2022 yılı kripto endüstrisi için genel olarak tam anlamıyla bir kabusa döndü. Kripto şirketlerinin çöküşü, dolandırıcılıklar ve piyasaya yıl boyunca hâkim olan kripto kışı yatırımcıları bezdirmiş durumda. Özellikle FTX borsası, Celsius Network, BlockFi ve Voyager Digital gibi şirketlerin iflas etmeleri ise pek çok yatırımcıyı zor durumda bıraktı.
FTX borsası, Celsius Network, BlockFi ve Voyager Digital şirketlerinden hak talep eden müşterilerin sabrı tükenmiş durumda. Müşteriler, bahsi geçen kripto şirketlerinin uzun süren iflas sürecini beklemek yerine taleplerini başka yere geçirmeyi düşünüyor.
Kriptolara ilişkin iddia talebi alım satım girşimi Xclaim, FTX, Celsius, BlockFi ve Voyager’ın çöküşünden etkilenen ve hak talep eden yüzlerce müşterinin iflas sürecini beklemek istemediğini ortaya koydu.
Bununla birlikte yatırımcılar süreç içerisinde kayıp yaşayabilecek olsalar bile taleplerini bir şeyler elde etmiş olmak için satılığa çıkardı. Haberin çevrildiği yayın saati itibarıyla Celsius Network’te 9,072, Voyager’da 93, FTX’te 67 ve BlockFi’da 23 iddia listelenmiş durumda.
Xclaim’in kurucusu Matt Sedigh, ana akım medya Wall Street Journal ile bir röportaj gerçekleştirdi. Sedigh, dünyanın dört bir yanından alacaklılardan çağrı aldıklarını açıkladı. Yönetici, gelen çağrıların ise üçte ikisinin Çin, Hong Kong ve Tayvan geldiğini belirtti.
Bununla birlikte bazı risk fonları ve tahvil yatırımcıları talepler için alım yapmaya başladı. Şimdiden Contrarian Capital Management, Invictus Global Management ve NovaWulf Digital Management gibi şirketler bazı iddiaları satın aldı.
İflas eden kripto şirketleri ve yöneticileri bir türlü uslanmıyor
Bilindiği üzere Celsius, müşterilerin taleplerini sunmaları için tarihi uzaktan bir önerge sunmaya hazırlandığını açıkladı. Bunun üzerine Celsius müşterileri de dahil olmak üzere pek çok topluluk üyesi tarih uzatma eyleminden rahatsızlık duydu. Üyeler, alacaklı müşterilerin haklarını geri almak için bekletilirken avukatlara para yedirilmesine göz yumamadı.
Öte yandan FTX borsasının eski CEO’su Sam Bankman-Fried’in ise 684 bin dolar değerinde kripto bozdurduğu ortaya çıktı. SBF ile ilişkisi olduğu iddia edilen cüzdanlar tespit edildi. Daha önce de belirtildiği gibi mahkeme, SBF’nin kefaletle serbest bırakılmasını bir dizi kısıtlamanın uygulanması koşuluyla onaylamıştı. SBF için uygulanan pek çok kısıtlamanın yanı sıra, eski CEO’nun 1.000 doları aşan işlemlerde mahkemeden izin alması gerekiyordu. Bankman-Fried ile ilişkili olduğu düşünülen cüzdanlarda meydana gelen hareketlilik ise SBF’nin kefaletle serbest kalma koşullarını ihlal etmiş olabileceğini ortaya koyuyor.