Çin, CBDC’ler için eski geleneklerini kullanacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) dijital yuan için geliştirdiği cüzdan uygulaması yeni özelliği ile dikkat çekti. Uygulama, platforma yeni kullanıcıları çekebilmek için Çin’in geleneksel bir para hediye etme yöntemini kullanacak. 

Söz konusu özellik ise South China Morning Post tarafından 26 Aralık tarihinde yani Çin’in 22 Ocak’taki Çin Yeni Yılı’ndan neredeyse bir ay önce duyuruldu. 

Hongbao ismindeki kırmızı paketler, Çin Yeni Yılı süresince insanların birbirlerine verdikleri bir nevi hediye olarak tanımlanabilir. Bu hediye aynı zamanda Çin halkı arasında iyi şanslar jesti olarak para hediye etmek için kullanılır.  

Bununla birlikte dijital ödemelerin son dönemlerde giderek artmasıyla, WeChat Pay ve Alipay gibi popüler yerel hizmetler söz konusu kırmızı paketleri fark ederek bir aksiyon aldı. 

Yapılan bildirilere göre, e-CNY uygulaması kırmızı bir paketin yalnızca bir kişiye gönderilmesine izin veriyor. Bunun yanı sıra hem WeChat Pay hem de Alipay’in benzer bir özelliğe sahip olduğu bir fon havuzundan rastgele meblağ ile bir grup insanın çekilişe katılabileceği de belirtildi. 

Ayrıca, dijital yuan işlemleri, Çin Halk Bankası tarafından 2021 yılının sonunda 12 milyar olarak bildirilmişti. Bu yıl ise bu işlemler geçen yıla göre yüzde 14’lük bir artışla 14 milyar doları aştı. 

İlginizi çekebilir: Çin dolara bağlılığı azaltmak için “Asya yuanı”nı değerlendiriyor  

Öte yandan Çin’in Workers’ Daily gazetesinin 18 Aralık tarihli bir raporuna göre, e-CNY’nin Jinan, Nanning, Fangchenggang ve Kunming kentlerinde de hizmete açılacağı belirtildi. 

Hükümetin e-CNY konusunda hızlı aksiyonlar almasına rağmen, e-CNY cüzdanlarının son bildirilen kullanıcı tabanı Ocak 2022’deydi ve 261 milyon kullanıcının dijital bir cüzdana sahip olduğu bildirildi. 

Çin hükümeti, dijital yuanın benimsenmesini artırmak için WeChat Pay ve Alipay’den faydalanmak durumunda kalabilir.

Son olarak finansal raporlara göre, her iki şirket de e-CNY’yi kabul etmiş durumda. WeChat’in, geçtiğimiz eylül ayının çeyreğinde aylık 1,3 aktif kullanıcıya sahip olduğu bildirilirken, Alipay’in 17 Ağustos 2020’de sona eren mali yılında yıllık 1 milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyordu. 

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Çin, CBDC’ler için eski geleneklerini kullanacak
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!