Rusya, altın ve blokzincir

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugünlerde Credit Suisse’te çalışan ve küresel para sistemi hakkında açıklamaları ile meşhur olan analist Zoltan Pozsar, yine gündemi sarsacak bir iddia ile karşımıza çıktı. Pozsar, 7 Aralık’ta müşterilerine gönderdiği bir notta G7 ülkeleri, Avrupa Birliği ve Avustralya’nın Rusya’ya karşı varil başına 60 dolarlık bir petrol fiyatı üst sınırlaması getirdiğini hatırlattı. Ünlü analist, Moskova’nın bu hamleye petrol ticaretini altına bağlayarak karşılık verebileceğini ileri sürdü.

Bu senaryoya göre Rusya 2 varil petrole karşılık 1 gram altın talep edebilir. Böylece altının gram fiyatı 120 dolara yani 2244 TL’ye yükselir. Ons fiyatı ise 3600 dolar civarına çıkar. Bu durumda hem Rusya’nın büyük kısmı altından oluşan döviz rezervleri kıymetlenir hem de türev piyasalarda altına karşı pozisyon alan ‘Batı’lı bankalar oldukça zor duruma düşer.

Pozsar’ın senaryosu ne kadar gerçekleşir bilinmez ancak Rusya, Ukrayna Savaşı’ndan çok önce sınırsız üretilen dolara karşı üretimi sınırlı varlıklarla küresel bir para savaşına hazırlık yapıyordu. Putin yıllarca ülkede altın ve gümüş üretimini arttırdı. Merkez bankasına hem altın hem de gümüş yığdı. Her fırsatta elinde altın külçeleri ile pozlar verdi. Ukrayna Savaşı başladıktan sonra ise açık açık dünyanın artık sınırsız basılan dolarla şişirilmiş kağıt varlıklar yerine gerçek varlıklara, özellikle emtialara dayalı bir finans sistemine geçmesi gerektiğini söyledi.

İşin ilginç yanı Moskova yönetimi sınırlı varlıklar alanında yeni dijital alternatiflerin öneminin de farkında. Ocak 2022’de Rusya Merkez Bankası kripto varlıklara karşı sert açıklamalar yapınca Putin çıktı ve “Bitcoin madenciliğinde avantajlarımız var” diyerek, adeta kripto varlıkları korudu. Mart 2022’de ise Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma’nın Enerji Komisyonu Başkanı Pavel Zavalni, “dost ülkelerle” petrol ve doğal gaz ticaretinde, Bitcoin ile ödeme yapılmasını kabul edebileceklerini söyledi. 

Rusya özellikle Ukrayna Savaşı başladıktan sonra blokzincir teknolojisi üzerinde de yoğun çalışmalar yürütüyor. Çünkü dolara dayalı sistemde getirilen ambargoları aşmak için SWIFT’e alternatif, Washington’dan bağımsız bir uluslararası ödeme sistemine ihtiyaç var. Başta ABD olmak üzere kimsenin çalışmasını durduramayacağı böyle bir sistemi ancak blokchain teknolojisi ile kurabilirsiniz. Öte yandan Rusya başta buğday, altın ve gümüş olmak üzere tüm emtiaların tokenize edilebileceği blockchain sistemleri üzerinde de yoğun bir şekilde çalışıyor. Rusya ile yakın ilişkilerini sürdüren Türkiye’nin ise çoktan blokzincir üzerinde altın işlemleri yapılmasını sağlayan Biga isimli bir sistem geliştirdiğini de hatırlatayım.

Herkes, Ukrayna’da işler Rusya için iyice kötüye giderse Putin’in nükleer silah kullanmasından korkuyor. Ancak Ukrayna gerçekten Rusları cephede bozguna uğratmaya başlarsa, Moskova altın, blokzincir ve Bitcoin üzerinden batıya yönelik olarak öncelikle finansal bir nükleer saldırı gerçekleştirebilir.

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Rusya, altın ve blokzincir
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!