Blokzincir ve kripto risk sermayesi finansmanı 4. çeyrekte düşüş yaşadı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel piyasaların yanı sıra, 2022 yılı kripto para piyasası adına oldukça zorlu geçti. Blockdata tarafından yayınlanan bir rapora göre, 2022 Web3 risk sermayesi finansmanlarında art arda düşüşler meydana geldi.  

CB Insights’tan gelen verileri analiz eden Blockdata, 2022’nin son çeyreğindeki girişim sermayesi fonlama değerini tamamlayarak 2022’nin 3. çeyreğine göre yüzde 34’lük bir düşüş kaydetti. Yılın son çeyreği, ayrıca 1. ve 2. çeyreğe kıyasla sırasıyla yüzde 67 ve yüzde 53 oranında düşüş göstererek ciddi bir gerileme kaydetti. 

Daha sonrasında gelen düşüş, 2022’nin ilk dört ayında tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 11 milyar dolarlık yatırım ve 692 anlaşmadan her çeyrekte risk sermayesi yatırımlarında düşüş yaşandı. 

2022 yılı kripto endüstrisinde yıkıma yol açtı 

Bununla birlikte Blockdata, geçtiğimiz yıl kripto ve blokzincir ile ilgili risk sermayesi finansmanındaki düşüş için çeşitli faktörlere işaret etti. Ayrıca Mayıs 2022’de Terra ekosisteminin 60 milyar dolarlık çöküşü tetikleyici bir olay olarak vurgulanıyor. Bilindiği üzere Terra’da meydana gelen çöküş ise kripto kredi şirketleri Three Arrows Capital ve Celsius’un iflasına yol açtı. 

Daha sonrasında Kaım 2022’de kripto para borsası FTX’te meydana gelen çöküş, endüstrideki dalgalanmaları daha da tetiklerken, faiz oranları ve enflasyondan etkilenen sermaye piyasalarındaki küresel makro koşullar da risk sermayedarlarının yatırımlarının azalmasında büyük rol oynadı. 

Sonuç olarak, 2022’nin 4. çeyreğinde risk sermayelerinden yalnızca 3,7 milyar dolar fon sağlandı. Bu da 2021’in 4. çeyreğindeki 9,6 milyar dolara kıyasla yüzde 61’lik bir düşüş anlamına geliyor. Blokzincir ve kripto girişimlerinin toplam finansmanı yıllık yüzde 11 düşüşle 32 milyar dolardan 29 milyar dolara geriledi. 

Öte yandan Blockdata, 2022 yılındaki anlaşma hacminin 2021’e kıyasla yüzde 35 artmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyor. 

Şirket, risk sermayesi harcamalarındaki gerilemeye rağmen, yatırımcıların hala blokzincir tabanlı teknolojileri, uygulamaları ve girişimleri finanse etmek istediklerini öne sürdü. 

Ne var ki 4. çeyrek, yine de bazı büyük risk sermayesi yatırımları üretti. Amber Group, FTX çöküşünden etkilenen bazı ürünlerdeki düşüşlerin üstesinden gelmek için Aralık 2022’de C Serisi turunda 300 milyon dolar toplayarak en yüksek fonu elde etti. 

Son olarak dördüncü çeyrekte dokuz blokzinciri mega turu gerçekleşti ve bu turlarda firmalar 100 milyon doların üzerinde fon elde etti. Uniswap ve Celestia, geçtiğimiz yılın dördüncü çeyreğinde  sırasıyla 1,7 milyar dolar ve 1 milyar dolar değerinde unicorn statüsüne ulaşan tek firmalar olarak kayıtlara geçti. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Blokzincir ve kripto risk sermayesi finansmanı 4. çeyrekte düşüş yaşadı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!