Bitcoin (BTC) fiyatı, FTX gelişmelerine mi duyarlı?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para borsası FTX’in çöküşü, neredeyse tüm endüstriyi derinden etkiledi. Kripto endüstrisindeki pek çok sektörde koca bir boşluk oluşmasına neden olan FTX, aynı zamanda hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıları büyük zarara uğrattı. Şimdi ise araştırmacılar, FTX’ki çöküşün dördüncü çeyrek boyunca, faiz artırımları gibi makroekonomik olaylarla karşılaştırıldığında, Bitcoin (BTC) fiyatını yükseltmek ya da düşürmekten çok daha fazla etkiye sahip olduğunu iddia ediyor. 

Bitcoin (BTC) fiyatı, FTX gelişmeleri ile mi bağlantılı?

Messari araştırmacıları Sami Kassab ve Chris Collar tarafından 10 Şubat tarihinde yayınlanan “Bitcoin 2022 dördüncü çeyrek” raporu, FTX çöküşünün, BTC fiyatının yüzde 25 değer kaybetmesine sebep olduğunu tespit etti. 

How did #Bitcoin fare in Q4 22′ in the wake of unfavorable macro and crypto environments?

+FTX collapse caused a 25% swing, affecting centralized entities/exchange balance
+Annual performance down 64% following halving trend
+Active Addresses increased 2% QoQ

Full report pic.twitter.com/6hhSqNEVbr

— Messari (@MessariCrypto) February 10, 2023

Kassab ve Collar, FED tarafından 75 ya da 50 baz puanlık faiz artırımı yapıldığında bile, Bitcoin’de bu denli bir değer kaybı kaydedilmediğini bildirdi. 

Ne var ki bu haftanın başlarında New York Federal Rezerv Bankası’ndan bir araştırma makalesi de benzer bir sonuca vardı. 

Makale, makroekonomik haberler ile Bitcoin fiyatı arasındaki bağlantılara odaklandı ve enflasyonun Bitcoin fiyatı üzerinde önemli bir etkiye sahip tek değişken olduğunu ortaya koydu. 

“Unlike other asset classes, Bitcoin is orthogonal to monetary & macroeconomic news.” – NY Fed

Even the Fed sees bitcoin growing less sensitive to the macro backdrop as its liquidity expands.

The maturation from speculative risk asset to base layer monetary good is underway https://t.co/9ACRAg78Hi

— Joe Consorti ⚡ (@JoeConsorti) February 8, 2023

Makalede, ayrıca makroekonomik haberlerin çeşitli varlık sınıfları üzerindeki etkisine bakılarak Ocak 2017’den Aralık 2022’ye kadar olan veriler derlendi. 

Çalışma, ayrıca enflasyon, gerçekl ekonomi, para politikası haberleri ve ileriye dönük göstergeler dahil olmak üzere birçok makroekonomik haber kategorisini dikkate aldı. 

Öte yandan makalede belirtilen bulgular ise şaşırtıcıydı ve şu sonuca varıldı: 

“Diğer ABD varlık sınıflarına göre Bitcoin, parasal ve ekonomik olaylara daha duyarlı. BTC fiyatındaki beklenmedik düşüşler, BTC’yi tamamen spekülatif bir varlık olarak tanımlıyor.” 

Öte yandan Yahoo Finance’e göre, ABD Federal Rezerv tarafından giderek artırılan oranlara rağmen Bitcoin, 2023 yılına başarılı bir giriş yaparak, 16,557 dolardan 21.888 dolar seviyelerine kadar yükseldi.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin (BTC) fiyatı, FTX gelişmelerine mi duyarlı?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!