DappRadar, 2022 yılı raporunu yayınladı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto endüstrisi ve blokzincir alanı zorlu bir yıl geçirmeye devam ediyor. 2022 yılı boyunca karşılaşılan tüm sıkıntılara rağmen, merkeziyetsiz uygulama (Dapp) ekosistemi için pek çok olumlu gelişmeler oldu. 

Veri analiz şirketi DappRadar 2022 yılında şimdiye kadar gerçekleşmiş kayda değer teknolojik başarıların ve her geçen gün artan günlük kullanıcı rakamlarının yanı sıra, endüstride yaşanan zorlukları da kaleme alan bir rapor yayınladı. 

Cointelegraph ise büyük ekonomilerdeki enflasyonist endişeler, Terra/Luna ve FTX gibi sektöre özgü projelerin çöküşü ve genel olarak piyasa sorunları gibi makro faktörleri göz önünde bulundurarak 2022 yılında DApp endüstrisiyle ilgili öne çıkan odak noktalarını ortaya çıkardı. 

Belki de bu yılın en çok gündeme gelen konulardan bir tanesi de 2021-2022 yılları arasındaki benzersiz aktif cüzdan (UAW) verileri oldu. 2021 yılında günlük kullanıcı sayıları ortalama 1,58 kullanıcı iken, 2022’de bu rakam 2,37 milyona yükseldi.  

Kaynak: DappRadar

Ayrıca Şubat 2022’den itibaren DApp kullanıcılarında bir düşüş olduğunun altını çizmekte fayda var. DappRadar bunun sebebini ise Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş, Terra/Luna ve FTX’in çöküşü gibi kriptoya özel siyah kuğu olaylarına bağladı. 

Özellikle Merkeziyetsiz Finans (DeFi) endüstrisi, Terra’nın ABD dolarına sabitlenmiş stablecoin’inin sabit değerini kaybetmesiyle kripto piyasasında meydana gelen çöküşten epey etkilendi. Bununla birlikte Aralık 2022 itibarıyla kilitlenmiş toplam değer (TVL) ise yüzde 73 oranında düşüş yaşayarak 55 milyar dolara kadar geriledi. 

İlginizi çekebilir: Oyun sektörü, blockchain kullanımının yarısından fazlasını oluşturuyor  

TVL’deki en büyük düşüşe ise Katman 1 DeFi protokolleri şahitlik etti. 2022 yılında Ethereum’da kilitli kalmış toplam değer yüzde 74,5 düşüş yaşayarak 32,12 milyar dolara gerilerken, ikinci en büyük DeFi ekosistemi BNB Chain TVL’sinde ise yüzde 62,5’lik bir düşüş meydana geldi. Katman 2 projelerinde ise bu düşüşler biraz daha yumuşak oldu. Arbitrum TVL’sinde yüzde 12’lik bir düşüş gerçekleşerek 1,74 milyar dolara geriledi. Ne var ki Optimism TVL’lerinde beklenmedik bir yükseliş gerçekleşti yüzde 127,60 ile 669 milyon dolara sıçradı. 

NFT işlem hacmi için zincir üstü veriler, DeFi’ın bugüne kadar sunulan verilerinin aksini işaret ediyordu. NFT’lerdeki işlem hacimleri yıllık olarak sadece yüzde 0,41 artarken, benzersiz yatırımcıların sayısı 2022 yılında şaşırtıcı bir şekilde yüzde 876 artarak 10,6 milyon kullanıcıya ulaştı. Bununla birlikte NFT satışları da olumlu yönde seyrederek yüzde 10,6 artış gösterdi ve 68,35 milyona ulaştı. Dünyanın en büyük NFT alım satım platformu OpenSea ise organik NFT işlem hacminin yüzde 73’ünü oluşturan en popüler NFT pazarı yeri olmaya devam ediyor. 

Ayrıca blokzincir oyunları DApp alanında büyük rol oynadı. Blokzincir oyunları günlük ortalama 1,15 milyon benzersiz aktif cüzdan ile 2022 yılında faaliyetlerinin yüzde 49’unu oluşturdu. Sonuç olarak sektörde, 2022 yılında toplamda 7,4 milyar işlem gerçekleştirildi. 

DappRadar’a göre, blokzincir destekli ticaret kartı oyunu Splinterlands bu yılın en popüler platformu oldu ve yüzde 85 büyüyerek 217.914 aylık benzersiz aktif cüzdana ulaşmayı başardı. 

Terraform Labs ekosisteminde meydana gelen çöküş 40 milyar dolarlık fon kaybına mal olurken, DappRadar, piyasada meydana gelen siber saldırı başına meydana gelen kaybın 283 bin dolar olduğunu ortaya koydu. Aylık kayıpların ise 728 milyon dolar olarak sabitlendiği tahmin ediliyor. 

Öte yandan DappRadar, 2022 yılında platformuna toplamda 49 blokzinciri entegre etti, 13 bin DApp ve 13.500 NFT koleksiyonunu takip etti. Veri analiz şirketi, ayrıca endüstrideki DApp sayısının, sektörün esnekliğini ve ne potansiyelini yansıttığını belirtti. DappRadar, DApp’lerin hem küresel hem de kripto piyasalarındaki makro ortama rağmen hala yeni projeler oluşturmaya ve yeniliklere imza atmaya devam ettiklerini bildirdi. 

Son olarak DappRadar, kripto endüstrisinde 2022 yılında meydana gelen hırsızlık ve dolandırıcılık gibi en can sıkıcı konulara da göz attı. Rapora göre, toplamda 312 saldırı gerçekleştirildi.  

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
DappRadar, 2022 yılı raporunu yayınladı!
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!