FTX’in çöküşü USDC’ye yaradı: İşlem hacimlerini 5’e katladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kasım 2022’de FTX’te meydana gelen çöküş tüm kripto endüstrisini alaşağı etti. Pek çok kripto şirketi iflasın eşiğine kadar sürüklenirken, yatırımcılar ise büyük kayıplar ile boğuştu. Ancak bir proje var ki, neredeyse FTX krizinden kendisine büyük pay çıkardı denebilir. Bu proje ise bir stablecoin olan USD Coin’di (USDC). USDC’nin popülaritesi adeta FTX borsasının çöküşü ardından tavan yaptı. Blokzincir analiz şirketi Glassnode’un verilerine göre, USDC şu anda rakibi Tether’e (USDT) kafa tutuyor. Paylaşılan veriler, USDC’nin son zamanlarda günlük işlem hacimlerinde USDT’nin işlem hacimlerinin 4-5 katı üzerine çıktığını ortaya koydu. 

USDC, USDT’nin işlem hacimlerini 4’e katlarken, bunu aynı zamanda USDT’nin 23 milyar dolarlık dev piyasada değerine karşı gerçekleştiriyor. 10 Ocak tarihinden itibaren USDC’nin USDT’yi dört buçuk katına katladığı kaydedildi. 

Ne var ki hem USDC hem de USDT, Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun 6 Kasım 2022’de FTX token’larını kademeli olarak satacağını açıklamasının ardından, transfer işlemlerinde büyük bir yükseliş gösterdi. 

Glassnode verilerine göre, o zamandan bu yana USDC, USDT ile karşılaştırıldığında günlük 12,5 milyar doların üzerinde transfer hacmi ile kripto kullanıcıları için tercih edilen varlık oldu. 

8 Ekim’den 10 Ocak 2022’ye kadar USDC (mavi) ve USDT’nin (yeşil) toplam işlem hacimleri. Kaynak: Glassnode.

Öte yandan tüm stablecoinler, olabildiğince ABD dolarına yakın işlem yapacak şekilde tasarlandı. Ancak USDC, genel olarak kripto topluluğunda potansiyel olarak daha güvenli bir seçenek olarak kabul ediliyor. 

Tether (USDT) ise uygun bir denetim sağlamadığı ve rezervleri konusunda daha az şeffaf olduğu için birkaç yıldır eleştirilerin odağı konumunda. 

Oyunuzu şimdi kullanın!

Tether (USDT), son zamanlarda iyi performans sergilemiyor

USDT’nin arkasındaki şirket Tether, Ekim 2021’de Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından 41 milyon dolarlık para cezasına çarptırıldı. Tether’in maruz kaldığı cezanın sebebi ise 2016 ve 2018 yılları arasında yalnızca yüzde 27,6 oranında yeterli rezerv bulundurmasıydı. Her ne kadar Tether, o zamanlarda token’larının tamamen itibari para birimleri tarafından desteklendiğini iddia etse de 41 milyon dolarlık cezayı ödemek zorunda kaldı. 

İlginizi çekebilir: Crypto.com, Kanada’daki kullanıcıları için Tether’i (USDT) kaldırıyor

Öte yandan USDT,  Alameda Research ve FTX’ten olumsuz etkilendiği korkusuyla FTX çöküşünün ardından kısa bir süreliğine, ABD dolarına olan sabit değerini kaybetti.  

USDT, Tether’in token arzını geçtiğimiz yıl 8,79 milyar dolardan 61,82 milyar dolara çıkarmıştı. Bunun ardından Mayıs 2021’e kadar USDC’den çok daha yüksek transfer hacimleri kaydediyordu. Yayınlanan veriler ise o zamanlar, USDT’nin yüzde 603’lük artışına işaret ediyordu. 

USDT’nin Mayıs 2018’den Ocak 2022’ye kadar olan piyasa değeri. Kaynak: TradingView

Son olarak her ne kadar tüketici tercihlerinde daha sonradan büyük deşiklikler meydana gelse de Tether, piyasa değerindeki büyümeyi, piyasanın Tether’e olan güveni olarak nitelendirmişti. Ayrıca Tether, o zamanlar token’ının 1’e 1 oranında ve hiçbir şekilde sabit değerini kaybetmeyecek şekilde ABD doları için kullanılabileceğinin güvencesini vermişti. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
FTX’in çöküşü USDC’ye yaradı: İşlem hacimlerini 5’e katladı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!