TCMB, 2023 ocak ayı politika faizi kararını açıkladı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasaların gözü bugün Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan gelecek faiz oranlarındaydı. Merakla beklenen oran yüzde 9 ile sabit bırakıldı beklentiler yönünde açıklandı.

Para Politikası Kurulu (PPK), 19 Ocak tarihli basın duyurusunda politika faizinin sabit bırakılmasına karar verildiğini açıkladı. Böylelikle yılın ilk faiz kararı de belirlenmiş oldu.

Türkiye’de faiz oranları, Ağustos 2022’den bu yana kademe kademe düşürülmeye başlandı. Cointelegraph’ın haberine göre faiz oranları, son olarak kasım sonunda gerçekleştirilen toplantı sonucunda iki yıldır ilk kez tek haneye düşürülmüştü. Tek haniye düşünceye kadar faiz indirimine devam edeceklerini açıklayan devlet yetkilileri, yüzde 9’a düşen faiz oranını geçtiğimiz ay sabit bırakmıştı. 

TCMB, merakla beklenen faiz oranını açıkladı

Bir ülkenin merkez bankası tarafından verilen faiz oranı kararları, ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip. Bir merkez bankası faiz oranlarını yükselttiğinde, borçlanmayı daha pahalı hale getirmiş oluyor, bu da ekonomik büyümeyi ve enflasyonu yavaşlatma etkisi yaratıyor. Öte yandan, bir merkez bankası faiz oranlarını düşürdüğünde, borçlanmayı daha ucuz hale getirdiğinden, ekonomik büyümeyi ve enflasyonu canlandırabilir. Faiz oranı ayrıca döviz kuru, tahvil, borsa ve konut piyasasında da etki sahibidir.

Aynı zamanda tüketici harcamalarını ve yatırımlarını da etkiler. Bu nedenle, merkez bankaları, ekonomik istikrarı ve büyümeyi teşvik etmek için faiz oranları hakkında kararlar alırken ekonominin durumunu dikkatli bir şekilde göz önünde bulundurur.

Bu noktada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bir süredir aktif olarak faiz indirip politikası yürütüyordu. Faizin tek haneye inmesi ile birlikte frenlenen indirimler, 2023’ün ilk ayında sabit bırakıldı.

Konu hakkında TCMB tarafından yapılan basın açıklamasında şu detaylara yer verildi:

“Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 9 düzeyinde sabit tutulmasına karar vermiştir.Yakın dönemde iktisadi faaliyete ilişkin açıklanan veriler tahmin edilenden daha olumlu seviyelerde gerçekleşmesine rağmen, jeopolitik risklerin ve faiz artışlarının da etkisi ile gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişeleri sürmektedir. TCMB, fiyat istikrarının kalıcı ve sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması için Liralaşma Stratejisi’ni tüm unsurlarıyla uygulayacaktır. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir.”

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
TCMB, 2023 ocak ayı politika faizi kararını açıkladı
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!