Bitcoin madencilik ayı piyasası devam edecek mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) madenciliği, BTC ekosisteminin belkemiğidir ve madencilerin faaliyetleri ve geri dönütleri, BTC’nin fiyat hareketleri ve kripto sektörünün sağlığına ilişkin geniş kapsamlı bir bakış açısı sunar. 

Bitcoin madencilerinin neredeyse son bir senedir mevcut ayı piyasasında ciddi bir mücadele vermektedir. Söz konusu ayı piyasasında iflasın eşiğine kadar gelen ve işten çıkarım yapan pek çok kripto şirketinin aksine, Bitcoin madencilik şirketi Blockstream, geçtiğimiz günlerde finansman turunda yüzde 70 indirimle fon topladı. 

Bununla birlikte Bitcoin madenciliği birkaç uyarı ile tarihi BTC ayı piyasalarıyla benzerliklerine ışık tutuyor. 

Analizler, önceki döngülere bakıldığında ayı piyasasının devam edebileceğini gösteriyor 

Bitcoin madencilik karlılığı, bir madencinin kilovat saat (kWh) başına gelir verileri alınarak ölçülebilir. Hashrate Index’in Bitcoin analisti Jaran Mellerud’a göre, ayı piyasasında BTC madenciliğinde kWh başına 0,25 dolardan daha az sürekli bir gelir süresi bulunuyor. Mellerud, bunu piyasadaki en verimli Bitcoin madencilik makinesini kullanarak hesaplıyor. 

2018 yılındaki ayı piyasası neredeyse bir yıl sürmüştü ve kWh’yi 0,12 dolara kadar sürüklemişti. Kripto para piyasası, 2018 yılındaki düşüş trendinin ardından 2019 ayı piyasası başlayana kadar kısa bir boğa piyasası başlatmıştı. 

Mellerud’a göre, Bitcoin fiyatı 5 bin dolar seviyelerine kadar geri çekilirken, 2019 ayı piyasası kWh başına 0,083 dolarlık tüm zamanların en düşük gelirine imza attı ve 463 gün sürdü. 

Bununla birlikte Mellerud’un kWh başına gelir analizine göre, son madencilik ayısı piyasası geçtiğimiz nisan ayında patlak verdi. 8 Aralık itibariyle de mevcut ayı piyasası kWh başına minimum 0,108 dolar gelirle 225 gün sürdü.  

Bitcoin madenciliğinin tarihi kWh başına geliri. Kaynak: Hashrate Index

Ayı madenciliği döngüleri karşılaştırıldığında ise mevcut ayı piyasası sona ermeden önce 138 gün sürmesi bekleniyor. Mevcut döngü ile geçmişteki döngüler arasındaki en büyük fark daha önce madencilerin esas olarak kendi kendini finanse edebilmesiydi. Ancak, şimdi ise pek çok madenci borç ile kendini çeviriyor. 

Kamu madenciliği hisseleri acı içerisinde

Kripto piyasasının zirve yaptığı dönemlerde Bitcoin madencilik hisseleri 2021 yılındaki boğa piyasasında 17 milyar doların üzerinde kümülatif değere ulaşmıştı. Boğa piyasası o zamanlarda yatırımcıların ilgisini daha da artırmıştı ve BTC madencilik hisse senetlerindeki büyümeyi Kasım 2020’de 2 milyar dolara kadar yükseltmişti. 

2021 yılında boğa piyasası, zirveye ulaştıktan hemen sonra, kripto madenciliği hisse senetleri büyük bir baskı altında kaldı ve birçoğu yüzde 90 değer kaybetti. 

Bitcoin madencilik hisselerinin toplam piyasa değeri. Kaynak: Hashrate Index

Öte yandan Bitcoin’in tüm zamanların en yüksek seviyesinde alınan kamu madencilik şirketleri tarafından üstlenilen büyük miktarda borç, büyük bir borç-özsermaye oranı yaratmış durumda.

Mirror, mirror on the wall, who are the strongest public #bitcoin miners of them all? pic.twitter.com/pnpypsxcAu

— Jaran Mellerud (@JMellerud) December 5, 2022

Ayı piyasasının madencilerin borca olan bağımlılığını nasıl artırdığını anlamak için ise Core Scientific örneklerine bakmak gerekmektedir. Nisan ayında ayı piyasası daha baş göstermeye başlamadan önce Core Scientific’in yalnızca 0,6 borç-özsermaye oranı bulunuyordu. Ayı piyasasının başlangıcından bu yana ise şirketin borç-özsermaye oranı 24,2’nin üzerine kadar çıktı. 

Core Scientific’in borç-özsermaye oranları. Kaynak: Hashrate Index

Öte yandan Bitcoin madenciliği ayı piyasasının geçmiş tarihi BTC trendlerine göre devam etmesi beklenirken, daha fazla kamu madenci hisse senetlerinin sıkışmalarıyla karşı karşıya kalması beklenmektedir. Ayrıca, madencilerin borcu artmaya devam ettikçe, yatırımcıların korkması, borsalarda daha da depresif fiyatların oluşmasına neden olabilir. 

Bu haberde paylaşılan tüm görüşler ve ifadeler, yalnızca yazara aittir ve ‘Cointelegraph.com’un görüşlerini yansıtmaz. Her yatırım ve ticaret hamlesi risk içerir; bu nedenle yatırım kararı verirken kendi araştırmanızı yapmanızı öneririz.”

Haber Kaynağı tr.cointelegraph.com

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Bitcoin madencilik ayı piyasası devam edecek mi?
Sorumluluk Reddi Beyanı:

KriptoPara24.com web portalında yer alan hiçbir haber öneri veya tavsiye niteliğinde değildir. Doğacak anlaşmazlıklardan KriptoPara24.com yönetimi sorumlu tutulamaz.

Bir Cevap Yazın

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

Kripto Para 24 - Kripto Para Haberleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!