NFT’ler 2022’nin ilk çeyreğindeki işlem hacmi ve popülaritesine sahip olmayabilir. Ancak bu projelerin kendisini geliştirmediği, yeni projelerin ortaya çıkmadığı ve satışların devam etmediği anlamına gelmiyor.
Birçok proje, yeni teknolojiler, fikirler ve koleksiyonlar ile yatırımcılarının gözlerini doldurmaya devam ediyor. Diğer taraftan popüler koleksiyon üreticileri de yeni iş birliği ve satın alımları ile şi modellerini başka bir boyuta taşıma stratejisi yürütüyorlar.
Bu şirketlerden biri olan Yuga Labs, ise her ne kadar sık sık nazi propagandası ve ırkçılık ile suçlansa da bunları reddetmeye ve yeni ürünler piyasaya sürmeye devam ediyor.
Şirket NFT basımını oyunlaştıran yeni bir girişimi duyurdu.
Apes, stretch your eyeballs and warm up your scroll muscles — lots of new info about next week. Short version: monkey butthole, Sewer Pass January 17, skill-based mint begins January 18, new power sources. Video explainer coming soon, more at https://t.co/h8JXeLkC57, and the 🧵 pic.twitter.com/bF1h2qAXrM
— Bored Ape Yacht Club (@BoredApeYC) January 12, 2023
Yuga Labs’den oyunlaştırılmış NFT basımı
NFT’ler, benzersiz bir dijital öğe, veri veya bir sanat eseri parçasının sahipliğini temsil eden, bir tür token olarak tanımlanabilir. NFT’ler, işlemleri güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydeden merkeziyetsiz bir blokzincir teknolojisi üzerinde oluşturulur. Birçok alanda kullanılabilen NFT’ler, günümüzde çoğunlukla NFT koleksiyonları ile öne çıkıyor. Ancak bazen kullanıcılar bu NFT’lerin kullanımı karışık bulabiliyor.
Bored Ape Yatch Club ile popülarite kazanan Yuga Labs ise bu soruna odaklanmış olacak ki yeni girişimini Twitter üzerinden duyurdu. Şirket yeni girişiminde NFT’lerin basım sürecini oyunlaştırıyor. Herhangi bir Yuga Labs NFT’sine sahip olunmasa dahi erişilebilen bu yeni oyunda, ödül olarak Dookey Dash adlı puan birimleri kullanılıyor.
Kullanıcıların 3 hafta boyunca 8 Şubat’a kadar puan biriktirmesi bekleinyor. Devamında skor tablosunda yarışacak olan oyuncular, ilerleyen dönemde yeni NFT’ler ile bu oyunlaştırma sürecine devam edebilecekler.
NFT basmak neden bu kadar zor gözüküyor?
Bir NFT’yi “basma” süreci, esasında yeni bir NFT oluşturma ve yayınlama sürecini tanımlıyor. Ağın yapısı ve işlemin gerçekleştirildiği platformun tasarımına göre değişen bu arayüz, bazen kullanıcılara karmaşık gelebiliyor. Ancak NFT basmak veya mint’lemek sanılandan çok daha basit bir süreç. Bu süreç genellikle aşağıdaki adımları içeriyor:
Dijital varlık oluşturma: Bu bir sanat eseri, bir video, bir müzik parçası veya başka herhangi bir dijital içerik olabilir.
Varlığın kodlanması (NFT’leştirilmesi): Dijital varlık, daha sonra blokzincirine kaydedilen benzersiz bir dijital imza oluşturularak bir NFT olarak kodlanır.
NFT’nin basımı: NFT, benzersiz ve misli olmayan bir token olarak doğrulandığı ve kaydedildiği blokzincirine yüklenerek basılır.
Satış veya ticaret: NFT basıldıktan sonra, NFT’lerin OpenSea, Rarible, SuperRare, vb. gibi alınıp satıldığı çeşitli çevrimiçi pazarlarda satılabilir veya ticareti yapılabilir.
Tanımlama: NFT’leri basmak, aynı zamanda birden fazla kişinin bir sanat eseri gibi bir NFT hissesine birlikte sahip olabileceği kısmi mülkiyet kavramına da izin verir.