında istikrarsızlığa katkıda bulunabileceğinden, Ürdün finans sisteminde aracılıktan kaçınılması konusunda uyarıda bulundu. IMF, Ürdün finans sektörünün iyi bir bilgi güvenliği yönetişim ve yönetim uygulamalarına sahip olduğunu, ancak bir rCBDC’nin çekici bir hedef olarak siber güvenlik risklerini da artırabileceğinin altını çizdi. Raporda ise “Bir rCBDC için sağlam yasal dayanaklar da oluşturulmalıdır” ifadelerine yer verildi. 

“rCBDC bazı faydalar sağlayabilir, ancak sorunlu noktaları ele alması şart değildir. Öte yandan, sınır ötesi bir rCBDC, özellikle yetkililerin bölgedeki diğer ülkelerle koordinasyon içinde olması halinde değer katabilir.”

Ayrıca yetersiz finansal okuryazarlık ve kalıcı nakit kültürünün, bir rCBDC’nin ele almayacağı sorunlu noktalardan bir tanesi olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Son olarak Ürdün Merkez Bankası, ilk Şubat 2022’de bir CBDC araştırması yaptığını duyurdu. Bilindiği üzere Ürdün’de alım satım faaliyetleri yasa dışı. Nitekim merkez bankasının kripto alım satımlarını başlatma önerisi ise parlamentoda tepkiyle karşılandı..

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
IMF’den Ürdün Merkez Bnaksı’na CBDC desteği
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!