Avrupa Birliği (AB) milletvekillerinin kripto para bulunduran bankalar için daha kısıtlayıcı sermaye gereklilikleri öneren yasa tasarısı komite tarafından kabul edildi. Tasarının kanun niteliği kazanması için Avrupa Parlamentosu’nun onayı bekleniyor.
Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Para Komitesi tarafından 24 Ocak’ta başlatılan bir oturumda, kripto para bulunduran bankalara uygulanacak Sermaye Gereksinimleri Yönetmeliği ve Sermaye Gereksinimleri Direktifi‘nde yapılacak değişiklikler hakkında oy kullandı. Yapılan oylamada ezici çoğunluk tasarıyı onayladı.
Komite tarafından onaylanan bu yasa tasarısının kanun niteliği kazanabilmesi için Avrupa Parlamentosu’nun da onayından geçmesi gerekiyor. Parlamento, bugün için Avrupa Birliği’ne üye 27 devletin toplamda 705 temsilcisinden oluşuyor ve önerilen değişikliklerin yasalaşması için parlamentonun tamamının oy kullanması bekleniyor. Tasarının son aşamadan geçip kanun niteliği kazanması durumunda 2025 yılından itibaren uygulamaya konulması bekleniyor.
Komitedeki çoğunluk tarafından kabul gören yasa taslağına göre bankalar, kripto paradan etkilendikleri miktara göre sermayenin %1,250‘sine kadar “risk ağırlıklı maruz kalma tutarı” tutmaları gerekecek.
Parlamento, yapılacak bu değişikliklerin Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) şartlarıyla uyumlu olduğunu belirtirken bankaların kripto varlıklarla ilgili risk yönetimi politikalarının belirli bir tanımını açıklamalarını istiyor. BCBS yayınlanan raporda, bankaların 2021 itibariyle kripto varlıklarına maruz kalma oranının 9 milyar dolardan fazla olduğunu da bildirdi.
Öte yandan tasarının tamamen onaylanması durumunda AB üye ülkeleri arasında kripto için tutarlı bir düzenleyici çerçeve oluşturulması ve bu yasanın MiCA mevzuatı konusunda yol gösterici yardımcı olması bekleniyor.